Zi mare pentru oraşul Odobeşti. Localitatea are propriul steag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul oraşului Odobeşti
Steagul oraşului Odobeşti

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri modelul steagului oraşului Odobeşti, aşa cum a fost adoptat printr-o hotărâre de consiliu local.

După aproape trei ani de la adoptare proiectului modelului de steag pentru oraşul Odobeşti, Guvernul a aprobat astăzi forma finală a acestuia.

Modelul de steag însoţit de memoriul justificativ a fost avizat favorabil de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, la începutul acestui an, iar în şedinţa de guvern de vineri s-a aprobat că oraşul Odobeşti va avea steag.

Descrierea steagului

Modelul steagului oraşului Odobeşti este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporţia între lăţimea şi lungimea steagului de 2/3, având câmpul despicat, cu partea dreaptă de culoare albastră, iar partea stângă de culoare roşie şi stema localităţii trecând peste despicare.

Stema oraşului Odobeşti este încadrată central de un scut galben, broşat de o viţă de vie cu struguri, stilizată galben. În partea superioară deasupra scutului este scris denumirea oraşului „ODOBEŞTI”. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lăţime. Semnificaţiile elementelor şi a culorilor ale steagului

Descrierea stemei Stema oraşului Odobeşti

Stema se compune dintr-un scut triunghiular roşu cu marginile rotunjite. În interiorul scutului, se află un ciorchine de viţă-de-vie cu frunze şi un strugure, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Ciorchinele simbolizează Podgoria Odobeştilor, semnificând bogăţia viticolă a zonei şi principala ocupaţie a locuitorilor, viticultura. Culoarea aurie reprezintă vinurile galben-aurii, produse în Podgoria Odobeştilor, având soiul reprezentativ Galbenă de Odobeşti. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Culoarea galbenă (de aur) reprezintă pământul, este simbolul forţei şi bogăţiei. Reprezintă şi bogăţia şi holdelele aurii de grâu din timpul verii.

Culoarea roşie înseamnă putere, acţiune, îndrăzneală generozitate, dragoste, voinţă, agresivitate, dorinţa de a servi patria.

Culoarea albastră (sau azur) reprezintă apă dar şi aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizează blândeţea, frumuseţea, nobleţea şi bună credinţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite