VIDEO Porci crescuţi clandestin în gospodăria din Focşani unde s-a descoperit pesta africană. Autorităţile au ştiut, dar s-au făcut că nu văd

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au veşti proste şi pentru proprietarii de câini şi pisici. Suspiciunea de pestă porcină africană îi obligă să-şi ţină în case animalele.

Nu mai puţin de 28 de porci crescuţi clandestin într-o gospodărie de pe strada Nicolae Tătulescu din Focşani au fost eutanasiaţi şi incineraţi după ce un animal s-a îmbolnăvit şi a murit în cursul zilei de joi.

Primele analize duc spre concluzia că animalul avea virusul pestei porcine africane, urmând ca laboratorul central de la Bucureşti să se pronunţe sâmbătă dacă suspiciunea de acum se confirmă. Primarul municipiului Focşani a organizat o conferinţă de presă, împreună cu doi medici veterinari de la Direcţia Sanitar Veterinară Vrancea, recunoscând că şi de această dată autorităţile au fost prinse nepregătite, iar de ce le-a  fost frică nu au scăpat.

Asta mai ales pentru că se ştia că în municipiul Focşani sunt foarte mulţi crescători de porci care nu respectă o hotărâre de consiliu local adoptată încă din anul 2010 şi îmbunătăţită în 2017. Aşa s-a întâmplat şi cu gospodăria de pe strada Tătulescu, zonă care nu este prinsă în hotărârea de consiliu local ca fiind acceptată pentru această activitate. De altfel, crede că ar trebui ca Parlamentl să interzică printr-o lege creşterea de animale domestice din categoria suinelor sau bovinelor în aglomerările urbane.

În mod paradoxal, o parte dintre animale care au fost eutanasiate pe strada Tătulescu erau înregistrate la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea, intrând în contradicţie cu hotărârea de consiliu local, ceea ce conduce la ideea că nu există o coordonare între instituţii. În urma apariţiei acestei suspiciuni, s-a decis aplicarea unor măsuri de supraveghere sanitar-veterinară care au avut ca efect imediat uciderea porcilor şi neutralizarea cadavrelor.

Totodată, s-a trecut la efectuarea curăţeniei mecanice, a spălării, dezinfecţiei şi deratizării, limitarea accesului persoanelor sau vehiculelor din exploataţie. De asemenea, s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul oraşului. DSVSA spune că se vor efectua controale în trafic. Autorităţile au făcut apel la populaţie să anunţe de îndată dacă au porci morţi sau bolnavi în exploataţie iar sacrificarea lor se poate efectua doar în prezenta medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante si post mortem. Reprezenţanţii DSVSA au ţinut să liniştească polulaţia.

”Pesta nu se transmite la om. Este foarte important acest lucru, pentru a nu induce panică. Pesta porcină africană se transmite doar la porci, ucide porcii. De aici, mare atenţie la măsurile de biosecuritate, de ceea ce trebuie să transmitem ca şi crescători să ne protejăm animalele. Trebuie să evităm contactul cu hainele de stradă. Practic, noi ne constituim ca vectori, transmitem prin mişcare virusul dintr-o parte în alta şi astfel putem infesta animalele noastre. Nu trebuie să dăm resturi de animale în alimentaţia porcilor, pentru că ar putea reprezenta un posibil rezervor de virus”, a spus medical veterinar Adrian Rădulescu.

O altă măsură, drastică pentru iubitori şi proprietari de animale precum câini şi pisici, a fost prezentată de primarul Cristi Misăilă. Acesta a precizat că circulaţia şi transportul oricărui animal domestic, pe drumurile publice sau private, excluzând drumurile de deservire ale exploataţilor, fără aprobarea DSVSA Vrancea sunt interzise.

“Trebuie să fim foarte precauţi, mai ales iubitorii de animale de companie, câini, pisici, să evite în această perioadă circulaţia lor pe drumurile publice. Adică să fie ţinute la domiciliu şi să avem grijă cu ce le hrănim, pentru că şi aceste animale sunt factori care pot transmite virusul mai departe”, a spus primarul Misăilă.

Acesta a menţionat că echipe mixte formate din poliţişti locali, jandarmi, reprezentanţi ai Poliţiei municipale şi DSVSA fac deja verificări pentru respectarea măsurilor impuse şi limitarea transportului clandestin, pentru că aşa cum s-a exprimart edilul  sunt foarte multe vânzări de animale care nu sunt verificate clinic şi carnea infestată ar putea ajunge pe tarabe.

Imagine indisponibilă

Măsuri în exploataţiile cu suine de pe raza Municipiului Focşani:

- Plasarea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploataţiei
- Amplasarea la intrarea/ieşirea din exploataţie a dezinfectoarelor pietonale
- Uciderea tuturor suinelor din focar
- Neutralizarea cadavrelor prin incinerare
- Efectuarea curăţeniei mecanice, a spălării dezinfecţiei şi deratizării în exploataţie
- Limitarea accesului persoanelor sau vehiculelor în/din exploataţie
- Identificarea imediată a tuturor căilor de acces a vehiculelor în/din localitatea Focşani

Pe de altă parte proprietarii exploataţiilor de suine de pe raza Municipiului Focşani vor avea în vedere următoarele aspecte:

- Transportul animalelor pe drumurile publice fără aprobarea DSVSA este strict interzisă
- Este strict interzis proprietarilor de exploataţii să introducă sau să scoată orice altă specie de animal domestic în/din exploataţii, fără autorizarea DSVSA
- Este interzisă comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne şi a subproduselor nedestinate consumului uman, a furajelor precum şi a  altor specii de animale, fără avizul DSVSA.
- Este interzis proprietarilor comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne si a subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU), a furajelor precum şi a altor specii de animale, fără avizul DSVSA Vrancea
- Niciun camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul suinelor nu poate părăsi zona fără a fi curăţat si dezinfectat.

Măsuri aplicate în zona de protecţie de către Unitatea Locală de Sprijin:

- Se interzice organizarea de târguri de animale, bâlciuri , expoziţii, circ sau orice altă formă de aglomerare a animalelor;
- Afişarea de panouri de avertizare în vederea limitării circulaţiei în focar. Informarea populaţiei (prin afişare în locuri vizibile), privind evoluţia Pestei Porcine Africane şi a măsurilor ce se întreprind;
- Completarea stocurilor de materiale si echipamente necesare intervenţiei;
- Este interzisă proprietarilor scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc si orice alte produse şi subproduse care conţin carne de porc, fără avizul DSVSA Vrancea.

Toate aceste măsuri au fost întocmite având în vedere decizia nr. 25/13.02.2020 emisă de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea privind suspicionarea evoluţiei Pestei Porcine Africane într-o exploataţie non profesională de pe raza Municipiului Focşani.

De reţinut este faptul că Pesta porcină africană (PPA) este o boală foarte contagioasă a porcilor domestici şi sălbatici. Nu există un vaccine împotriva acestei boli. Nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană dar poate duce la pierderi economice serioase în cadrul producţiei.  Luaţi măsuri stricte preventive în fermă şi în pieţe pentru a vă proteja porcii dumneavoastră şi ai vecinilor.
Nu răspândiţi boala!

REPECTAŢI PRECAUŢIILE GENERALE
- Declaraţi orice caz suspect (animal mort sau cu semen clinice) Serviciilor Veterinare;
- Respectaţi precauţiile sanitare în ferma dumneavotră şi în pieţe;
- Nu hrăniţi porcii cu resturi alimentare;
- Feriţi-vă de contactul direct sau indirect cu mistreţii;
- Implementaţimăsuri d ecarantin apentru porcii nou introduşi în fermă;
- Curaţaţi şi dezinfectaţi orice echipamente pe care le folosiţi împreună cu alti fermieri sau vânători;
- Preveniţi  contactul inutil direct sau indirect dintre vizitatori şi porci.
Dacă locuiţi într-o zonă afectată

- Porcii şi produsele provenite de la aceştia nu trebuie să parasească ferma.
- Nu efectuaţi sacrificări de animale la domiciliu.
- Asiguraţi-vă că gospodăria şi porcii sunt înregistraţi de către serviciile veterinare.(Primăria Focşani)


 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite