VIDEO Bătrânii de la un cămin fac terapie în solarul de legume. Toată vara se vor bucura de gustul roşiilor bio plantate cu mâna lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii de la Căminul de vârstnici au început munca în solar
Bătrânii de la Căminul de vârstnici au început munca în solar

În curtea Căminului de Vârstnici din Focşani a fost amenajat un solar de legume de care beneficiarii instituţiei vor avea grijă în mod permanent.

Din această primăvară, bătrânii beneficiari ai instituţiei au o nouă preocupare plăcută de a-şi petrece timpul liber pe care îl au din plin la dispoziţie, în afara activităţilor zilnice.

Conducerea Căminului s-a gândit că pentru bătrâni ar fi o bună terapie dacă s-ar ocupa de grădinărit într-un spaţiu pe care să-l considere al lor, astfel că, având sprijinul angajaţilor şi al locatarilor căminului, în curtea instituţiei a fost amenajat un solar pentru legume.

Bătrânii au pregătit terenul, l-au arat, l-au îngrăşat natural cu gunoi de la o fermă de păsări şi au început să planteze pe el legume dintre cele mai diverse: roşii, ardei, castraveţi, vinete, salată.

“Este o terapie foarte bună pentru aceste persoane, lucru recomandat şi de programele noastre. Scopul este ca aceşti bătrâni să nu se simtă marginalizaţi. La început, au fost puţin reticenţi la idee, dar uşor-uşor au prins curaj şi acum îşi petrec mult timp în solar, cu îngrijirea plantelor. Solarul se află în administrarea lor exclusivă”, ne-a precizat preotul Cătălin Ifrim, directorul Căminului de Vârstnici din Focşani.

"Şef de echipă" în solarul de legume este Vasile Mirică, de 87 de ani. Bătrânul a lucrat o viaţă întreagă la o uzină în Sinaia, iar când s-a pensionat a cunoscut un cultivator de legume de la care “a furat” secretul, astfel că îşi foloseşte din plin experienţa dobândită în solarul Căminului.

“Din curiozitate m-am apucat de cultivat roşii. La mine, plantarea se face la milimetru. Distanţa între plante trebuie să fie de 70 cm, nici mai mult, nici mai puţin. Am fost un om ordonat în viaţa mea şi îmi place această activitate. Trebuie să-ţi placă munca agricolă, pentru că dacă nu se întâmplă asta nu faci nimic", ne-a declarat Vasile Mirică, de 87 de ani.

Foarte activă este şi tanti Stănica, de 78 de ani, care ne dezvăluie în câteva cuvinte secretul unei recolte bogate. “Punem de toate în pământ şi o să iasă. O să luăm 5 kg de roşii la fiecare fir, o să vedeţi când o să mai veniţi pe aici. Dacă nu pui dragoste în ceea ce faci, nu se face nimic”, spune încrezătoare Stănica Covaci.

Un alt bătrân ne asigură că legumele crescute în seră sunt toate ecologice, nu ca produsele pe care le cumpărăm din magazine.

“Plantăm tot ce trebuie aici pentru bucătărie. Sunt produse bio, doar cu îngrăşământ natural. Avem apă la discreţie, dar nu trebuie foarte multă pentru că plantele se udă la interval de trei zile. Abia aştept să le văd legume”, ne spune şi Neculai Munteanu, de 78 de ani.

De menţionat că toate legumele produse în solar vor fi folosite pentru consumul propriu al beneficiarilor instituţiei.

Pe lângă solarul din curtea instituţiei, bătrânii au găsit teren disponibil şi pentru alte activităţi de grădinărit în aer liber, au plantat în această primăvară ceapă şi căpşuni, iar de câţiva ani se îngrijesc şi de o mică livadă de mere, pere, gutui şi alte fructe. “Toată iarna s-au gătit compoturi din merele şi fructele din livada noastră”, spune directorul Căminului.

image

Acesta se gândeşte deja să modernizeze solarul şi să-l transforme în unul aşa cum au fermierii adevăraţi, cu toate facilităţile, iar pentru acest lucru a fost realizat un proiect de finanţarea căruia se va ocupa Primăria Focşani, care are în subordine Căminul de Vârstnici.

Instituţia are în prezent 58 de locatari, iar media de vârstă este în jurul vârstei de 75 de ani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite