FOTO VIDEO Vacanţă în România. Focul Viu de la Andreiaşu, protectorul animalelor şi vestitorul cutremurelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre splendoarea acestui loc s-a vorbit puţin şi s-a scris la fel de puţin în România, neexistând un interes deosebit din partea factorilor de decizie locali pentru a-l face cunoscut în plan turistic.

Focul Viu este situat la 37 de kilometri de Focşani, în inima satului Andreiaşu de Jos, pe versantul drept al văii Milcovului.

De altfel, este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii" din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan.

Pe lângă metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul. Nu se cunoaşte o dată de atestare a acestui fenomen.

Se spune doar că este foarte vechi încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. Mărturie stau descoperirile arheologice, cercetările făcute la suprafaţă care au dat la iveală unelte de muncă sau de luptă ce au ca materie primă rocile vulcanice.

Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi în judeţul Vrancea a fost declarată rezervaţie geologică.

Turiştii prin aceste locuri rămân plăcut impresionaţi de frumuseţea luminii degajate de flacăra dansând, la poalele brazilor. Noaptea, lumina ei se reflectă în pădurea de brad din vecinătate, creând o atmosferă feerică.

9

„Această emanare de gaze care are loc în permanenţă sau acest foc nestins din Andreiaşu este legat de zona de fracturi Caşin-Bisoca, care facilitează ieşirea la zi a gazelor legate de acumulările de hidrocarburi di subsol. Ciudatele pâlpâiri ale focurilor nestinse ce ţâşnesc din pământ sunt legate de numele unor comori de aur ascunse prin aceste locuri. Dar nu este vorba despre aurul galben al banilor, ci este aurul negru, ţiţeiul”, se arată într-o lucrare din 1971 despre  rezervaţii naturale şi monumente ale naturii din judeţul Vrancea.

În perimetrul Focurilor Vii pot fi întâlnite uneori şi mici băltoace, care bolborosesc şi din care iese de asemenea gaz metan, dar care nu arde spontan.
Locurile de ieşire a hidrocarburilor nu sunt fixe, ci se schimbă pe măsură ce se obturează unele orificii sau se deschid altele. Dacă se încearcă stingerea flăcărilor, ele se reaprind în acelaşi loc sau alături.
Flacăra are până la 45-50 cm înălţime, este slab colorată ziua, mai evidentă în amurg, accentuându-i-se intensitatea la coborârea nopţii.


De altfel, de la locuitorii din zonă, cunoscuţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă, pot fi aflate diverse legende, poveşti sau tradiţii legate de Focul Viu.

5

De pildă, locul are o puternică simbolistică religioasă, fiind considerat a fi un protector al animalelor, însă are şi semnificaţie negativă. Mai exact, este vorba despre flăcările care, atunci când depăşesc înălţimea de doi metri, prevestesc un cutremur.

Calea de acces de la şoseaua principală din Andreiaşu până la Focul Viu a fost amenajată acum peste patru decenii. Atunci s-a consolidat podul peste Milcov, drumul către Andreiaşu de Sus, iar către Focul Viu, pentru o escaladare uşoară, s-au amenajat trepte din beton.

În zonă a fost amenajată şi o scenă, unde până în urmă cu câţiva ani se reuneau formaţii folclorice din comunele şi judeţele vecine şi invitaţi de prestigiu cu prilejul Festivalului „Focul viu”. Din păcate, de câţiva ani acest festival nu mai ţine, din cauza crizei financiare.


Cei care ajung la Focul Viu de la Andreiaşu trebuie să ştie că pe teritoriul acestei localităţi se află şi alte monumente ale naturii, la fel de importante la rândul lor. Se găseşte aici Pădurea Cenaru, declarată rezervaţie naturală, ce adăposteşte peste 370 de specii de plante şi în jur de 980 de exemplare de tisă. Alte rezervaţii naturale de pe raza comunei Andreiaşu sunt Rezervaţia Reghiu – Scruntarul, în care pot fi văzute fosile de rinoceri sau de balene sau Rezervaţia Poiana Muntiorul.

3

Ofertele de cazare sunt pentru toate buzunarele: fie în cort pe malul Milcovului sau în gazdă la vreun localnic, fie la una din pensiunile situate în apropierea satului, în Mera sau Odobeşti. De asemenea, pe lângă drumeţiile în rezervaţia geologică sau pe valea Milcovului, turiştii pot organiza competiţii de off - road, de vânătoare, vizitele la crame, cu cele mai bune soiuri de vinuri, însoţite de bucate ales fiind o altă modalitate plăcută de relaxare.

Căile de acces către această rezervaţie naturală sunt drumul naţional DN 2M Focşani - Odobeşti - Andreiaşu şi, în continuare, după traversarea podului de peste Milcov, drumul comunal spre Andreiaşu de Sus.
Prin farmecul său, Focul Viu constituie un important obiectiv de atracţie, care ar justifica începuturile dezvoltării turismului rural zonal.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În hrubele lui Ştefan cel Mare de la Panciu este cea mai bună şampanie din România, iar la Soveja - cel mai ozonat aer din Europa

 VIDEO FOTO De asta iubim România: Lepşa, minunea din Munţii Vrancei. Locul în care o prinţesă ţi se iveşte la mijlocul nopţii şi-ţi dăruieşte diamante

Tu de ce mai iubeşti România? 125 de însemnări din primul jurnal de vacanţă scris de o ţară întreagă

Povestea Ierusalimului Ardealului, a mănăstirii de la Sâmbăta de Sus şi a celei mai vechi herghelii de lipiţani din Europa


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite