Vasile Vatră, primarul din Gugeşti, a făcut parte din delegaţia Asociaţiei Comunelor care a depus un protest împotriva măsurilor Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Vatră este primarul comunei Gugeşti
Vasile Vatră este primarul comunei Gugeşti

Documentul se intitulează “Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale”.

Asociaţia Comunelor din România a depus ieri la Guvern un protest extrem de dur la măsurile luate în ultimele 15 de Guvernarea Ponta, măsuri care în opinia edililor comunelor din ţară au lovit colectivităţile locale.

Din delegaţia de opt reprezentanţi ai Asociaţiei a făcut parte şi primarul comunei Gugeşti, Vasile Vatră, care a fost împuternicit de toţi edilii din Vrancea pentru a le susţine cauza.

“Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa Sa, Domnul Victor-Viorel PONTA, şi, DEZILUZIA ESTE GENERALĂ! Sub umbrela DEMOCRAŢIEI şi a DESCENTRALIZĂRII, prost înţelese şi chiar şi mai prost aplicate, printr-o abordare sistematică şi metodică, din partea Guvernului României, asistăm la subminarea capacităţii administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituţionale şi umane, precum şi a acţiunilor pe care acestea le desfăşoară pentru exercitarea competenţelor stabilite prin lege”, se arată în „Protestul” semnat de Asociaţia Comunelor din România, care a fost înaintat premierului Ponta.

Edilii se plâng că impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.

"Se preconizează, luând act din presă de unele propuneri ale Domnului Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul României, ca aceste venituri să fie încasate la nivelul primăriilor, în baza unor protocoale cu Ministerul Finanţelor Publice. RESPINGEM CATEGORIC O ASTFEL DE MĂSURĂ care ar face ca primarii să fie priviţi de cetăţeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale. Drept urmare venim cu propunerea pertinentă, logică şi pe deplin obiectivă, ca impozitul pe veniturile din activităţi agricole să fie încasat de către compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale, dar acestea să constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale şi să fie utilizate, potrivit hotărârilor consiliilor locale”, se arată în propunerea Asociaţiei Comunelor.

O altă nemulţumire a primarilor este că prin Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, precum şi pentru stabilirea numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la ministere şi la instituţiile şi autorităţile publice, din subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului „se accentuează decalajul dintre comune şi oraşe, într-un dispreţ total faţă de locuitorii şi autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, deşi s-a promis, la fiecare întâlnire cu decidenţii din administraţia publică centrală, că această formă de discriminare va fi eliminată.Iată o formă la fel de ABERANTĂ şi ILOGICĂ în ceea ce priveşte viziunea asupra capacităţii administrative a comunelor României, CONDAMNATE LA SUBDEZVOLTARE PRIN LEGE!”, mai scrie în protestul Asociaţiei Comunelor.

Primarii mai vor ca amenzile pe care le dau persoanelor care nu-şi asigură locuinţele împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor să fie venituri la bugetul local şi nu să se verse 40% la stat.

Problema privind incompatibilităţilor pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, în sensul că aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentaţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi a celor juridice din colectivităţile locale respective, reprezentă o altă nemulţumire a primarilor, acesţia cerând eliminarea incompatibilităţilor.

În caz de nerezolvare a doleanţelor, primarii sunt hotărâţi să nu se mai implice pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei României, dar şi la alegerile europarlamentare şi la cele prezidenţiale, rezervându-şi şi alte forme de protest.

Reprezentanţii Asociaţiei comunelor din România i-au cerut premierului Ponta ca până pe 27 august să aibă o întâlnire la Guvern pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Mai puteţi citi:

Primarii din Vrancea pun presiune pe Guvern

FOTO Cel mai sărac oraş din Vrancea are de azi bază de agrement

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite