Focşani

articolul anterior articolul urmator

Vasile Marica a început lupta sindicală la Focşani

0
17 Feb 2011 10:05:01
Autor: Stefan Borcea
Vama din Focşani l-a propulsat pe Vasile Marica în mişcarea sindicală
Vama din Focşani l-a propulsat pe Vasile Marica în mişcarea sindicală

La Vama din Vrancea, în timpul şefiei unchiului său, a înfiinţat primul sindicat al vameşilor. Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex", aflat în aceste zile în centrul scandalurilor cu privire la corupţia din vămi, a avut o ascensiune fulminantă.

Originar din comuna Mirceşti, Vasile Marica şi-a consemnat debutul în mişcarea sindicală în anul 1995, când a înfiinţat Sindicatul Naţional Vamal „Unirea".

Persoane care cunosc trecutul liderului sindical spun că acest lucru a fost posibil graţie sprijinului oferit de unchiul său, Dumitru Marica, fost ofiţer de securitate şi şef al Vămii Focşani la acea perioadă, condamnat în 1997 la patru ani de puşcărie într-un faimos dosar de contrabandă, alături de afaceristul Vasile Gheorghe, zis Gigi Kent.


Fără suportul unchiului, confruntat cu serioase probleme penale, Vasile Marica a părăsit definitiv Focşaniul în 1997, plecând la Bucureşti pentru a pune bazele unui sindicat mai puternic.
„Nu l-am cunoscut pe Vasile Marica, dar soţia lui, Mălina, fiica preotului Marin de la biserica din Piaţa Unirii, a lucrat la noi până prin anul 1997, după care şi-a urmat soţul la Bucureşti, care înfiinţase acolo un sindicat mai mare. Ştiu că acum este directoare la Ministerul Finaţelor", ne-a declarat o funcţionară din Direcţia Finaţelor Publice Vrancea.Persoane care au deţinut funcţii publice în Focşani în acea perioadă spun că ascensiunea rapidă a lui Vasile Marica s-ar datora deputatului de Vrancea Nini Săpunaru, uns şef al vămilor din România în anul 1997.


De altfel, Maius Ungureanu, unul dintre cei care s-a autodenunţat spunând că i-a dat şpagă în mai multe rânduri lui Marica a spus că reţeaua liderului sindical s-a format o dată cu numirea lui Nini Săpunaru la Direcţia Generală a Vămilor.Marius Ungureanu a declarat că angajaţii de la vamă îi dădeau bani lui Marica ca să fie menţinuţi în funcţie.

„Nu aveai cum să scapi de sistemul Marica. Dacă te retrăgeai din caracatiţă, nu-ţi mai dădea subiectele la examene, luai notă mică indiferent cât de pregăteai", a spus Ungureanu.

Un alt sindicalist, Vasile Lincu, i-a adus în discuţie numele lui Săpunaru în scandalul corupţiei din vămi. Potrivit acestuia, "pionii sunt vameşii, caii erau şefii de tură şi şefii de vamă, nebunul e o persoană importantă, şeful Autorităţii Naţionale Vamale. Schema e valabilă de pe vremea lui Nini Săpunaru", a spus Lincu.

Nini Săpunaru nu a răspuns acuzaţilor şi de trei zile este de negăsit la telefon, iar Vasile Marica a declarat că în cursul zilei de astăzi va organiza o conferinţă de presă.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările