Valentin Ceauşescu a fost salvat de un căpitan din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Ceauşescu simţea nevoia schimbării în ultimele zile ale regimului ceauşist
Valentin Ceauşescu simţea nevoia schimbării în ultimele zile ale regimului ceauşist

Şeful Cercului Militar a avut misiunea de a apăra două dintre „comorile" fostului dictator: pe Valentin şi uzina de diamante. În decembrie 1989, căpitanul Eugen Anghel l-a scos pe Valentin Ceauşescu din Bucureşti, pentru ca acesta să nu fie linşat de populaţia revoltată.

La 20 de ani de la Revoluţie, colonelul în rezervă Eugen Anghel povesteşte cu lux de amănunte despre cele mai importante misiuni pe care le-a avut de îndeplinit în cariera sa.

În decembrie 89, era proaspăt căpitan, abia ieşit de pe băncile Academiei Militare. „Pe 23 decembrie, la ora 5.00 dimineaţa, am primit ordin de la Bucureşti să plecăm spre capitală cu Regimentul 282 Mecanizate Unirea Principatelor Focşani. Odată ajunşi, am preluat paza Ministerului Apărării, acolo unde se aflau liderii Frontului Salvării Naţionale. A fost o primă misiune importantă", îşi aminteşte colonelul Anghel.

Valentin Ceauşescu îi datorează supravieţuirea şi colonelului Anghel.

Marea provocare avea însă să vină două zile mai târziu, în contextul capturării cuplului Ceauşescu şi al procesului desfăşurat în faţa tribunalului ad-hoc.

Ţara era în fierbere şi militarul focşănean a trebuit să fie scut pentru unul din fii dictatorului împuşcat de Crăciun. „Pe 25 decembrie am primit un nou ordin, acela de a-l duce în siguranţă în afara Bucureştiului pe Valentin Ceauşescu. L-am luat de la Ministerul Apărăii şi am plecat cu un transportator de cercetare spre Domneşti, o comună aflată la câţiva kilometri de Bucureşti. Acolo se afla o unitate militară unde erau arestaţi toţi membrii Comitetului Central al PCR", spune col. (r), Eugen Anghel.

Drumul spre Domneşti a fost prilej pentru tânărul căpitan să poarte o lungă discuţie cu Valentin Ceauşescu.

Valentin susţinea nevinovăţia lui Nicu

„Drumul, care în mod nomal trebuia să dureze mai puţin de o oră, s-a dus la peste trei ore. A trebuit să ocolim zonele fierbinţi din Bucureşti pentru ca lumea să nu-l vadă pe Valentin Ceauşescu. Altfel, eram linşaţi cu toţii. Era greu să-i mai controlezi pe oameni în acele momente", povesteşte colonelul.

Valentin Ceauşescu nu ştia în acele momente că părinţii săi fuseseră executaţi şi credea că va avea loc o judecată corectă. I-a spus căpitanului Anghel că fratele său nu ar fi capabil de atrocităţi.

Valentin Ceauşescu a susţinut atunci, în faţa militarilor din escortă, că mişcările care duseseră la căderea regimului nu erau altceva decât o mascaradă. „L-am întrebat dacă este adevărat că Nicu Ceauşescu, fratele său mai mare, ordonase la Sibiu să se tragă în oameni. El mi-a spus că Nicu are multe defecte şi că poate fi bănuit de aproape orice lucru, dar nu de genocid pentru că nu este un om rău".

Citiţi şi:

Nicolae şi Elena Ceauşescu: „Împreună am luptat, să murim împreună!“

A păzit uzina de diamante sintetice din Bucureşti

Pe 31 decembrie 1989, Eugen Anghel avea să primească o nouă misiune, care privea unul dintre obiectivele strategice ale României la acea oră: paza, alături de un contingent de militari, a fabricii de diamante sintetice.

Uzina se afla în cartierul Drumul Taberei, aproape de cinematograful Favorit. „Nimeni nu ştia de acea fabrică. Toţi care lucrau acolo erau securişti. Cei care păzeau până atunci fabrica, aveau pistolete Carpaţi cu încărcătoare de câte şase gloanţe. Era greu să se apere de grupurile de terorişti. Generalul de securitate care era şeful acelei fabrici ne-a deschis seiful şi ne-a arătat produsele finite. Ne-a spus că în fecare an, Ceauşescu avea profit de câteva sute de milioane de dolari", povesteşte Anghel.

Al treilea producător de diamante sintetice din lume la acea vreme şi singura cu acest profil din sud estul-Europei, fabrica Rami Dacia este astăzi în faliment.

Valentin Ceauşescu neagă vânzarea finalei cu AC Milan

Susţinător al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, mezinul familiei Ceauşescu a contestat, chiar şi în focurile revoluţiei, zvonurile potrivit cărora tatăl său ar fi urmat să primească bani pentru un "blat" în finala din 1989 cu Milan şi pierdută cu 0-4 de bucureşteni. "Ceauşescu mi-a spus că ştia de zvonurile cum că tatăl său luase bani buni pentru ca Steaua să trântească meciul. A spus, totuşi, că AC Milan era prea puternică la acea vreme şi până s-a aşezat el pe scaun în tribuna oficială scorul era deja de 2-0 pentru italieni. Vali Ceauşescu este respectat de toţi steliştii. A făcut multe lucruri bune pentru Lăcătuş şi compania", conchide col. (r) Eugen Anghel.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite