32 de elevi gălăţeni au învăţat cum să realizeze o afacere care să sprijine comunitatea locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au dezvoltat planuri de proiecte sociale. Foto: ArcelorMittal Galaţi
Tinerii au dezvoltat planuri de proiecte sociale. Foto: ArcelorMittal Galaţi

La iniţiativa unor tineri gălăţeni, plasticul ar putea fi transformat în combustibil şi energie folosind o tehnologie creată în China. Aceasta este doar una din ideile liceenilor gălăţeni care au învăţat - în cadrul Şcolii de Vară pe teme de antreprenoriat social, organizată de Junior Achievement România în parteneriat cu ArcelorMittal - cum să gândească antreprenorial o afacere care să aducă un beneficiu comunităţii în care trăiesc.

Timp de cinci zile, 32 de tineri de la 7 licee gălăţene au învăţat, prin activităţi practice, cum să transforme o nevoie a comunităţii locale într-o oportunitate care să aducă o schimbare pozitivă pentru oraşul  Galaţi, fie că este vorba de lucrul cu persoane şomere, tineri orfani sau bătrâni. 

„Am decis să vin la această Şcoală de Vară din dorinţa de a afla mai multe informaţii despre antreprenoriat şi pentru a-mi dezvolta capacitatea de comunicare în limba engleză. Pe parcursul acestor zile am învăţat să am răbdare şi să comunic mai bine în echipă. De asemenea, a fost prima dată când am lucrat cu persoane dintr-o altă ţară, total diferite ca vârstă şi experienţă. Ce m-a surprins cel mai mult în lucrul cu voluntarii ArcelorMittal a fost uşurinţa cu care am reuşit să comunicăm, faptul că ne-au apreciat ideile şi ne-au oferit suportul de care aveam nevoie pentru a ne aduce ideea cât mai aproape de realitate. În cazul echipei mele, ideea de afacere pe care o propunem este recondiţionarea epavelor ancorate pe malul Dunării şi transformarea lor în hoteluri, iar experienţa de arhitect a consultantului voluntar cu care am lucrat ne-a ajutat să definim mai bine conceptul şi facilităţile pe care să le oferim viitorilor clienţi.” a declarat Diana Bălan, elevă la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Galaţi.

Elevii au lucrat cu echipa Junior Achievement şi cu 10 consultanţi voluntari ai companiei ArcelorMittal din Kazahstan, Ucraina, India, Canada, Brazilia, Belgia, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii şi Luxembourg, implicaţi în programul internaţional de voluntariat al Fundaţiei Grupului. 

Echipa câştigătoare vrea să înfiinţeze în Galaţi un start-up prin care să colecteze plasticul şi să-l transforme în combustibil şi energie în beneficiul locuitorilor din Galaţi, folosind o tehnologie creată în China. Finanţarea afacerii vor să o asigure prin programe dedicate tinerilor care doresc să deschidă o afacere.

”Cel mai mult am apreciat lucrul cu consultaţii voluntari care ne-au ajutat să definim mai clar nevoia pe care o soluţionăm prin afacerea noastră, ne-au adus exemple, ne-au determinat să cercetăm foarte bine piaţa; cu alte cuvinte ne-au adus cu picioarele pe pământ, ne-au creat o imagine mai aproape de realitate asupra a ceea ce vrem să facem. Experienţa internaţională, adusă de consultanţii voluntari a adus un plus de valoare experienţelor din această săptămână.” a spus Magda Tînjalăe, elevă la  Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi.

Echipa de pe locul 2 s-a gândit să recondiţioneze un vas şi să-l transforme într-un hotel cu 14 camere. Printre angajaţi se vor număra şi tineri cu nevoi speciale, start-up-ul lor contribuind la diminuarea şomajului în rândul acestora şi la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestei categorii sociale. 

Locul 3 a fost ocupat de o iniţiativă care vizează deschiderea unui săli de sport şi întreţinere pe un vas recondiţionat din Galaţi, unde vor angaja tineri din centrele de plasament.

Elevii şi consultanţii voluntari ArcelorMittal au avut ocazia să vadă ce înseamnă realizarea unui proiect pentru o categorie socială aflată în dificultate şi au vizitat un azil de bătrâni din Galaţi unde au contribuit la înfrumuseţarea spaţiului public prin vopsirea copacilor şi a băncilor şi curăţarea spaţiului verde cu resurse aduse de companie. De asemenea azilul a fost dotat cu un mini-cinema..

“Acest program este o oportunitate pentru angajaţi de a-şi dedica o săptămână din concediul lor anual pentru o cauză nobilă sau socială din afara ţării de origine sau în care lucrează.
Am ales ca temă antreprenoriatul social pentru că m-am gândit că ar fi oportunitate bună pentru elevii din Galaţi să se întâlnească şi să interacţioneze cu angajaţi din 10 ţări care vin cu abilităţi diferite care variază de la IT, finanţe, marketing, vânzări, inginerie. Elevii au venit cu propuneri care au fost deosebit de folositoare şi valoroase, pe care le-au dezvoltat cu ajutorul consultanţilor voluntari. În lumea de astăzi există multe oportunităţi şi cei care vor reuşi o vor face pentru că se vor orienta către antreprenoriat social şi vor avea grijă de planetă şi oameni.” a declarat Rajendran Mandamparambil, Regional Manager Asia, CIS, Eastern Europe & Financial Controller ArcelorMittal Foundation.

Şcoala de Vară pentru antreprenoriat social s-a desfăşurat în perioada 14 - 18 iulie la Galaţi şi este o continuare a programului educaţional european Social Enterprise, la care au participa peste 1.300 de elevi şi profesori din Galaţi în anul şcolar 2013 - 2014. În cadrul programului, participanţii au dezvoltat planuri de proiecte sociale prin activităţi practice şi studii de caz puse la dispoziţie de Junior Achievement şi cu sprijinul consultanţilor voluntari ArcelorMittal. Elevii gălăţeni au propus soluţii creative de business care să aducă beneficii oraşului lor, precum reabilitarea patrimoniului cultural-istoric, ecologizarea străzilor sau amenajarea unei baze sportive. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite