Vrancea: „Cornul şi laptele”, în strachina pisicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustarea oferită gratuit la şcoală este detestată de majoritatea elevilor din Focşani. Singurele şcoli în care programul încă se mai bucură de succes sunt cele din mediul rural, unde nu puţini sunt elevii care se confruntă cu o situaţie financiară precară.

Introdus în şcoli cu scopul de a oferi elevilor o masă sănătoasă, dar şi pentru a-i scuti pe părinţi de o cheltuială în plus, programul „Cornul şi laptele" are din ce în ce mai puţini susţinători. Motivul: elevii au ajuns la saturaţie, preferând fie să le lase abandonate pe bănci, fie să le ducă acasă rudelor sau chiar animalelor de companie.


„Vin cu pacheţel de acasă sau îmi mai cumpăr câte ceva de la magazin, pentru că de lapte şi corn m-am săturat. Totuşi nu le arunc. Laptele i-l dau pisicii când ajung acasă, iar cornul este mâncat de fratele meu mai mare", spune Alexandru Tănase, elev în clasa a IV-a la Şcoala „Duiliu Zamfirescu" din municipiu.


Nu lipsesc nici elevii care susţin că alimentele nu sunt de cea mai bună calitate. „Cornul nu are niciun gust, este un fel de pâine, dar nu foarte proaspătă", spune Georgiana Grama (12 ani).


Nici profesorii nu mai încurajează derularea acestui program, mai ales de când pe lângă lapte se distribuie şi mere.
„Nu înţeleg combinaţia lapte şi măr. Să-mi spună şi mie un specialist în ce ordine se mănâncă pentru că am avut elevi care au ajuns la cabinetul medical cu dureri de stomac. Consider că cel mai indicat ar fi să se dea doar un fruct, deoarece cornul oricum nu este pe gustul elevilor, iar recipientul cu lapte de cele mai multe ori se sparge în ghiozdan, în drumul spre casă", declară Tiberiu Dima, directorul Şcolii Generale „Ion Basgan".

Pentru a fi siguri că produsele sunt depozitate corespunzător, inspectorii DSP organizează periodic controale tematice.

„Până acum nu am depistat probleme, laptele e ţinut la frigider, însă am putut constata că nu se mai prea consumă aceste alimente", declară Cătălin Graur, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

Binevenit în zonele sărace

În schimb, programul guvernamental încă se mai aplică cu succes în cadrul şcolilor din mediul rural. „Sunt foarte mulţi copii cu probleme materiale care zi de zi aşteaptă pacheţelul format din lapte şi corn. Acesta este şi singura sursă de hrană pe parcursul orelor petrecute la şcoală. Pot spune că la noi încă se consumă alimentele, în comparaţie cu alte unităţi şcolare", precizează Gicuţa Avram, directorul Şcolii „Ioan Vodă cel Viteaz" din comuna Slobozia Ciorăşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite