Şapte verificări de rutină la maşină. Ce este esenţial la plăcuţele de frână şi când trebuie schimbat filtrul de aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Indiferent că plecăm cu maşina la un drum mai lung sau doar la o plimbare prin oraş, automobilul trebuie verificat constant, astfel încât şoferul să fie sigur că nu va avea surprize care i-ar putea pune în pericol viaţa.

Multe accidente rutiere pot fi evitate dacă conducătorii auto şi-ar face un obicei din a face o verificare de rutină înainte de fiecare plecare cu maşina, în special la drumurile mai lungi. Vă prezentăm mai jos câteva dintre ele.

Plăcuţele de frână

Este de domeniul evidenţei importanţa plăcuţelor de frână la orice autovehicul. ”Plăcuţele de frână reprezintă o parte esenţială a sistemului de frânare, iar acestea trebuie verificate constant pentru că se uzează relativ repede.  Acest lucru depinde în bună măsură de stilul de condus al fiecărui şofer. Recomandat este să verificaţi plăcuţele de frână cel puţin o dată pe lună şi de fiecare dată înainte să plecaţi la un drum mai lung. Când spun verificare, mă refer la grosimea plăcuţelor, iar indicat este ca verificarea lor să se facă într-un service autorizat”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Cauciucurile

Şi cauciucurile sunt la fel de importante pentru siguranţa ocupanţilor autovehicului, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic. Pneurile de calitate vor ajuta şoferul să frâneze din timp pentru a evita orice obstacol apărut pe drum, pornind de la animale şi pietoni şi până la alte maşini, ai căror şoferi fac manevre imprudente. Esenţial este să verificaţi constant gradul de uzură al cauciucurilor şi presiunea din acestea, iar atunci când este evident că trebuie schimbate, să o faceţi fără să vă zgârciţi la bani, pentru că de calitatea pneurilor poate depinde chiar viaţa dumneavoastră în anumite situaţii apărute în trafic.

Lichidul de răcire

Lichidul de răcire este esenţial pentru răcirea motorului şi protecţia acestuia împotriva îngheţului în perioada sezonului rece, astfel că este necesar să i se acorde o atenţie deosebită. ”Este important să verificaţi constant ca nivelul lichidului de răcire să se încadreze între minimul şi maximul marcat pe rezervorul acestuia. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi la recomandările producătorului, care cere ca lichidul de răcire să fie înlocuit

la un anumit interval de timp”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Cureaua de transmisie

Schimbarea curelei de transmisie trebuie făcută întotdeuna când se impune acest lucru. Nu puteţi amâna sub nicio o formă realizarea acestei operaţiuni, pentru că asta va conduce la producerea unor daune serioase la motor, iar consecinţa va fi o reparaţie costisitoare, deci mult mai mulţi bani pe care veţi fi nevoiţi să îi scoateţi din buzunar.

Bujiile

La maşinile pe benzină, bujiile sunt cele pornesc motorul. ”Fără scânteile produse de bujii, motorul nu va funcţiona. Indicat este să respectaţi specificaţiile producătorului în ceea ce priveşte intervalul optim de funcţionare al bujiilor şi să le înlocuiţi la timp cu altele noi”, punctează Florin Marin Bogdan.

Filtrul de aer

Mulţi şoferi neglijează filtrul de aer al maşinii sau îi acordă o importanţă minimală. În realitate, acesta are un rol esenţial în buna funcţionare a maşinii, pentru că dacă este plin de praf şi impurităţi, performanţele maşinii vor fi afectate serios. De regulă, filtrul de aer se schimbă în urma reviziei anuale, însă acest lucru îl va spune cu siguranţă reprezentantul service-ului unde faceţi verificarea.

Bateria

Bateria este destul de puternic afectată de temperaturile scăzute din sezonul rece. ”La venirea primăverii, este bine să verificăm dacă bateria funcţionează în parametri normali şi să luăm măsuri, dacă acest lucru nu se întâmplă. Asta înseamnă înlocuirea ei dacă situaţia o impune. De regulă, o baterie bună ţine cam trei ani, însă există şi excepţii, iar în astfel de cazuri nu este bine să ne ambiţionăm şi să continuăm să mergem cu maşina aşa, ci să cumpărăm imediat alta nouă, pentru că ne putem trezi că nu mai putem porni maşina exact când avem mai mare nevoie de ea”, încheie Florin Marin Bogdan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite