VIDEO Răţuşca distrugătoare îi lasă pe ţăranii din Vrancea fără mămăligă. Mii de hectare de culturi, compromise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de hectare cultiva cu porumb, sfeclă şi floarea soarelui sunt afectate de un parazit care atacă plantele tinere, spre disperarea fermierilor, care trăiesc cu teama că vor rămâne fără recolte.

Seceta începe să-şi facă simţită prezenţa în Vrancea, situaţie deloc fericită pentru culturile însămânţate în această primăvară pe câmp. Mai mult decât atât, lipsa apei favorizează răspândirea unui parazit atacă rădăcinile firave ale plantelor .

Câteva mii de hectare cultivate cu porumb, sfeclă şi floarea soarelui în zona de câmpie a judeţului sunt invadate de acest parazit.

"Am întors deja 63 de hectare. Numai un hectar costă 1500 de lei, cu sămânţă, ierbicid, îngrăşământ. Practic, s-au dublat cheltuielile", spune fermierul Adrian Ionaşcu.

"Când o ia pe rând răţuşca, în două ore rămâne curat, negru, mănâncă tot. Acum se vede puţin verde, dar în 12 ore s-a terminat cu cultura. Am şase hectare de pământ şi o să-l întorc pentru că nu am ce face. Producţia va fi proastă. Dacă nu facem tratamente speciale răţuşca nu pleacă din tarla", spune Vasile Ichim, un alt fermier.

"Ţăranii, pe bază de contract, au luat seminţe, ierbicide, cu plata în natură, adicăcereale. Dacă nu va ploua şi mergem aşa înainte oamenii vor pierde totul. Este vorba de miliarde pe care le-au băgat oamenii. Sămânţa băgată în pământ a fost tartată, dar nici tratamentul nu şi-a mai făcut efectul. Nimeni nu s-a deplasat să facă acte de constatare, să se facă acte de calamitate. Aici investeşti şi te trezeşti că rămâi dator", spune Neculai Radu, viceprimarul comunei Pufeşti.

Fermierii nu ştiu ce să mai facă pentru a-şi salva măcar o parte din culturi. Insecta dăunătoare este numită în termeni populari răţuşca iar specialiştii spun că apare pe terenurile cu monocultură şi are efect pe timp de secetă.

"Este un dăunător periculos pentru aceste culturi şi apare în special în primăverile foarte secetoase. Atacul se manifestă virulent, în situaţia în care sămânţa de porumb, de floarea soarelui sau sfeclă nu a fost tratată cu insecticide îninte de a fi semănat. Noi am dat buletine de averizare  să se folosească ACTARA 25 WG-0, 01%  /ha-la porumb, MOSPILAN  20 SG -0,01% /ha-la porumb, CALIPSO  480 SC -0,09 l /ha  -tratament de corectie,  IMIDAN  50  WP -   1,5 kg/ha – la floarea soarelui. Tratamentele se fac în perioadă de vegetaţie, dar în solele unde s-a cultivat monocultură, adică porumb după porumb,  se impune întoarcerea culturii şi semănatul din nou", spune Constantin Udrea, director la Unitatea Fitosanitară Vrancea.

Chiar dacă se replantează, fermierii nu mai reuşesc să-şi scoată investiţia la toamnă. Cheltuielile vor fi, practic, duble, iar producţia nu va acoperi investiţia.

Oamenii aşteaptă ca autorităţile să le ia în considerare pierderile şi să declare calamitate pentru terenurile afectate de acest parazit.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite