Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Brăila nu scapă de controlul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Iorga este acuzat că a intervenit abuziv în instrumentarea mai multor dosare penale, refuzând să înainteze cauzele respective la Parchet împreună cu referatele cu propunere de clasare.

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, Ionel Iorga, a fost reţinut iniţial pe 12 noiembrie 2015 de către procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA pentru abuz în serviciu, şantaj şi sustragere sau distrugere de probe, fiind acuzat că a intervenit într-un dosar penal. 

Procurorii anticorupţie gălăţeni susţin că, în perioada octombrie - decembrie 2013, Ionel Iorga, profitând de funcţia sa, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, exercitând în cadrul unui dosar penal, aflat în lucru la formaţiunea de Poliţie condusă de el, demersuri abuzive de imixtiune în cercetarea penală făcută de către un ofiţer de poliţie, subaltern al său. Concret, Iorga i-a cerut acestuia, în mod repetat, să determine  două persoane vizate în dosarul respectiv să plătească 1.100 lei persoanei vătămate. 

Această sumă de bani reprezenta diferenţa dintre cei 2.600 lei pretinşi de persoana vătămată şi cei doar 1.500 lei recunoscuţi de către cei doi făptuitori ca fiind cuveniţi, au precizat oamenii legii. De asemenea, Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila a refuzat să înainteze la parchet acel dosar împreună cu referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale, în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere. 

Ionel Iorga a continuat în aceeaşi notă, determinând un alt subordonat, agent de poliţie, să facă cercetări în respectivul dosar, fără a fi fost desemnat în scris, având ca scop exclusiv obţinerea plăţii aceluiaşi folos necuvenit pentru partea vătămată. "În cele din urmă, prin constrângerea celor doi făptuitori (ameninţări explicite), inculpatul Iorga Ionel a reuşit să obţină pentru persoana respectivă (fost poliţist, cu care inculpatul a fost coleg de serviciu şi se afla în relaţii personale apropiate), încasarea respectivului folos bănesc necuvenit", au precizat procurorii anticorupţie.

Imixtiuni în soluţionarea dosarelor penale

DNA Galaţi susţine că, pe 29 noiembrie 2013, ofiţerul de poliţie judiciară a făcut demersuri abuzive, în aceeaşi calitate şi în aceleaşi circumstanţe, de imixtiune în activitatea de cercetare penală desfăşurată în cadrul a trei dosare penale de către doi subalterni de-ai săi, constând în refuzul său de a înainta cauzele respective la parchet împreună cu referatele cu propunere de clasare (în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere. 

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Ionel Iorga şi că, în ultima decadă a lunii noiembrie 2013, a extras dintr-un dosar penal, cu intenţie, fără acceptul ofiţerului de poliţie care făcuse cercetarea penală, referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale întocmit în cauză şi adresa de înaintare către unitatea de parchet, împiedicând astfel soluţionarea cauzei respective. 

Pe 12 mai, Tribunalul Brăila l-a achitat pe ofiţerul de poliţie judiciară  de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, şantaj şi sustragere sau distrugere de înscrisuri. Ionel Iorga a fost condamnat totuşi la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Verdictul a fost atacat la Curtea de Apel Galaţi, care a decis pe 8 decembrie să îl menţină sub control judiciar pe Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite