Unire în cuget şi (ne)simţire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata cu “Unirea”? a mai trecut o zi? Uh? Gata “băiţa”? … de mulţime, evident! Au fost prea puţine huiduieli, dar prea multe tăceri? De ce oare?  Tăceri de deznădejde, tăceri de amar sau poate de complacere.

Unii se mulţumesc cu 10 lei, alţii cu aplauze şi chiar cu nimic, doar să vină să-şi poarte portul popular şi să cânte, aşa cum sunt puţinii bătrâni rămaşi şi care nu ştiu altceva decât că poartă cu mândrie portul şi tradiţia moştenite.

EH! Marile sărbători trebuie respectate. Revelionul? Musai! Dacă nu atingem fastul din Sidney sau Dubai, poa` să fie gerul de minus 30, că nimeni nu poate contesta că nu s-au pus autorităţile în slujba cetăţeanului!

Boboteaza a trecut, dar gheaţa a rămas! A rămas pe toate străduţele necurăţate, în dâmburi şi alte cărări, dar noroc că a venit ciclonul mediteraneean. A plouat vere` şi s-a salvat factura de motorină pentru utilajele ce nu au mai ieşit, dar craterele şi străduţele veşnic neasfaltate şi înnămolite au rămas şi ele.

Au rămas şi, pe oriunde ai umbla, nu găseşti stradă urbană. Găseşti o uliţă cu adresă la oraş. Acesta e Focşani.

Focşanii Munteni şi Focşanii Moldoveni s-au unit la Milcov cu grăbire, iar Comisia Centrală a decis. A secat, a semnat, a unit în 1859. Măria sa, cărturarii şi masonii au militat şi au izbăvit. Ne-am unit şi am rămas tot într-un cuget şi o simţire timp de 156 de ani de atunci.

Am rămas, însă, aceeaşi Moldovă neschimbată şi uitată în sărăcie, Muntenie nuanţată pe ici colo, Oltenie după starea vremii şi perioadele baronale, la fel ca în Moldova. Cele două ŢĂRI au format o Românie, rămasă tot extracarpatică şi, mai ales, jefuită, cu câteva „prafuri în ochi” la vreo intersecţie cu giratoriu. Transilvania oare mai e in România? Sau doar în Europa? Poate la "Unirea" cu vreo Autostradă.

În rest? Cu fastul de fals patriotism, o mână dreaptă pe pieptul stâng, un imn, o horă şi o cuvântare patriotică în vreo Piaţă a Unirii, şi multe amintiri care au fost şi promisiuni care vor fi, toate ”în slujba” cetăţeanului. În această bijuterie urbană, niciun preşedinte al României nu a venit de două ori, dar "Mica Unire", din 2015, a adunat cei mai de "seamă" oaspeţi. Spuma spumelor!

Acestea ce va` să vie, să avem mulţi ani uniţi, în cuget şi simţiri, dar dreptate şi „simţire adevărată” pe când? La care Unire? Că din 2007, cel puţin, tot aştept!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite