Focşani

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Centrul oraşului şi Cartierul Bahne se transformă, pentru un an, în tranşee. Primarul spune că este strâns cu uşa să facă proiectul

2
28 Nov 2019 15:52:04
Autor: Borcea Stefan
Reabilitarea reţelelor termice presupune schimbarea conductelor din oraş
Reabilitarea reţelelor termice presupune schimbarea conductelor din oraş

Reabilitarea a sistemului de termoficare urbană are o finanţare de peste 70 de milioane de lei, 85% din fonduri fiind de la Uniunea Europeană.

După ce în precedentul exerciţiu financiar european, Cartierul Sud a beneficiat de un proiect de peste 36 de milioane de euro pentru înlocuirea reţelelor termice subterane şi modernizarea punctelor termice, Primăria Focşani se pregăteşte să demareze Etapa a II-a a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană, în Zona Centru şi în Cartierul Bahne.

Un proiect întârziat de licitaţiile repetate, care trebuie să fie neapărat finalizat până în martie 2021 şi care presupune înlocuirea reţelelor de transport pentru energia termică furnizată în sistem centralizat. Practic, în următorul an, zonele amintite se vor transforma în adevărate tranşee, urmând a fi realizate peste 2,8 km de reţea termică primară, practic 5,16 km de conducte de transport tur-retur, alţi 11 kilometri de reţea termică secundară, precum şi 9 puncte termice care vor fi reabilitate.

Lucrările au început deja şi pe 20 decembrie vor fi sistate timp de 20 de zile, fiind executate de Asocierea Elsaco Electronic&Sicor&Consis Construcţii.

Prezentarea proiectului în valoare de 70 de milioane de lei din care 50 de milioane de lei de la Uniunea Europeană, 7,6 milioane de lei de la bugetul de stat şi 1,1 milioane de lei de la bugetul local a avut loc joi, în prezenţa conducerii Primăriei Focşani,  a responsabililor de proiect şi constructorilor, dar şi a reprezentanţilor unor asociaţii de proprietari interesaţi să afle care sunt beneficiile acestei reabilitări. De altfel, unii au şi pus problema care va fi eficienţa acestui proiect în condiţiile în care foarte mulţi cetăţeni încă se debranşează de la sistemul centralizat. Cifrele arată că de la implementarea etapei I a reabilitării sistemului de termoficare, când încă ENET mai avea 15.200 de clienţi, acum numărul clienţilor s-a redus la aproximativ 12.000. Nici măcar primarul Cristi Misăilă nu s-a declarat un mare fan al proiectului, dar admite că dacă nu va fi implementat cu succes riscul este prea mare.

“Mulţi şi-au pus întrebarea de ce mai investim în acest sistem de la care foarte mulţi s-au debranşat. În primul rând, am fost printre puţinele oraşe din toată ţara selectaţi să facem această investiţie din fonduri europene. În momentul în care s-a pornit la acest drum nu mai putem da înapoi. Deja până în acest moment, în prima etapă, a fost o investiţie de peste 36 de milioane de euro. Dacă noi ne oprim astăzi şi nu continuăm acest proces investiţional, riscăm ca Uniunea Europeană să ne sancţioneze, să spună că nu ne-am atins indicatorii de performanţă din proiectul iniţial şi să dăm aceşti bani înapoi. Şi nu numai atât: în momentul în care se declară un proiect neperformant, toate celelalte proiecte dezvoltate de autoritatea  publică locală nu vor mai primi finanţare din fonduri europene. Ori, în acest moment, Primăria Focşani are în implementare şi evaluare proiecte europene în valoare de 100 de milioane de euro”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Edilul a susţinut ideea că îi va încuraja pe noii dezvoltatori imobiliari să beneficieze de căldură şi apă caldă de la sistemul centralizat.

El speră că firmele care vor lucra la proiect nu vor strica foarte mult din partea de carosabil, ci vor folosi spaţiile verzi pentru săpături, amintind că a mai depus un proiect pe fonduri europene, care se află în evaluare, pentru modernizarea infrastructurii întregului Cartier Bahne, după finalizarea proiectului de termoficare. În paralel, primăria pregăteşte pentru noul exerciţiu financiar european etapa a III proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

defu gabi
28.11.2019, 16:21:49

Ingropati fonduri europene in pamant si in buzunarele voastre nesatule, ale clientelei de partid, pe retele de termoficare falimentare ce vor putrezi nefolosite... Aproape tot centrul e debransat si functioneaza pe centrale de apartament! Dar ceva fonduri europene pentru parcari etajate, de utilitate maxima intr-un oras cu parcari doar desenate pe asfalt unde nr. de autovehicule a fost tot timpul de 5-6 ori mai mare decat nr. de parcari posibile? Orasul e aproape blocat sau te invarti ca tampitul 30 de minute pe sensuri unice si poluezi aerul degeaba pana gasesti un loc; sau debarci un batran cu bagaje din masina la 300 de metri de casa.... E mai civilizat la tara de 1000 de ori decat in Focsani!!! Cu astfel de sume de bani ingropate aiurea intr-un sistem termic falimentar puteati achizitiona destule terenuri/proprietati (care sunt de vanzare berechet, inclusiv in centru) si construi zeci de parcari cu 4-6 etaje cu taxa, evident, pentru a moderniza orasul in realitate nu doar in hartii pentru a puncta promisiuni electorale desarte...

Cody F. Rocco
29.11.2019, 09:08:22

eh... vina e a alora care au gandit de la bun inceput proiectul - si au decis ca va fi util. intre timp, utilizatorii se debranseaza in draci, facturile sunt imense [ma rog, le subventioneaza primaria strasnic, sa-i vad eu dupa 2021 :))]... o fi bun sistemul centralizat, dar nu in cazul asta; de banii tocati, puteau sa dea subventii pentru instalatii proprii de apartament/casa; poluarea e mai mica decat in cazul unui CET care merge nonstop.

Modifică Setările