VIDEO Morţii, puşi din nou să voteze. Cum răspunde şeful de la Evidenţa Populaţiei femeii care şi-a găsit soţul decedat în listele electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Focşani a semnalat duminică, 10 noiembrie, că soţul său apare pe listele electorale permanente la o şecţie de votare din municipiul Focşani, deşi murise cu o jumătate de an înainte. Cazul este verificat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Rodica Zanfir, din Focşani, a mers duminică, 10 noiembrie, la scrutinul pentru alegerea preşedintelui României, dar a avut surpriza să-l găsească în lista electorală şi pe soţul său, trecut în nefiinţă de ceva vreme.

Cu o zi înainte de alegeri, femeia tocmai îi făcuse pomana de jumătate de an şi din acest motiv şi-a pus întrebarea cum de nu s-a preocupat nimeni să-l scoată pe soţul ei din liste, având în vedere că nu este prima oară când aude poveşti cu morţi care votează.

“Am fost să votez şi când m-am uitat pe tabelul de vot l-am văzut pe soţul meu, care este decedat. Pe data de 9 noiembrie, s-au împlinit şase luni de când a murit. Am întrebat cum este posibil aşa ceva, să apară şi morţii pe liste. Doamna de acolo s-a uitat la mine şi  mi-a zis că nu se întâmplă nimic, apoi am plecat”, ne-a spus Rodica Zanfir.

Femeia, care a votat la secţia deschisă în incinta Colegiului Tehnic "Ion Mincu" din Focşani spune că martor la discuţie a fost şi vecina ei, dar că nu a insistat foarte mult în legătură cu acest aspect, fiind asigurată de către un reprezentant al şecţiei de votare că nu va putea vota nimeni în locul soţului ei, pentru că nu i-ar permite sistemul folosit la scrutin.

Totusi, bărbatul mort de şase luni nu ar fi trebuit să se regăsească în registrul electoral, care este actualizat permanent atât prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, cât şi prin radierea alegătorilor care au decedat.

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, care administrează Registrul electoral, ne-au precizat că legea este clară din acest punct de vedere şi că acolo unde se înregistrează decesul trebuie să se facă şi radierea, prin urmare, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor.

Am semnalat acest caz şi conducerii acestei instituţii, care după ce a verificat situaţia ne-a oferit următorul răspuns: "Nu ştim ce s-a întâmplat. Această persoană este radiată de noi din data de 14 mai, ora 14.05 (n.red.- la 5 zile de la deces). Am avut şi control de la AEP Galaţi, care a verificat listele electorale şi totul a ieşit foarte bine", ne-a declarat Săndel Ghiuţă, şeful Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, instituţie subordonată Primăriei Focşani.

Rămâne de stabilit misterul prin care persoana decedată a ajuns pe liste, întrucât femeia susţine că nici vorbă să fie o confuzie, întrucât a văzut cu ochii ei datele de identificare, care corespund întocmai adresei unde locuieşte.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite