Focşani

articolul anterior articolul urmator

Viticultor: Cartelul vinului ţine preţul strugurilor la nivelul anului 2000

6
21 Sep 2021 06:44:05
Autor: Borcea Stefan
Strugurii se vând aproape de pomană în Vrancea FOTO Aurel Nişcoveanu
Strugurii se vând aproape de pomană în Vrancea FOTO Aurel Nişcoveanu

Vrancea are cea mai mare suprafaţă din ţară cultivată cu viţă de vie, aici existând peste 11% din terenul viticol al României.

În Vrancea sunt 23.000 de hectare de vie nobilă, adică mai mult de 11% din terenul viticol al României, zeci de mii de vrânceni lucrând în acest domeniu.

Majoritatea viilor se află în proprietatea a 18.000 de fermieri, care după 1990 şi-au luat terenurile înapoi terenurile confiscate de regimul comunist şi nu s-au mai unit să-şi lucreze compact viile.

Din acest motiv, valorificarea producţiei se află la mâna marilor producători din judeţ, care par înţeleşi între ei atunci când stabilesc preţul de achiziţie al strugurilor. Un preţ batjocoritor, spun viticultorii, care nu a mai crescut de 20 de ani, ba din contră.

Principalele firme de profil din judeţ oferă preţuri cuprinse între 80 de bani şi 1,20 de lei/kilogramul de struguri, în funcţie de soi şi de concentraţia de zahăr, indiferent de podgoria de unde sunt culeşi, Panciu, Coteşti sau Odobeşti, cunoscute ca cele trei zone cu potenţial ridicat din Vrancea.

Un calcul simplu arată că în timp ce viticultorul care-şi vinde strugurii abia se descurcă să-şi scoată lucrările dintr-un an, fără nici un profit, firmele care fac achiziţie au şansa la un profit de patru-cinci ori mai mare. Pentru un litru de vin sunt necesari 1,6 kg de struguri, prin urmare, investiţia în obţinerea licorii lui Bachus nu este mai mare de 1,5 de lei/litru. Iar pe piaţa liberă, un litru de vin se vinde acum cu 7-8 lei.

Vin scump din strugure ieftin 

„Noroc că am avut câteva rânduri cu struguri de masă şi i-am vândut de acasă sau la marginea drumului, cu un preţ mai bun. Dar la cât oferă procesatorii, 1 leu / kg, de abia ne acoperim cheltuielile. Cu 1 leu am vândut şi acum 20 de ani. Nu am unde să păstrez vinul, să-l vând eu, că altfel nu mi-aş bate joc de munca de peste an. Cum poate să crească vinul la cramă şi în acelaşi timp preţul strugurilor să scadă, eu asta nu pot să o pricep”, spune Vasile Militaru, podgorean din zona Panciu.

Trebuie spus că lucrările necesare pentru întreţinerea unui hectar de viţă-de-vie costă în jur 10.000 de lei, iar la o producţie medie de zece tone la hectar, rar când se ajunge la 13 tone, se poate spune deja că munca viticultorilor care-şi vând strugurii este pierdere de vreme.

“În toată lumea asta normală, materia primă are ponderea cea mai mare în realizarea unui produs finit. În cazul nostru, materia primă este strugurele, care are o pondere de doar 10% în  obţinerea produsului finit, vinul, ceea ce înseamnă o batjocură. Dacă un litru de vin se vinde acum cu 8 lei, ar trebui ca preţul strugurelui să fie o treime din preţul vinului”, arată Marian Constantin, fermier din Vrancea.

De partea cealaltă, achizitorii de struguri afirmă că n-au nicio vină că viticultorii au acceptat negocierea şi nu au pus întrebări foarte multe. „Noi am deschis centrul de săptămâna trecută, dar abia de azi au început să vină benele cu struguri. Oamenii nu comentează, ei şi-au făcut calculele de acasă asupra câştigului şi cam asta este. Nu ştiu să spun dacă preţul strugurilor este mic sau mare”, a declarat pentru „Adevărul“ reprezentanta uneia dintre cele mai cunoscute firme de profil din Vrancea. 

Reprezentanţii asociaţiilor producătorilor de vin nu au putut fi contactaţi de reporterul „Adevărul“.

Anul trecut, Parlamentul a votat o lege care venea în sprijinul viticultorilor, prin care ei primeau o primă de comercializare în valoare de 200 de euro/tona de struguri. Măsura, care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, a fost amânată pentru 2022.

Vă mai recomandăm:

Cea mai mare podgorie din România va avea un impresionant muzeu al vinului. Vizitatorii, invitaţi la degustări

FOTO VIDEO Struguri amanetaţi pe Internet încă de cruzi

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

fact check
21.09.2021, 08:29:45

- nu s-au mai unit să-şi lucreze compact viile. (iti cad galoanele daca te aliezi) - am vândut de acasă sau la marginea drumului, cu un preţ mai bun. (incepand din iunie cu marfa adusa de afara) - la cât oferă procesatorii, 1 leu / kg, de abia ne acoperim cheltuielile. Motiv pentru care apar noi culturi de vita. - statul plăteşte 700 de lei subvenţie (!!!) la hectar, banii aceştia se întorc înapoi la stat sub formă de taxe, pentru că am fost obligaţi (sic!) să cultivăm struguri cu denumire de origine controlată. - Nu ştiu să spun dacă preţul strugurilor este mic sau mare” a declarat reprezentanta...asta da virgina virginelor E o mafie intreaga si o bataie de joc totala. Fiecare isi trage pe spuza lui cat mai mult...unii spun ca nu castiga dar sa se asocieze le greu. Sa mai vorbim de tonele de chimicale pe care le arunca in nestire si fara noima peste culturi, procesatorii isi trag partea leului la greu si pentru ca au avut inteligenta sa formeze, pracitc, un cartel. Statul castiga en-gros prin accize si noi bem la raft ,de cele mai multe ori, o poshirca. Una peste alta exista in lumea larga o supraproductie de vin de ani de zile, si vin bun poti bea si din Chile si din Canada, si din Australia.

+13 (13 voturi)
Ludwig
21.09.2021, 09:19:08

PAi da, dar romanai este tara cu consuma cam toata productia 98%. Romanul nu e atras de vinuri straine, avem cel mai mic export. De ex franta, spania, etc exporta cam 60%. Producatorii isi freaca mainile de fericire ca nu se mai zbat ssa exporte unde trebuie caliotate. Romanul bea vin la pet de regula dulce, demidulce ce e iar o mana cereascva pentru producator. Zaharul ascunde defectele vinului, boli ale vieie etc. Un vin sec ar da in vileag imediat asta, dar in conceptia romanului sec este acru. Oricum sa nu fim chiar rai...calitatea a crescut enorm fata de acum 20 de ani, viticultura e sectorul ce a absorbit peste 100% din findurile UE. Sunt o gramada ce vand calitate , dar nu sunt ieftini: Stirbey, Davino, Serve, Garboiu, Vinarte, etc Ce era chile si australia sau africa de sud acum 25 de ani pe harta vinului? Nimeni!

+13 (13 voturi)
Ionel Marcu
21.09.2021, 09:53:19

Sunt fericit că am o „producție” de vreo sută kg de struguri și îmi produc singur vinul, din strugurii spălați, desciorchinați manual, fără ploșnițele alea verzi, fără urechelnițe. Mai adaug și 20-30% aronia nero, care îi dă o tentă ușor dulce, vag amăruie și o culoare roșu închis, aproape neagră. Puterea ursului!

+12 (12 voturi)
fact check
21.09.2021, 10:26:40

Cel mai ciudat fruct, aronia asta. Ma rog, din gradina de la noi :))

+12 (12 voturi)
The Fog
21.09.2021, 13:21:55

Sa investeasca si sa vanda vin, nu struguri. Incat sa fie si vranceni care fabrica sticle, lazi, pivnite, dopuri, etichete. Pai ce, samsarii de care se plang nu au investit? In politica.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările