Focşani

articolul anterior articolul urmator

Vechea linie a frontului din Primul Război Mondial, pe creasta Munţilor Carpaţi, refăcută într-un film documentar omagiu

0
11 Sep 2019 17:23:08
Autor: Borcea Stefan
Film documentar
Film documentar

Filmul documentar comemorează vizual cei 80 de kilometri nemarcaţi, pe creasta Carpaţilor Orientali, reprezentând linia frontului din Primul Război Mondial pe ruta Mărăşti – Soveja – Oituz – Târgu-Ocna.

Cinematograful Balada din Focşani va găzdui vineri, 13 septembrie, începând cu ora 17:00, lansarea filmului documentar ”Pentru eroii care ne-au lăsat o ţară”, realizat de către cunoscutul cineast român Dan Burlac.

Lansarea filmului, în prezenţa cineastului are loc în cadrul celei de-a V-a ediţii ”Mausolee pe bicicletă” organizată de catre Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vrancea şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea.

Tot vineri, de la ora 21.00, filmul documentar se va lansa şi în Soveja, locul unde au fost realizate primele filmări în cadrul acestui proiect.

”Pentru eroii care ne-au lăsat o ţară” este un film documentar realizat în anul 2018 de către cineastul Dan Burlac care, timp de cinci zile, a însoţit o echipă de 10 jandarmi montani care au parcurs pe jos cei 80 de km reprezentând vechea linie a frontului din Primul Război Mondial pe creasta Munţilor Carpaţi, între localităţile Mărăşti, Soveja, Oituz şi Târgu Ocna.

"Filmul documentar comemorează vizual cei 80 de kilometri nemarcaţi, pe creasta Carpaţilor Orientali, reprezentând linia frontului din Primul Război Mondial pe ruta Mărăşti – Soveja – Oituz – Târgu-Ocna. Cei 80 de kilometri au fost parcurşi, vreme de 6 zile (22-28 iunie 2018), de realizatorii filmului şi de 10 jandarmi montani formând Echipa Naţională Montană. Excursia, menită de omagieze eroismul soldaţilor români care au luptat în aşa-numitul Triunghi de Foc (Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz), este parte din proiectul cultural-turistic pe care cineastul Dan Burlac doreşte să îl lanseze în această zonă a României încărcată de puternice semnificaţii istorice. Producătorul şi regizorul Dan Burlac s-a născut pe 23.10.1968 la Braşov. A studiat regia de film la Fémis, Paris, finalizand studiile în 1995. Între 1995-2001 este reprezentantul la Paris al Departamentului de Ştiri Media Pro, iar între 2001-2006 este consultant la TVR şi Realitatea TV. Din 2008 este director al casei de producţie Elefant Films România şi se implică, ca producător, în realizarea şi promovarea filmelor româneşti. Este unul dintre organizatorii evenimentului ”Romanian Short Waves” de la Cannes. Este producătorul şi coproducătorul mai multor filme româneşti şi europene premiate, cu succes de critică şi public. Este preşedintele Alpin Film Festival”, potrivit Direcţiei de Cultură Vrancea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii