Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Ştiinţa, faţă în faţă cu Biblia. Americanii susţin că Potopul din vremea lui Noe s-a produs de fapt la ţărmul Mării Negre

24
7 Nov 2016 06:07:19
Autor: Costel Crangan
Imagine clasică reprezentând Arca lui Noe FOTO clubenigma.ro
Imagine clasică reprezentând Arca lui Noe FOTO clubenigma.ro

Mai mulţi cercetători americani, care studiază fenomenul de aproape două decenii, au obţinut date extrem de interesante care arată că, acum 7.000 de ani, Marea Neagră era cu peste 150 de metri mai jos decât acum. Creşterea nivelului mării a dus la inundarea a 150.000 de kilometri pătraţi, inclusiv în zona de litoral aflată acum sub stăpânirea României.

Fără îndoială, relatarea despre Arca lui Noe, nemaivăzuta ambarcaţiune care a salvat de la pieire, în vremea potopului, omenirea şi fauna, este unul dintre cele mai controversate capitole biblice, pe seama căruia au fost scrise milioane de pagini de lucrări ştiinţifice şi teologice.

După ce vreme de mii de ani potopul a fost prezentat doar prin prisma dogmatică, iar inexistenţa dovezilor materiale a dus la o înverşunată negare, de către o parte a comunităţii ştiinţifice, a faptului că evenimentul ar fi existat, în ultimele decenii lucrurile au luat o turnură neaşteptată, destul de mulţi savanţi descoperind dovezi directe şi indirecte că în perioada descrisă de Biblie a existat un cataclism de mari proporţi.

Însă cel mai mult a uimit o teorie –a fost confirmată şi de dovezi materiale – lansată în urmă cu trei ani de către cunoscutul explorator Robert Ballard (nimeni altul decât descoperitorul epavei Titanicului) care, împreună cu mai mulţi savanţi americani, a făcut cercetări în zona Meditarenei şi a Mării Negre.

Practic, potrivit lui Ballard, potopul chiar a avut loc şi a produs o catastrofă în regiunea ţărmurilor Mării Negre, care aproape că şi-a dublat suprafaţa într-un interval foarte scurt de timp, ceea ce a făcut ca aproximativ 150.000 de kilometri pătraţi de uscat să fie inundaţi.

Teoria „furată” de americani de la români

Interesant este că, de fapt, Ballard nu face altceva decât să preia informaţii din o serie de lucrări făcute publice, în perioada 1997-2001, de către hidrologul William Ryan şi geologul Walter Pitman, ambii profesori la Universitatea Columbia (SUA).

Însă nici cei doi nu-şi pot asuma integral paternitatea teoriei, căci, la rândul lor, s-au bazat pe lucrările hidrologilor şi sedimentologilor români, bulgari şi ruşi, publicate în perioada 1968-1971 în analele institutelor de cercetări marine de la Constanţa, Varna şi Sevastopol.

Americanii au reluat, practic, analiza cu metoda carbon-14 a cochiliilor subfosile de moluşte de apă dulce, prezente în straturile de sub sedimentele marine actuale de pe platforma continentală.

Interesant este, însă, că teoria a fost reconfirmată, dat fiind că în ambele cercetări vechimea cochillile respective a fost stabilită la circa 7.000 de ani.

Cercetătorii români, bulgari, ruşi şi americani concluzionează că acum 7.000 de ani, Marea Neagră a cunoscut, cel puţin în straturile de ape superficiale, un episod ligohalin (adică de mare scădere a salinităţii), datorat, poate, scurgerii spre bazinul pontic a unei mase de apă de topire post-glaciară prin fluviile ruseşti.


Marea Neagră în anul 5500îH SURSA  Raportul Ryan-Pitman

Marea Neagră în prezent SURSA  Raportul Ryan-Pitman

Dar Ryan şi Pitman emit altă ipoteză, bazându-se pe legenda Potopului din Biblie, ea însăşi moştenită din mitologia Sumeriană, anume din legenda lui Ghilgameş.

Primii agricultori din istoria umanităţii erau la ţărmul Mării Negre

Cercetătorii presupun că bazinul pontic adăpostea de zeci de mii de ani un lac de apă dulce, pe care îl numesc Lacul Pontic, al cărui nivel era cu 150 m mai jos decât nivelul actual al mării, astfel că platforma continentală era la aer liber şi adăpostea primii agricultori europeni (arheologia ne spune că SE Europei a fost prima zonă în care s-a răspândit agricultura).

Când nivelul apelor oceanice şi ale Mediteranei au depăşit altitudinea cea mai joasă a istmului Bosforului, apa marină a format o scurgere (actuala strâmtoare) care a umplut în mod catastrofal bazinul pontic, în câteva luni, printr-o cascadă gigantică, obligând agricultorii să-şi părăsească brusc aşezările.

Ryan şi Pitman afirmă că aceste populaţii s-au răspândit, căutând alte câmpii de cultivat, în Anatolia şi în Mesopotamia, vehiculând astfel legenda Potopului.

„Marea Mediterană s-a format prin topirea gheţarilor. Nivelul acesteia a crescut atât de mult încât s-a revarsat în Marea Neagră, formând un baraj între cele două, actualul Bosfor, strâmtoarea care desparte cele două mări. Un potop apocaliptic a urmat, inundând barajul şi scufundând zeci de mii de kilometri pătraţi de uscat”, scriau Ryan şi Pitman în raportul publicat de Universitatea Columbia.

Ei au popularizat în SUA această teorie, prin articole, cărţi şi filme documentare care au întâlnit un succes cu atât mai mare, cu cât cultura populară americană este în mod tradiţional consumatoare de teorii care îmbină, într-un fel sau într-altul, Biblia cu ştiinţa.

Ballard e categoric: „Potopul a existat”

În urmă cu trei ani, după o cercetare de mai mulţi ani în Marea Neagră şi Marea Mediterană, pe urmele teoriilor propuse de cei doi oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Robert Ballard a declarat, pentru Washington Post, că în zona Mării Negre există dovezi ce sprijină povestea Potopului

„Am fost acolo să cercetăm. Nu este vorba doar de o creştere a nivelului mării, ci despre un adevărat potop care atunci a îngropat tot ce i-a stat în cale”, a declarat Ballard.

Deşi nu au găsit Arca, cercetătorii au descoperit maluri străvechi despre care Ballard crede că ar reprezenta o dovadă că acest eveniment chiar a avut loc. Folosind mijloace de aflare a vechimii scoicilor de pe aceste maluri, arheologul estimează că potopul s-a petrecut în jurul anului 5000 î.H.

„A fost o zi proastă. Într-un moment magic, apele au inundat, în mod violent, acest teritoriu de 150.000 de kilometri păstraţi”, a mai declarat acesta.

Potopul lui Noe în Biblie

Potrivit Vechiului Testament, în anul 600 al vieţii lui Noe, al zecelea patriarh biblic după Adam, Dumnezeu a decis că singura cale de a salva lumea pe care o crease era prin „curăţirea” ei de răutatea oamenilor. Dumnezeu a hotărât ca toate creaturile să dispară într-un uriaş potop biblic, „de la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, căci îmi pare rău că le-am făcut”.

Vechiul Testament povesteşte cum Noe şi soţia lui, fiii lor şi soţiile acestora au fost iertaţi, datorită credinţei patriarhului, şi au fost avertizaţi să construiască o corabie pe care să ia câte două exemplare din fiecare specie de animale, care vor supravieţui potopului şi alături de ei, vor repopula lumea. Dumnezeu le-a poruncit să folosească „lemn de gofer”, un material necunoscut în prezent, tradus de cele mai multe ori ca lemn de salcâm sau chiparos.

Dimensiunile corabiei erau foarte precise. Aceasta trebuia să măsoare 300 de coţi în lungime, 50 de coţi lăţime şi 30 de coţi înălţime. Aici măsurile pot să difere deoarece în perioada în care se presupune că Arca lui Noe ar fi fost construită circulau două sisteme de măsurare.

Dacă ne bazăm pe cotul regal egiptean (1 cot regal egiptean = 52.9 cm), Arca lui Noe ar fi trebuit să măsoare 158.7 m X 26.45 m X 15.87 m. Dacă luăm în considerare cotul obişnuit (1 cot = 45.7 cm), atunci Arca ar fi măsurat 137.16 m X 22.86 m X 13.71 m.

Potopul biblic a durat 40 de zile şi 40 de nopţi. După ce ploaia s-a oprit, corabia a rămas blocată „pe creasta muntelui Ararat”, care se află la extremitatea estică a Turciei, de-a lungul frontierelor cu Armenia şi Iran.

Oricum sunt şi surse ce indică alte puncte drept loc de oprire a Arcăi. Coranul menţionează muntele Judi pe care îl situează la sudul Araratului. Istoricul Flavius Josefus, care a trăit în secolul I, consideră că epava Arcăi trebuie căutată la Haran, localitate turcească în apropiere de graniţa cu Siria.

Alţi cronicari menţionează alte puncte unde Arca ar fi abordat, majoritatea situate în Turcia, dar şi în Armenia, Iran şi Grecia.

Vă mai recomandăm şi:

Misterul relicvelor egiptene găsite în sudul Moldovei. Au fost aduse de romani sau dacii făceau troc cu faraonii?

Scheletul misterios găsit la Galaţi: vechi de 1.800 de ani, ar putea fi printre primii creştini îngropaţi pe teritoriul românesc

Povestea singurei biserici din România în care a slujit ca preot un patriarh al tuturor ortodocşilor. De ce a fost gonit de turci de la Constantinopole

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Mihai Adrian
7.11.2016, 10:20:15

Ameroluci au confirmat: Funar avea dreptate Adam si Eva erau romani ....... aaaaaaa scuzati daci

0 (8 voturi)
papillon
7.11.2016, 11:08:22

Insăşi alegerea unui astfel de titlu, face in mod tendentios confuzie si ambiguitate intre afirmațiile atribuite unei entităti superioare, definită in limbaj clasic şi relatările unor informatii transmise si obtinute pe cale orala. Mai exact, una sunt cele zece porunci, ce personifică vointa Creatorului, sau relatarile spuselor şi celor făptuite de Isus, care au dus la sacralizarea Noului si Vechiului Testament, iar alta sunt vechile scrieri ebraice, incepand cu Genesa, unde gasim relatari cu privire la un potop planetar, existenta pe Terra a unor vietati gigantice sau o posibila explicatie a amalganului de limbi si dialecte, autorul Genesei, Moise, traind la mii de ani distanta de evenimentele ce debuteaza la inceputul culegerii de cărti numită Biblia. Numai că acest aspect, ridica intrebare logică si legitimă : de unde a stiut Moise ce s-a petrecut pe pamănt cu multe mii de ani inainte de nasterea sa ?...Plecand de la aceasta premisă, putem supune analizei existenta a trei variante de raspuns, care nu se exclud intre ele: 1) Moise a descris evenimentele din Genesa inspirat fiind din traditia orala sau documentat din vechile scrieri sumero-egiptene, natii care au inventat scrisul de timpuriu, fapt ce implica si-o marja consistenta de eroare, avand in vedere că transpunerea repetata duce in mod nemijlocit la deformarea adevarului original, iar din această cheie, e posibil ca afirmatiile cercetatorilor actuali să contina un sambure consistent de adevar, anume că, vorbim de un dezastru zonal, ce s-a petrecut in proximitatea locurilor unde habitau reprezentantii timpurii ai speciei umane si in contextul unui bagaj redus de cunostinte, ar fi aparut ca un cataclim planetar. 2) Fie că Moise a asternut in scris evenimentele din Genesa sub inspiratie dumnezeiasca -versiune la care achiesez personal- iar aici trebuie avut in vedere nivelul educational, mentalitatea, vocabularul si conceptia despre lume si viata a primilor adresanti, cele 12 triburi israelite, care nu ar fi inteleg mare lucru daca li s-ar fi relevat adevarul in formă strict empirică; de asemeni, se impune sa precizez că Moise facu unele afirmatii total antagonice cu cele sustinute de invatatii marilor natiuni din zona egipto-mesopotamiana, cum ar fi "El, Dumnezeu, spanzură pământul pe nimic", vreme ce, conform celor mai avansate concepte ale vremii, pământul era fie plat si marginit, fie pe spatele unui uriase broaste testoase, fie pe umerii nu stiu cărui zeu. Mai concret, putem presupune că relatarile unui ultim dezastru ce a schimbat fata si fauna planetei, ar putea indica fenomenele din ultima glaciatiune, insa, nu prea vad cum ar transpune o inteligenta superioara astfel de informatii in sărăcăciosul limbaj al foştilor sclavi din Egiptul antic. E aidoma cand misionarii englezi, incercand să explice triburilor din Africa Centrala existenta mijlocului de transport numit tren, au legat vreo zece vaci una in spatele alteia.☺ 3) versiune mai fantasmagorică, posibil rezultata din influentele cinematografiei si literaturii sf, ar fi că Moise, beneficiind de presupusă tehnologie dumnezeiască, a călătorit pur si simplu in timp; că a vizionat trecutul, relatand cu acuratete tot ce a vazut si auzit. 😃 Nu prea am alt argument in sprijinul ultimei supozitii , exceptand faptul că Moise redă in manieră neverosimilă dialogurile lui Avraam si contemporanii sai, Isaac şi Iacov, insi ce au trait cu multe sute de ani inainte..dar scriu asta luând in vedere că vorbim doar de dragul artei, adevărul istoric rămânand in domeniu pur speculativ..

+1 (13 voturi)
jula ion
7.11.2016, 11:40:24

Sa nu uitam ca Potopul e mentionat pentru prima oara in Epopeea lui Ghilgames care pleaca in cautare nemuririi acordate de zei lui UTA -NAPISTIM supravietuitorul Potopului.Evreii care au fost de doua ori in captivitatea Imperiului Babilonian au preluat de la acestia si ideea monoteismului dar si istoriile vechilor sumerieni.

+7 (11 voturi)
A4
7.11.2016, 12:12:15

Ghilghames era frate bun cu dacii uita-te la coiful lui antiradioactiv folosit in calatoriile efectuate cu UTA PISTIKE bácsi:) era tipik coifu':)

-4 (10 voturi)
A4
7.11.2016, 12:10:01

Sa pornim de altundeva.... in timpul cutremurului din 2014 de s-a lasat cu tsunami si sute de morti.....au fost voci care afirmau ca fundul marii s-a ridicat in anumite locuri cu 900 de metri asa spuneau cartografii indieni. CE stim sigur. Africa se indreapta Europa si impinge Europa( sant informatii ca peste cateva milioane bune de ani marea mediterana va disparea) . Ei daca pornim de la aceasta premisa si ne uitam pe harta la bosfor stim ca in fiecare an sant cutremure, ergo pe principiul asta efectuand superpozitia celor doua efecte ne putem clar inchipui ca a fost initial un cutremur zdravan si porma s-a scufundat in zona actualei stramtori Bosfor solul cu cei 150 +/- metri necesari ca sa inceapa MEditerana sa se scurga in Lacul pontic. Ramne de gasit urmele cutremurului daca se poate face asa ceva:)----------------- in rest e nefericit sa asociezi faptul ca nava lui Noe tomna' din actuala romanie a luat-o la vale. Avem dovezi clare ce taesta fara echivoc ca in zona romaneasca se ocupau in aceea vreme cu fabricarea de barci macar? daramite de un anume tip de vas facut din lemn. si se mai pot pune intrebari destule... e o speculatie ( IMHO) pentru a incepe un o saptamana ploioasa cu aceiasi supa reincalzita a ganditorului de Hamagia pardon a santierului naval de la Hamagia:) unde d/r/aci voiosi si meticulosi folosind lemn sacru dep e Ceahlau s-au dedat cu bucurie la aceasta mare fapta si cu mare smerenie. iar atunci de -au terminat pe alde Noe i-au ashteptat( evident sant urme ca din celebrul vin dacic s-a spart pe margine una bucata de vas de lut ca la bozetul contemporan al navelor:))))))))))))) parca asa spunea Decenu eu:)

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările