VIDEO Autorităţile dintr-o comună din Vrancea, "împotmolite" în canalul care le inundă de zece ani localitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din comuna Răstoaca retrăiesc la fiecare ploaie mai mare coşmarul inundaţiilor devastatoare din anul 2005, când zeci de case au fost făcute una cu pământul de apele revărsate ale râului Milcov.

În anul 2005, comuna Răstoaca a fost printre cele mai afectate localităţi în urmaa devastatoarelor inundaţii care au lovit judeţul. Inundaţiile s-au repetat la scară mai mică şi în 2006, 2007 şi 2014, însă autorităţile centrale şi cele locale par să nu fi învăţat nimic din această lecţie, în condiţiile în care comuna este supusă permanent riscului de noi inundaţii.

Pentru răstoceni, acest risc vine de la un canal colmatat, aflat în proprietatea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care poate prelua din debitul Milcovului atunci când râul are un debit prea mare.

Localnicul Vasile Şerban Grigore, afectat de inundaţii de fiecare dată, a strâns semnături de la 245 de familii din Răstoaca, iar timp de nouă ani a mers în audienţe  la instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, solicitând rezolvarea problemei, demersuri pe care în mod normal ar fi trebuit să le întreprindă administraţia locală.

Tot ce a obţinut a fost realizarea unei lucrări de supralărgire a albiei râului Milcov, realizată de Administraţia Bazinală Siret, dar pericolul inundaţiilor rămâne legat în continuare de acel canal înfundat.

“Localitatea Răstoaca este afectată în cazul inundaţiilor de o lucrare făcută de Administraţia de Îmbunătăţiri Funciare. Este vorba despre un canal de desecare, care în anul 2005 a fost decolmatat, dar a fost o acţiune haotică, pentru că toate depunerile au fost depozitate pe partea opusă, constituindu-se ca un dig care dirijează apa în localitate. Consiliul local este de acord să deblocheze fonduri pe situaţii de urgenţă pentru ca aceste lucrări de îndiguire să se facă, dar primarul nu vrea ”, ne-a declarat Vasile Şerban Grigore, cetăţean cu spirit civic din Răstoaca.

image

Primarul se opune

Aceste lucrări sunt estimate la 10.000-15.000 de lei, o nimica toată ţinând cont de faptul că statul a plătit enorm pentru despăgubirea familiilor afectate de inundaţii, Guvernul suportând în anul 2005 de la buget peste 4000 de euro pentru construcţia unei singure case pentru sinistraţi.

Opoziţia primarului faţă de alocarea de fonduri de la bugetul local este legată de faptul că proprietar al canalului este ANIF.

“Nu sunt de acord să plătesc de la buget pentru o lucrare care nu este în proprietatea comunei. O să vină Curtea de Conturi să-mi impute banii şi nu vreau să păţesc acest lucru”, spune categoric primarul Vasile Dima.

Compromisul care poate rezolva situaţia

Consilierii locali din Răstoaca spun însă că nu există voinţă din partea primarului pentru rezolvarea acestei probleme a comunităţii.

FOTO: Coman Postolache, consilier local la Răstoaca

image

„Trebuie să găsim o soluţie de compromis ca să rezolvăm odată această problemă. Vorbim de un compromis care ne permite să alocăm fonduri de la bugetul local pentru decolmatare, pe situaţii de urgenţă, pentru că legea ne oferă această posibilitate. Deşi s-a discutat cu primarul, nu există o dorinţă de a face acest lucru”, spune consilierul local Coman Postolache.

ANIF nu are bani, dar cere sprijin local

Conducerea ANIF recunoaşte că nu are fonduri pentru lucrare, însă solicită administraţiei locale implicare.

“În canal şi pe taluze există vegetaţie ierboasă şi din loc în loc vegetaţie lemnoasă, datorită faptului că nu s-au mai executat lucrări de întreţinere din lipsă de fonduri şi personal, aceste lucrări urmând să se facă după stabilirea şi încasarea tarifului de îmbunătăţiri funciare. Ca măsuri, ANIF şi-a propus deblocarea stăvilarului de la evacuarea în râul Milcov, solicitând şi implicarea autorităţilor locale cu utilajul pe care îl au în cadrul Consiliului Local Răstoaca”, este răspunsul oferit de Dan Adrian Mocanu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare.

Vă mai recomandăm:

Locuitorii din comuna Răstoaca au retrăit coşmarul inundaţiilor din vara lui 2005

Autorităţile locale au dat dovadă însă că nu au învăţat nimic din experienţa tristă de atunci, când sute de case au fost inundate de apele râului Milcov.

Militarii vrânceni au scos mâlul din casele inundate ale localnicilor din Răstoaca şi Milcovul

20 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea au intervenit în localităţile Răstoaca şi Milcovul pentru a ajuta la îndepărtarea efectelor inundaţiilor din gospodăriile cele mai afectate

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite