Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Şapte teorii toxice ale conspiraţiei promovate pe internet despre pesta porcină africană din România

44
4 Sep 2018 04:20:39
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Informaţiile false despre epidemia de pestă porcină africană sunt promovate cu insistenţă de persoane care, deşi nu au studii de specialitate şi nici acces direct la informaţiile legate de dinamica bolii, susţin cu tărie diverse teorii.

Izbucnirea şi extinderea epidemiei de pestă porcină africană în România a provocat o adevărată tornadă pe internet, loc recunoscut (după cum arată sondajele) ca fiind folosit pentru a se informa de peste 70% dintre români.

Multe informaţii promovate sunt complet false, o mulţime de persoane insistând pe ideea că apariţia pestei porcine africane ar fi o invenţie la care ar fi pus umărul guvernanţii şi o serie organizaţii internaţionale „subversive”.

Având în vedere că informaţiile false vehiculate în spaţiul virtual au provocat îngrijorarea puternică a populaţiei, am apelat la un medic veterinar cu experienţă de peste 30 de ani în meserie, dr Iulian Ariton, pentru a ne explica cum stau în realitate lucrurile. Din tot noianul de zvonuri, bârfe şi informaţii false am selectat pentru cititorii „Adevărul” şapte teorii toxice, care pot fi lesne demontate.

Teoria 1: boala este o invenţie; ea nu există

Adevărul. „Epidemia de pestă porcină africană este prezentă în Europa de Est de cel puţin cinci ani. În sistemul sanitar-veterinar s-au dat numerose avertizări şi s-au făcut comunicări către primării şi mass-media. Din păcate, cei mai mulţi au ignorat acest avertizări, iar unii le ignoră cu bună ştiinţă şi în zilele noastre, deşi epizootia a pătruns în România şi, probabil, nu se va opri până când nu vor muri toţi porcii. Că se întâmplă luna asta sau la primăvară, e mai puţin relevant”, spune medicul veterinar.

În confirmarea spuselor acestuia vine şi un raport din 2013 al Autorităţii naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, document care a fost disponibil publicului de atunci şi poate fi consultat pe site-ul instituţiei. 

Teoria 2: epidemia poate fi oprită, dar nu vor autorităţile

Adevărul. „Este cât se poate de clar că o astfel de epidemie poate fi încetinită, dar nu poate fi oprită. Există prea mulţi vectori de transmitere, de la furaje şi furaje şi până la insecte şi alte animale, care poartă virusul, dar sunt imune, cum ar fi cazul păsărilor sălbatice, al animalelor de companie, al rozătoarelor şi aşa mai departe. Putem face ca Ucraina, care a izolat focarele şi a încetinit răspândirea, sau ca Olanda, care a preferat să ucidă tot acum trei ani, când au găsit un focar, adus într-un transport naval, să dezinfecteze şi să o ia de la capăt cu creşterea porcilor”, spune dr Ariton.

Teoria 3: există vaccin pentru pesta procină africană

Adevărul. „Nu există, nicăieri în lume, niciun fel de vaccin pentru pesta porcină africană. Un animal infectat moare în câteva zile, iar toţi porcii aflaţi în acelaşi spaţiu de creştere mor în cel mult 10 zile. Cei care au ascuns porcii de veterinari după ce în satele respective s-a găsit boala au descoperit pe pielea lor că porcii mor, n-au scăpare, chiar dacă par sănătoşi la un moment dat. De asta aveam o mulţime de cadavre de porci pe câmp şi prin râuri: sunt de la cei care au refuzat să se conformeze şi, de fapt, răspândesc boala cu şi mai mare viteză”, spune medicul.

Acesta punctează ferm că dezinfectoarele instalate la intrare în localităţi pot distruge doar virusul existent (rata de incidenţă este foarte mică) pe roţile maşinilor. Dacă sunt transportate animale bolnave sau carnea unor animale infectate, virusul este introdus în comunitate, fiind o chestiune de zile până boala se manifestă.

Teoria 4: boala poate fi tratată

Adevărul: „Nu s-a inventat niciun medicament pentru tratarea pestei porcine africane. Singura soluţie cât de cât acceptabilă este uciderea preventivă a anaimalelor dintr-un focar, plus dintr-o zonă tampon de 3-5 kilometri, urmată de dezinfectarea temeinică a coteţelor, uneltelor, echipamentelor de lucru. Furajele contaminate trebuie arse, la fel cadavrele”, declară veterinarul.

Teoria 5: boala nu este contagioasă

Adevărul. „Este una dintre cele mai contagioase boli din ultima sută de ani. Analizele de teren au demonstrat că au acţionat ca vectori de transmitere căpuşele, şoarecii sau păsările. Un animal intrat în contact cu virusul are zero şanse să scape de boală sau să supravieţuiască”, afirmă Iulian Ariton.

Teoria 6: legea nu permite uciderea porcilor la suspiciunea de boală

Adevărul. „Conform legislaţiei din România, în caz de epizootii grave, autorităţile pot decide – aşa cum de altfel s-a şi întâmplat în cazul de faţă – luarea de măsuri ferme.  Aceste lucruri sunt stabilite de OG nr. 42/2004 , actualizată, de HG 1.247/2002, actualizată, şi de alte norme cu caracter de ordin de ministru. Au fost unii care au zis că nu poate nimeni să le intre în curte să le ia porcul. Este o informaţie falsă. Legea permite asta, ba chiar proprietarul este obligat să asigure accesul veterinarilor, altfel acesta riscând să fie amendat sau chiar să facă închisoare. Avem de-a face cu persoane care pur şi simplu îndeamnă la anarhie, sub pretextul că boala este o invenţie şi alte bazaconii. Oamenii aceştia habar n-au despre ce vorbesc şi, mai grav, dezinformează oamenii de bună credinţă. Situaţia este foarte gravă, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri contra celor care dezinformează. O spun ca specialist cu 30 de ani experienţă în domeniul veterinar”, spune dr Ariton.

Noul Cod Penal, la capitolul V (Infracţiuni contra sănătăţii publice), articolul 355 (Răspândirea bolilor la animale sau plante), confirmă foarte clar spusele medicului:

„(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Teoria 7: proprietarii nu sunt despăgubiţi sau primesc sume modice

Adevărul. „Conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin HG 484/2018, proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri. Aici nu e loc de întors. Au fost situaţii în trecut, de mult mai mică amploare, când statul a ezitat, iar proprietarii s-au adresat Justiţiei. Evident, au câştigat şi sumele stabilite de lege – acum sunt prevăzute 8-13 lei kilogram, în funcţie de greutatea animalului – dar şi despăgubiri aferente întârzierii plăţii. Am văzut pe internet că tot spun unii că despăgubirile ar fi de 60 de bani pe kilogram. Este o minciună ce ar putea avea resorturi politice, cred eu”, ne-a mai spus Iulian Ariton.

 

Vă mai recomandăm şi:

Ghid despre virusul pestei porcine: cum se transmite şi cum prevenim îmbolnăvirea porcilor şi răspândirea bolii 

Guvernul susţine că a luat toate măsurile necesare anti-pestă porcină şi îl acuză pe Iohannis că exploatează politic criza din zootehnie 

„Arest la domiciliu” pentru porcii din estul judeţului Galaţi. Proprietarii care încalcă regula riscă doi ani de închisoare 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Adrian Dinu
4.09.2018, 09:19:52

Dar spuneti-ne cum a aparut virusul asta?

0 (4 voturi)
_Turbatu_
4.09.2018, 09:50:24

Eehh, uite, hai ca-ti zic eu: tuplina la origine este extraterestra, de aia nu exista leac. Cand cei de la NASA intrasera in contact cu niste extraterestrii (despre care noua, populatiei Pamantului - nu pamant arabil - nu ni se zice nimic), au pas mana pe aceasta tulpina si au folosit-o la experimente. Apoi, membrii Illuminatti, masonii si oculta mondiala au lucrat la un virus si l-au aruncat la romani cu sustinerea reptilienilor si serviciilor secrete americane (CIA si FBI) pt ca romanii sa nu mai exporte carne de porc ci sa importe. Daca te pui sa cauti atent, gasesti pe WikiLeaks.

+1 (9 voturi)
nae
4.09.2018, 09:39:45

Poporul meu de idioți ! Zvonurile pe internet apar pentru că " organele" nu comunică ele de la început informațiile completa și adevărate ; acum se luptă ca să combată informațiile false .Ce frumoasă e țara mea ! "S-au transmis avertizări către primării și mas media dar au fost ignorate " ( din păcate ,bineînțeles ). Primăriile primesc zeci de avertizări și comunicate de la prefecturi, APIA, ANSVA, etc etc . Aceste avertizări sunt afișate la grămadă pe holurile primăriilor ; pereții primăriilor sunt tapetați cu avertizări puse acolo de ani de zile , numeni nu se interesează să fie afișate la indemâna cetățenilor ; țăran ii trebuie sà meargă mereu la primătie ca să afle avertizările . Hai că e frumoasă țara mea ! Cei care au ignorat avertizările nu pățesc nimic, dar cei care nu dau voie să intre " organele" ca să omoare porcii , ăștia pot face chiar pușcărie .. Primăriile care nu au luat nicio măsură primec în schimb salarii mărite de la Olguța, ca sà mobilizeze prostimea la vot , nu ca să prevină pesta porcină . Presa descoperă vreun veterinar cu înaltă calificare și care ne explică în detaliu ce și cum; " organele" au probleme mult mai importante acum : omoară porcii ! HUOO, panaramelor mioritice !

+3 (3 voturi)
stop propaganda
4.09.2018, 09:48:14

Vreti sa va zic eu ceva ce nu este conspiratie? "Partenerii" nostrii din vest Olanda, Austria, Franta, Germania ne-au bagat virusul pe gat, iar jegul PSD este complice desi incearca sa se prezinte nationalist.

-2 (4 voturi)
Constantine Constantine
4.09.2018, 09:56:41

Foarte bine ca demontati teoriile insa, pentru ca lumea sa priceapa, ar trebui sa introduceti si deciziile UE in materie de pesta porcina .Apartinem de UE si trebuie sa ne supunem legilor.Dar mai exista si alte teorii ale conspiratiei de care nu ati pomenit.Una din ele spune ca mistretii naravasi si-au lasat virusul in zona Satu Mare dupa care, au escaladat virfurile muntoase ale Carpatilor Ukrainei ,apoi a ocolit granita Romaniei si a ajuns taman la Tulcea sa se balaceasca in apele Dunarii.Deci primele focare au aparut in areale geografice diametral opuse. Ca la soareci, cind le pui graunte otravite.Aceasta teorie spune ca virusul a fost "scapat" din greseala in cele doua colturi ale teritoriului romanesc dupa care ulterior s-a extins.Problema e ca acest virus se afla pe noua linie de demarcatie NATO- Rusia,toate tarile foste comuniste avind probleme cu virusul pestei porcine africane. Culmea, e ca in toate aceste tari porcii se cresc si in gospodarii ,fata de tarile occidentale unde porcii sint crescuti, cu mici exceptii doar in ferme. In urma cu 10-12 ani (parca in 2007) Romania s-a mai confruntat cu o situatie identica, insa la scara mai mica.Atunci ministrul agriculturii era Ciolos.S-a obtinut aprobare de vaccinare a porcilor (era vorba de virusul pestei porcine clasice) insa s-a introdus interdictia de a exporta in CE.Apoi ,cu tot vaccinul, porcii au inceput sa moara pe capete.S-a dovedit ca vaccinul (marker fabricat in occident) era o simpla apa de ploaie! Asa ca romanii tot nu au putut exporta in tarile CE.Pierderile au fost foarte mari.Apoi in timp situatia s-a stabilizat si am inceput exporturile.Cum necum acestea erau de 10 ori mai mici decit importurile de carne de porc.Care importuri, cu voia noastra sau fara, va vor pune pe masa de Craciun porcul cel dorit.Cam ciltos si fara gust ,dar e porc! Oare sa fie o teorie a conspiratiei?

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările