„Urşii gunoieri“, ţinuţi la respect cu gardul electric. Biolog: „Nu-i mai trebuie altă experienţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gardurile electrice au fost montate pentru descurajarea urşilor
Gardurile electrice au fost montate pentru descurajarea urşilor

Gardul electric reprezintă o soluţie viabilă mai ales pentru controlul animalelor domestice şi pentru gestionarea eficientă a păşunilor, susţin specialiştii.

Urşii "gunoieri” au devenit o obişnuinţă în zona de munte a judeţului Vrancea, la Lepşa, pe raza comunei Tulnici, frecventată de foarte mulţi turişti. Noapte de noapte, aceştia vandalizau containerele cu resturi menajere, în căutare de hrană, lăsând în urma lor o mizerie greu de descris.

Pentru a-i descuraja să mai provoace stricăciuni, reprezentanţii Parcului Natural Putna-Vrancea, în parteneriat cu Primăria Comunei Tulnici, au montat, experimental, un gard electric în zona de colectare a deşeurilor, frecventată de urşi.

Gardul electric a fost furnizat de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar experimentul a fost un real succes. Gardul este pus sub tensiune în fiecare seară, astfel încât oamenii să nu fie afectaţi.

"Bariera psihologică este foarte importantă. Odată ce un animal sălbatic are un prim contact cu gardul nu-i mai trebuie altă experienţă, pentru că şocul este atât de mare încât nu ştie ce l-a pocnit. Când vrei ca urşii să nu mai facă probleme, soluţiile sunt la îndemână. Pubelele cu gunoi menajer din Lepşa au devenit ostile urşilor după primul contact cu gardul electric, iar rezultatele sunt foarte bune. Bravo administraţiei Parcului Natural Putna Vrancea pentru iniţiativă", spune biologul Silviu Chiriac, de la APM Vrancea.

FOTO: Mizeria lăsată în urmă de urşi, înainte de amlasarea gardului electric

gard electric ursi

Gardul electric reprezintă o soluţie viabilă mai ales pentru controlul animalelor domestice şi pentru gestionarea eficientă a păşunilor. Poate fi, de asemenea, un sistem eficient de protecţie a livezii, culturii, stupinei sau chiar a gospodăriei împotriva atacurilor animalelor sălbatice, cum sunt urşi, lupi şi mistreţi. Utilizarea unui gard electrificat este benefic pentru fiecare tip de activitate agricolă şi de creştere a animalelor domestice în zonele în care urşii produc pagube.

Este adevărat, un gard electric nu este o măsură de protecţie foarte ieftină. Un astfel de gard costă între 300 – 1.000 euro, în funcţie de dotări, lungime, accesorii, sursa de energie. Totuşi, în Vrancea s-a calculat o medie a pierderilor la stânele din zona montană de 260 euro pe stână.

„Acest preţ include animalele omorâte precum şi cantitatea de lapte pe care ar fi putut să o dea acestea. Pierderile înregistrate la stânele cu garduri electrice au fost de doar 6.70 Euro, doar 2,59% din pierderile celorlalte stâne fără garduri electrice. Conform acestor calcule, un gard electric care costă aproximativ 300 euro ar putea să scoată cheltuiala într-un an. Totodată trebuie ţinut cont de faptul că un astfel de sistem de protecţie poate funcţiona mulţi ani dacă este menţinut corespunzător. De aceea investiţia va fi profitabilă probabil pentru o persoană care deţine multe animale sau care este responsabilă de o turmă pentru o perioadă mai lungă”, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Urşii dau iama în frigiderele sătenilor din Munţii Vrancei

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite