VIDEO Ministrul Educaţiei dă vina pe primari pentru faptul că sute de şcoli din România încă au toaletele în fundul curţii. „Noi am alocat fonduri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Anisie, în timpul vizitei la Colegiul Unirea din Focşani
Monica Anisie, în timpul vizitei la Colegiul Unirea din Focşani

Potrivit unei statistici prezentată de Ministerul Educaţiei Naţionale, deschiderea anului şcolar 2020-2021 găseşte peste 800 de şcoli cu toalete în curte.

Şi  acest debut de nou an şcolar găseşte foarte multe unităţi de învăţământ din România cu toalete în curte. Anul acesta, situaţia este cu atât mai delicată cu cât ne aflăm în continuare în plină pandemie de coronavirus, lucru care presupune o mai mare atenţie faţă de normele sanitare. Cu toate acestea, peste 800 de şcoli din România, mai exact 836, nu au grupuri sanitare în interiorul şcolii, ci elevii trebuie să meargă la toaletele insalubre din curte.

Aflată la Focşani, Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a dat vina pe primari pentru această situaţie.

“De 30 de ani, vedem aceleaşi probleme la începutul anului şcolar. Observaţi că s-au făcut în aceste câteva luni eforturi supraomeneşti, în aşa fel încât să nu mai existe astfel de situaţii. Ministerul Educaţiei a alocat fonduri către primării, dar şi Ministerul Dezvoltării, astfel încât aceste toalete să fie realizate în interiorul unităţilor de învăţământ. Lucrările la unele unităţi de învăţământ au pornit, la altele încă nu, pentru că autoritatea publică  locală nu s-a implicat în acest aspect. De aceea, Guvernul a alocat fonduri pentru achiziţionarea acestor containere sanitare”, a spus spus Monica Anisie (video: minutul 5.30).

Ministrul a mai  precizat că autorităţile publice locale pot achiziţiona containere sanitare pentru şcolile care nu au băi cu apă curentă, iar banii vor fi decontaţi prin Ministerul Fondurilor Europene.

Monica Anisie a vorbit şi despre situaţia în care profesorii cu boli cronice solicită predarea online a cursurilor şcolare.

“În ordinul comun, emis de ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii este prevăzut ca fiecare profesor să aducă de la medicina muncii certificatul respectiv, la fiecare început de an şcolar. Pe baza acelui certificat de la medicina muncii, dacă există o sugestie în acest sens din partea medicilor, se vor lua decizii la nivelul unităţii de învăţământ”.

Cât priveşte necesarul de profesori, ministrul a adăugat că la ora actuală acesta este asigurat de fiecare inspectorat şcolar şi de unităţile de învăţământ iar în momentul în care există un cadru didactic care nu mai poate să continue activitatea în spaţiul şcolii, în momentul acela fiecare inspectorat şcolar face solicitare la minister, care va asigura cadrul legislativ în aşa fel încât să se poată face lecţii cu profesori suplinitori.

Statul a achiziţionat 82.000 de tablete cu internet

“Sunt 82.000 de tablete gata să plece către unităţile de învăţământ care se află în scenariul roşu. Avem un operator economic care a câştigat licitaţia. Fiecare unitate de învăţământ, în parteneriat cu inspectoratele şcolare sau cu autoritatea publică locală poate să facă achiziţii şi să fie decontate pe fonduri europene. Guvernul a alocat 175 milioane de euro pentru achiziţii de echipamente electronice, echipamente sanitare dar şi containere acolo unde sunt unităţi de învăţământ care nu au toalete în interiorul şcolilor. Tabletele pe care le-am achiziţionat, atât în timpul verii cât şi acum sunt conectate la internet şi cu internetul plătit pentru doi ani”, a mai spus Monica Anisie.

Vă mai recomandăm:

Undă verde pentru începerea  cursurilor şcolare la clasă. Care este incidenţa cazurilor de COVID-19 în localităţile din Vrancea

Medicul epidemiolog care îi învaţă pe profesori cum să se apere de COVID-19:  „Înainte de a fi medic, sunt mamă”

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite