Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Achitări în serie şi prejudiciu redus substanţial în dosarul „Aviasan”. Fostul deputat Mihail Boldea scapă de închisoare

0
25 Jul 2020 13:36:36
Autor: Valentin Trufasu
Fostul deputat Mihail Boldea Foto: arhivă Adevărul
Fostul deputat Mihail Boldea Foto: arhivă Adevărul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat pe inculpaţi de acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi şantaj, condamnându-i cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, pe 23 iulie, veridictul final în dosarul ”Aviasan”. Niciunul dintre inculpaţi nu va ajunge la închisoare, iar prejudiciul cauzat statului a fost redus de la 8.614.800 de euro la doar 37.235 euro. 

Decisivă în verdictul final al instanţei a fost efectuarea unei noi expertize imobiliare în procesul în care a fost pus sub acuzare şi fostul deputat de Galaţi, Mihail Boldea.

Fostul parlamentar Mihai Boldea a fost condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi obţinut, alături de un grup de alte cinci persoane, în mod ilegal proprietatea asupra terenurilor de sub pistele de aterizare ale bazei de aviaţie utilitară ”Aviasan” din Galaţi. 

Este vorba de 39,61 hectare de teren aflat în proprietatea publică a statului şi situat în intravilanul oraşului Galaţi, a cărui valoare a fost estimată în instanţă la 8.614.800 de euro.

Pe lista acuzaţiilor se număra şantajul, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, luarea de mită, darea de mită, falsul intelectual,  uzul de fals, falsul în declaraţii, asocierea  pentru săvârşirea de infracţiuni, spălarea de bani şi mai multe infractiuni la legea contabilităţii.

Mihail Boldea a fost condamnat iniţial la şase ani de închisoare, alături de Mircea Marosy, ginerele fostului preşedinte ALDE Galaţi, Eugen Durbacă, condamnat pentru şantaj la 14 pedepse de câte 7 ani fiecare.

Din dosarul Aviasan a fost disjuns un alt caz, care l-a vizat pe Roşca Caloenescu, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, acesta fiind acuzat de către DNA că a şantajat denunţătorii şi martorii din dosarul Aviasan. 

Costache Roşca Caloenescu a fost condamnat iniţial de judecători la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Fapta pentru care fostul prim-procuror a fost găsit vinovat este şantajarea primarului din comuna gălăţeană Vânători, Sicuţa Murgu (care a fost ameninţată cu arestarea dacă nu furnizează actele care au stat la baza preluării ilegale a terenurilor Aviasan). În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Costache Roşca Caloenescu a fost achitat.

Au scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu şi şantaj

Fostul deputat Mihail Boldea a fost achitat de acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi şantaj (paisprezece infracţiuni) şi s-a dispus încetarea procesului penal  declanşat împotriva acestuia pentru fals în declaraţii în formă continuată (şase acte materiale). Fostul parlamentar a rămas cu o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor.

Aceeaşi pedeapsă pentru aceeaşi infracţiune au primit şi Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy. Judecătorii au înlăturat din decizia Curţii de Apel Braşov prevederea ce viza desfiinţarea înscrisurilor ce se presupunea că au fost falsificate.

Cea mai interesantă parte a sentinţei este cea care vizează reducerea substanţială a prejudiciului stabilit iniţial, în urma unei expertize judiciare, la 8.614.800 de euro. În urma efectuării unei noi expertize, acesta a fost redus la doar 37.235 euro, Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy şi Matei Oprea fiind obligaţi la achitarea acestuia. Instanţa a menţinut măsurile asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor dispuse în faza de urmărire penală până la concurenţa sumei amintite.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Percheziţii într-un dosar de şantaj şi tâlhărie. Mai mulţi manelişti, victimele unui clan interlop

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările