Focşani

articolul anterior articolul urmator

Vrâncean revenit în ţară după 15 ani de muncă în Anglia: „România este minunată, copiii mei sunt fericiţi aici, dar e multă corupţie, multă birocraţie“

8
1 Feb 2016 16:58:59
Autor: Borcea Stefan
Dorel Căpăţână este un antreprenor din Vrancea
Dorel Căpăţână este un antreprenor din Vrancea

Dorel Căpăţână spune că statul ar trebui să-i consilieze pe românii care vor să revină în patrie, nu să le pună obstacole.

Dorel Căpăţână, în vârstă de 47 de ani, este un antreprenor vrâncean care a lucrat ani de zile în străinătate, în Marea Britanie. Împreună cu soţia lui au plecat de la munca de jos, de la lopată, cum se exprimă, şi au reuşit să izbândească, el în domeniul construcţiilor, unde a devenit manager de firmă, iar soţia sa manager de hotel. Împreună au trei copii şi s-au hotărât în urmă cu doi ani să revină definitiv în România, pentru ca cei trei copii să se instruiască aici.

Este însă dezamăgit de ce a găsit în ţară şi reclamă că lipsa de informaţie, birocraţia şi corupţia sunt principalele obstacole în calea succesului unui om care încearcă să pornească un business. Şi-a spus păsurile la o conferinţă a organizaţiei "Re Patriot", care are ca obiectiv dezvoltarea unei platforme de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat, cu scopul ca România să devina o ţară mai bună pentru business-ul responsabil.

“Ai lucrat în străinătate, vii cu 200.000-300.000 de euro, dar ştiţi cum se duc? Imediat. Vrei să porneşti o afacere, dar nu ai informaţia necesară. Ce ştiu eu dacă m-am întors acasă, ce ar merge şi ce nu ar merge într-o afacere. Cheltuieşti nişte bani şi la un moment dat rişti să nu mai rămâi cu nimic. Mulţi poate nu şi-au construit o casă ca să-şi dezvolte afacerea. Iar afacerea nu a mers iar acum ce să facă oamenii ăştia decât să plece înapoi. România este minunată, este superbă, copiii mei sunt fericiţi aici, soţia mea este fericită aici, dar trebuie lucrat undeva să se îndulcească modul cum sunt primiţi cei care au lucrat afară”, spune Dorel Căpăţână.

Din această cauză, el cere statului să-i consilieze pe românii care doresc să se întoarcă în ţară, după modelul Ungariei, care îşi sprijină cetăţenii cu experienţă de lucru în afara ţării să revină acasă. Vrânceanul spune că România are nevoie de românii din diaspora, dar fără intervenţia statului nu se poate.

La Londra, unde a muncit, Dorel Căpăţână şi-a deschis compania într-o zi. “Azi am dus actele şi mâine lucram. La sfârşitul anului declari un venit pe care îl realizezi şi nimeni nu te bate la cap. Eu nu am văzut fiscul, cum e la noi, care te controlează în fiecare lună. Uitaţi-vă la unguri, foarte puţini au plecat pe afară, eu nu am întâlnit deloc unguri la Londra, pentru că statul s-a gândit să-i atragă să rămână în ţară. Iar cei plecaţi sunt consiliaţi când vin înapoi. La noi este pe dos. Eu unul nu o să mai plec din ţară, dar mă uit la prietenii mei, care au stat un an, doi, crezând că o să facă ceva, dar acum îşi iau tălpăşiţa şi pleacă, pentru că nu au ce să facă”, spune Dorel Căpăţână.

Vrânceanul spune că a pornit o mică afacere, care nu i-a mers, astfel că a fost nevoit să vândă utilajul pe care l-a cumpărat, pentru a nu rămâne în pagubă. În primăvară spune că se va orienta spre domeniul agricol, intenţionând să se apuce de albinărit. Critică şi birocraţia românească în domeniul atragerii fondurilor europene.

“Ce ştim noi de fondurile europene, în afară de birocraţie multă, şpagă peste tot. Pentru lipsa unui simplu cuvânt sau o virgulă îţi dă dosarul înapoi şi atunci trebuie să o iei de la capăt, dar ai pierdut toţi banii pe care i-ai dat pe consultanţi”, susţine Dorel Căpăţînă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Jean Maurer
1.02.2016, 17:23:25

Welcome in our world.

-1 (1 vot)
ionescu cristi
1.02.2016, 19:06:50

Trebuie ca romanii ce au fost plecati din tara peste 10 ani ca sa munceasca prin diferitele state europene,sa se asocieze intr-o organizatie ce sa ii reprezinte.Statul nu va face nimic pentru ei daca acestia nu sunt uniti intr-o organizatie care sa faca presiune asupra statului ,fara presiune asupra statului nu se va schimba nimic.Statul actual este format din birocrati care nu au avut nicodata experienta din vestul europei,poate doar ca turisti ,deci cum se pot schimba acestia ?

-1 (1 vot)
ionescu cristi
1.02.2016, 19:15:58

In Romania sunt foarte multe oportunitati de afaceri pentru cei care au fost plecati zeci de ani cu ganduri bune in europa de vest .Birocratii romani majoritatea incompetenti si corupti nu lasa ca romanii cu experienta in vest sa puna in aplicare ce au invatat in vestul europei. In plus,pentru cei care au fost plecati, nu va lasati atrasi din nou in capcana coruptiei si a stilului romanesco-sovietic ,astfel ve-ti trai din nou in mizeria de unde a-ti plecat .

0 (2 voturi)
Roman liber
1.02.2016, 20:02:06

The fucking world !!!

0 (2 voturi)
Roman liber
1.02.2016, 20:05:42

Atata timp cat romanii , absolut toti , nu vor denunta public faptele de coruptie , in Romania nu se va face nimic ! Nu mai dati spaga la medici ! Nu mai dati spaga la functionarii publici ! Incepeti sa va descurcati fara a mai da spaga&comisioane !

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările