Acces liber, timp de o noapte, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Ce surprize îi aşteaptă pe vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos FOTO C. Crângan
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos FOTO C. Crângan

Evenimentul „Noaptea Muzeelor” este organizat sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 18,00 şi 00,00. Vizitatorii pot intra fără taxă la toate expoziţiile şi spectacolele organizate de amintitul muzeu din Galaţi.

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos se alătură generosului proiect „Noaptea Muzeelor, urmând ca în seara zilei de sâmbătă, 18 mai, între orele 18,00 şi 20,00 să ofere acces liber vizitatorilor.

Mai mult decât atât, în afara expoziţiilor permanente, publicul poate vedea şi trei organizaţii temporare organizate de muzeu în trei locaţii speciale, precum şi poate asista la o serie de momente artistice de înalt nivel cultural.

La sediul central al muzeului (strada Domnească nr. 141), în sala „Sergiu Dumitrescu” poate fi văzută expoziţia temporară „Amintiri din copilărie. Jocuri şi jucării pentru copii: 1930 – 1980”, organizată în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti.

Îndrăgitul colecţionar Cristian Dumitru va fi prezent pe tot parcursul evenimentului pentru a răspunde la întrebări şi a oferi informaţii celor interesaţi.

O altă expoziţie temporară este găzduită de foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă Nae Leonard, Galaţi: „Încondeierea ouălor – mărturie a credinţei, datinilor şi obiceiurilor pascale din vatra satului”.

O expoziţie fabuloasă este găzduită de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, Sala Paşilor Pierduţi: „Re: Resonance - Artă picturală japoneză”. Aceasta este realizată de muzeu în colaborare cu artistul Roland Pangrati şi cu Eugen Dan Drăgoi, dirijor de orchestră şi compozitor.

Interesant este că picturile „rezonează“ printr-o tehnică modernă de tridimensionalitate subtilă. Privitorul are senzaţia că se integrează profund în atmosfera degajată de fiecare lucrare dar şi de întreg universul picturilor, grupate pe principiul punctelor cardinale de rezonanţă.

Pentru a completa acest univers integrator, fiecare din cele 7 picturi „rezonează“ în plan sonor. Artistul Roland Pangrati, autorul tablourilor, a colaborat cu Eugen Dan Drăgoi, dirijor de orchestră şi compozitor, care a realizat o coloană sonoră pentru fiecare lucrare în parte. Lucrări muzicale vor „rezona“ concomitent din spatele fiecărei picturi generând, la rândul lor, o vibraţie complexă menită să introducă privitorul în propriul univers ca parte a întregului cosmos.

De asemenea, cu ocazia „Nopţii Muzeelor”, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos oferă publicului şi cinci momente artistice deosebite.

Unul dintre momente este o reconstituire etnografică foarte interesantă, mai exact o şezătoare cu atelier de cusut, atelier de olărit, dar şi cu moment artistic susţinut de Ansamblul „Odăieşii”. Momentul este rezultatul unui parteneriat al muzeului cu Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi.

Un alt moment artistic va fi susţinut de Ansamblul folcloric Doina Covurluiului -  Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi. De asemenea, publicul poate asista la un concert vocal - instrumental susţinut de formaţia Kalofonis, la momente artistice susţinute de elevi ai Liceului de Artă Dimitrie Cuclin din Galaţi, dar şi la un recital susţinut de artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”.

La absolut toate acestea accesul publicului este liber.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite