2.000 de gălăţeni s-au vaccinat împotriva gripei porcine după moartea actorului Toni Tecuceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, răspândirea virusului gripal AH1N1 s-a intensificat şi previziunile specialiştilor epidemiologi sunt sumbre, cel puţin pentru această lună în care numărul bolnavilor va continua să crească accelerat.

Printre ultimii gălăţeni infectaţi cu noul virus gripal se numără un medic şi două asistente. În acelaşi timp, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi a primit confirmarea infectării cu virusul A H1N1  şi în cazul celui de-al cincilea deces provocat de o infecţie respiratorie. Decesul  unui tânăr de numai 24 de ani, din comuna gălăţeană Bălăşeşti.

Dacă la începutul campaniei de vaccinare împotriva noii gripe, şi gălăţenii au fost erau destul de reţinuţi, exprimându-şi neîncrederea în siguranţa vaccinului produs în grabă, sub presiunea epidemiei, în momentul de faţă, situaţia s-a schimbat radical. Înmulţirea îmbolnăvirilor cu virusul AH1N1 şi mai ales primul deces al unei persoane publice i-a făcut pe gălăţeni să-şi schimbe brusc atitudinea. În ultimele zile, tot mai multe persoane s-au prezentat la centrele de vaccinare şi la medicii de familie pentru a li se administra vaccinul împotriva gripei porcine.

“Am constat în ultimele zile o creştere a infectărilor cu gripă porcină.  Vin din ce în ce mai multe persoane să solicite vaccinarea. Am transmis medicilor de familie că sunt obligaţi să administreze vaccinul pandemic tuturor persoanelor care solicită, fie că sunt sau nu asigurate”, a declarat dr. Mariana Ioan  medic epidemiolog Sanepid Galaţi.
 
Dacă până în urmă cu câteva zile se imunizaseră doar 700 de persoane, ieri numărul acestora se triplase, ajungând la peste 2.000 de persoane.

Personalul medical, obligat să se vaccineze

Pentru a evita răspândirea virusului, întreg personalul medical are obligaţia de a se vaccina. De asemenea, pacientii cu simptome de gripă porcină trebuie să se prezinte la medic în 24 de ore sau în cel mult 48 de ore de la apariţia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale să fie eficient şi pentru a evita complicaţiile grave.

Potrivit doctorului Valentin Boldea, cei care constată că au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seacă, febră, secreţii nazale apoase, stare generală proastă sau jenă în gât, trebuie să fie consultaţi cât mai repede de către medicul de familie sau de medicii Spitalului de Boli Infecţioase. Din păcate, deocamdată, vaccinul împotriva gripei porcine, destinat copiilor mici, nu este încă în faza de a fi produs la scară industrială.

“Finalizarea vaccinului pentru copii este aşteptată la sfârţitul lunii ianuarie, momentan fiind în testare. Trebuie să mai subliniem că vaccinurile împotriva gripei porcine ar putea fi periculoase pentru persoanele alergice la ouă”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi (DJSP), Valentin Boldea.

Tot el mai spune că persoanele care doresc să se imunizeze la virusul AH1N1 trebuie să se adreseze doar medicilor de familie şi nu Spitalului de Boli infecţioase, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două zile. Doctorul Boldea precizează că personalul Spitalului de Boli Infecţioase a fost, brusc, asaltat de gălăţeni, care doreau să se vaccineze.


Patru centre de vaccinare

În judeţul Galaţi, vor fi organizate şi patru centre de vaccinare la: Policlinica Spitalului Judeţean, Compartimentul de Medicină Preventivă al DJSP („Sanepid”) situat vizavi de Potcoava de Aur, „Sanepid” Tecuci şi Spitalul din Tg Bujor. La aceste centre, se poate prezenta pentru vaccinare, cu cartea de identitate, orice persoană, asigurată sau neasigurată medical. Precizăm că orice instituţie publică ori societate privată care doreşte vaccinarea propriilor angajaţi se poate adresa Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, la telefoane 0236/462856; 0236/460458; 0236/461880.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite