Focşani

articolul anterior articolul urmator

Volumul pe care George Topârceanu i l-a dăruit scriitorului Duiliu Zamfirescu, cu autograf, a ajuns în posesia Bibliotecii Judeţene. Cine este generosul donator

0
19 Jul 2019 14:21:18
Autor: Borcea Stefan
Cartea donată Bibliotecii
Cartea donată Bibliotecii

O experienţă dintre cele mai interesante în munca de bibliotecar este aceea de a primi donaţii de carte din partea celor care, din diferite motive, se despart de propriile biblioteci.

Profesoara  Virginia Ţigănaşu,  din Focşani, a donat Bibliotecii Judeţene o nestemată livrescă: dedicaţia cu autograf, de la G. Topârceanu, pentru Duiliu Zamfirescu, scrisă cu cerneală, la 1920, la Iaşi, pe pagina de titlu a volumului „Balade vesele şi triste”, tipărit în acelaşi an la Institutul de Arte grafice şi editură „Viaţa Românească”.

Acesteia i s-a alăturat şi un manual din perioada interbelică – manualul mamei Voica, din 1936 , cum scrie pe o notiţă ataşată volumului.

"Îi mulţumim doamnei profesor pentru acest gest de solidaritate culturală. Îi mulţumim pentru încredere şi pentru că a înţeles misiunea noastră, aşa cum se cuvine să mulţumim tuturor celor care au avut încredere în noi, donând cărţi şi biblioteci. Cele două exemplare de carte vor ajunge, după prelucrare, la Secţia de Carte veche. Colecţii speciale a bibliotecii noastre.   Credem că astfel de donaţii, reprezintă un gest cultural civic, o atitudine uneori discretă, alteori tranşantă, faţă de superficialitatea cu tichie din zilele noastre. În felul acesta cărţile, bibliotecile private, se transformă în biblioteci publice, ori îşi schimbă proprietarul, dar nu îşi vor schimba rolul: acela de a fi aproape de sufletul şi de mintea omului, de a-i fi prieten şi tovarăş de drum", potrivit reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii