Galaţi

articolul anterior articolul urmator

A început programul naţional de fertilizare in vitro. Vedeţi aici cui vă puteţi adresa pentru a-l accesa

0
30 Mar 2011 10:58:58
Autor: adevarul
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Aproximativ 800 de cupluri vor fi beneficiarii din acest an ai Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în valoarea de patru milioane de lei, care începe la 1 iunie, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

"Astăzi, în România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de feritilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. Programul se va putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Menţionez că instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient coplată", a spus ministrul Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

În 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de patru milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de fertilizare in vitro (FIV), în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere.

"Se estimează că anul acesta vor exista aproximativ 800 de beneficiari", a precizat Cseke Attila.

Ministrul a mai spus că au fost stabilite criteriile de includere în program. Astfel, pot fi cuprinse în progam femeile cu vârsta între 24 şi 40 de ani, medicii specialişti alegând acest interval de vârstă pentru că rata de succes a intervenţiei este cea mai mare, respectiv de 28,2 la sută.

De asemenea, pentru a fi inclus în program, cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România, să aibă statutul de asigurat de cel puţin 24 luni, cuplul să fie stabil, căsătorit de cel puţin doi ani şi niciunul dintre membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă.

Pentru fiecare cuplu va fi suportată prin program o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare.

"Rezerva ovariană în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezervă de ovocite), cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau de mamă surogat) şi indexul de masă corporală a femeii între 20-30 (criteriu ESHRE) - un raport între vârstă, înălţime şi greutate normal, sunt alte criterii avute în vedere la includerea în program.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în două săptămâni vor fi publicate şi normele metodologice de implementare a programului.

De asemenea, începând din 1 iunie 2011, toţi cei care doresc să acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii pot depune dosarul medical, în centrele care vor intra în programul gratuit al MS.

Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine, a mai spus ministrul.

Dosarul va fi evaluat la MS de către o Comisie numită prin Ordin de ministru din care vor face parte cinci membri, doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusă de un preşedinte desemnat de direcţia de specilitate din Ministerul Sănătăţii.

În cazul dosarelor ce vor fi aprobate, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro în două etape. În prima fază se va achita procedura în valoare de aproximativ 1.200 de euro (5.040 de lei). În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere, centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro.

"Dorim să fie un program de succes şi în care să premiem performanţa. Aşa cum am spus în 2011, va fi finanţată o singură procedură în limită maximă de 1.500 de euro. Estimăm ca în acest an să fie realizate aproximativ 800 de proceduri de fertilizare in vitro. MS susţine plata procedurii, dar nu şi medicaţia necesară acestora", a mai spus ministrul Cseke Attila.

El a precizat că din raportările primite de la Agenţia Naţională de Transplant, în 2007 în România sau fost realizate 1.017 de proceduri de fertilizare în vitro, iar în 2008 au fost 1.158 de proceduri.

Cifrele nu sunt însă reale, pentru că nu toate clinicile au raportat aceste proceduri, a precizat Cseke.

La rândul lui, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătăţii, Bela Szabo, a spus că la nivel european statele finanţează o procedură sau mai multe, iar altele niciuna. El a precizat că, de exemplu, Elveţia, Polonia şi Irlanda nu dau bani pentru astfel de proceduri, Marea Britanie finanţează o procedură, iar alte state mai multe.

De asemenea, potrivit statisticilor europene, în Danemarca patru la sută dintre copii sunt născuţi prin această procedură, iar în Germania, Franţa şi Marea Britanie, între 1 şi 1,7 la sută dintre copii se nasc astfel.

Rata de succes a unei astfel de intervenţii este în ţările UE de aproximativ 30-35 la sută, dar 28-29 la sută dintre sarcini se finalizează cu aducerea pe lume a unui copil. În schimb, la persoanele de peste 40 de ani, rata de succes a acestei proceduri scade sub nouă la sută, a mai spus Szabo.

El a ţinut să precizeze că nu vor fi incluse în program mamele surogat.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările