Regina Ana a murit. Momente-cheie din viaţa cuplului regal, care au schimbat istoria. „Întâia oară l-am salutat pe Rege pocnind călcâiele, ca un soldat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A murit Regina Ana. Impresionanta poveste de dragoste dintre cei doi ascunde numeroase momente profund emoţionate, clipe de cumplită cumpănă şi de întristare, dar şi multe situaţii care stârnesc amuzamentul.

Regina Ana a României s-a născut la Paris în arondismentul al 16-lea, fiind singura fiică a prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margareta a Danermarcei, primind astfel titlul de principesă de Bourbon-Parma.

Aceasta şi-a petrecut copilăria împreună cu familia, respectiv cei trei fraţi Jacques, Michel şi André în Franţa.
În 1939 şi-a însoţit familia, care fugea din calea naziştilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile şcolii de artă Parson's School of Design în perioada 1940-1943 şi a lucrat în acelaşi timp ca vânzătoare într-un magazin.

Din 1943 până la sfârşitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forţele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria,  Maroc,  Italia, Luxemburg şi Germania unde a fost şofer pe ambulanţă şi infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franţei.

A murit Regina Ana. Întâlnirea cu Majestatea Sa Regele Mihai

Principesa Ana de Bourbon-Parma nu a participat în noiembrie 1947 la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar în acele zile vărul său primar, Jean de Luxemburg, oferea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra.

Acolo s-a cunoscut cu Regele Mihai I, moment despre care îşi aminteşte ca fiind stânjenitor, din cauza unei gafe protocolare.

„Am văzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei şi pe mama, iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tânăr în uniformă, regele Mihai al României... Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat“, scria Regina Ana câţiva ani mai târziu.

Cu acest prilej s-a petrecut, la Londra, logodna sa cu regele Mihai I, însă la 30 decembrie 1947 a survenit abdicarea forţată a acestuia.

În martie 1948 regele Mihai a declarat la Londra că abdicarea sa este nulă, fiind smulsă prin ameninţare cu forţa şi şantaj. Ca urmare a acestei declaraţii, guvernul comunist le-a retras atât acestuia, cât şi membrilor Familiei Regale, cetăţenia română.

Regina Ana a murit. Căsătoria cu Regele României

Căsătoria Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai a avut loc în exil, în iunie 1948, la Atena.Fiind de religie catolică, Principesa Ana avea nevoie de o dispensă papală pentru a se căsători cu regele României, care era creştin-ortodox.

La acel moment o astfel de dispensă era considerată normală numai dacă soţul/soţia non-romano-catolic ar fi îngăduit ca eventualii copii rezultaţi din căsătorie să fie botezaţi şi crescuţi în religia romano-catolică.

image

Regele Mihai a refuzat să facă o astfel de promisiune din moment ce ar fi violat statutul constituţional al monarhiei româneşti.

Pentru a rezolva această problemă, însăşi regina-mamă Elena însoţită de mama miresei, principesa Margareta, au hotărât să prezinte cazul în faţa Sfântului Scaun, respectiv mergând în audienţă la papa Pius al XII-lea.

În ciuda argumentelor reginei Elena şi a faptului că principesa Margaret a izbucnit de nervi trântind cu pumnul în masă, papa nu a fost de acord cu dispensa invocând cazul principesei Giovanna a Italiei, care s-a căsătorit cu regele Boris al III-lea al Bulgariei, de altfel ortodox, nerespectând promisiunea de a-şi boteza copii în religia catolică, ci în cea orthodoxă.

Nereuşind să obţină dispensa necesară, cuplul a continuat cu pregătirile pentru nuntă. Astfel, la cererea papei Pius, Xavier ducele de Parma a emis o declaraţie prin care obiecta împotriva oricărei căsătorii fără acordul papei sau a familiei miresei, interzicându-le părinţilor miresei să participela ceremonie. În aceste circumstanţe familia miresei a fost reprezentată de unchiul matern al principesei, Erik al Danemarcei, care a condus mireasa la altar.

image

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, regina-mamă Elena a României, Irina ducesa de Aosta, Katherine principesă a Greciei, Regina Alexandra a Iugoslaviei, Regina Frederika a Greciei alături de regele Paul al Greciei, gazdele evenimentului, Amedeo duce de Aosta, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse.

Tatăl regelui Mihai, Carol, şi surorile acestuia, Maria, fostă regină-mamă a Iugoslaviei, Elisabeta, fostă regină a Greciei, şi Ileana, arhiducesă de Habsburg-Toscana au fost înştiinţaţi de eveniment însă nu şi invitaţi.La început, au trăit în Italia şi în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveţia.

Povestea regală de dragoste, prin ochii Principelul Radu

În ziua în care Regele Mihai şi Regina Ana a ajuns la sărbătoarea de safir (65 de ani de căsătorie), principele Radu a ţinut să facă public acest lucru pe blogul personal, unde a şi postat o serie de fotografii cu Familia Regală.

„Povestea de dragoste a Majestăţilor Lor merge mai departe decât destinul personal al unui bărbat şi al unei femei a căror iubire se măsoară cu durata unei vieţi. Este povestea unui exil, a unei ţări, a unei părţi irosite dintr-un secol de neînţeles, este povestea unui neam lovit de alţii şi rătăcit în el însuşi“, a scris principele Radu.

Sunt subliniate acele puncte forte care au făcut posibilă existenţa unei relaţii îndelungate: demnitatea, modestia şi modul în care Regele Mihai şi Regina Ana au abordat ideea de căsnicie.

„Regele şi Regina sunt oameni cărora nu le plac destăinuirile, nici cuvintele meşteşugite. Deşi devotamentul lor pentru ţară şi pentru celălalt sunt evidente, Majestăţilor Lor nu le place ca acest lucru să fie descris ori elogiat. Ce este frumos la Regele Mihai I şi la Regina Ana, în afară de felul în care arată şi se manifestă la vârsta lor venerabilă, este sentimentul neclintit al amândurora că există un «mâine»“, a mai scris principele.

Regina Ana a murit. Adevărata moştenire a Reginei

image

Regina Ana şi Regele Mihai au împreună cinci fiice: Margareta, Principesă Moştenitoare a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) şi Maria (n. 1964).

Regina Ana a murit la data de 1 august 2016.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite