Adolescenta care a reuşit să îmbine fabulos pictura cu informatica. „Simt că dăruiesc o parte din sufletul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carina Ivu Foto: arhiva personală
Carina Ivu Foto: arhiva personală

Carina Andreea Ivu (17 ani), elevă în clasa XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, a lăsat deoparte şevaletul pentru a realiza picturi digitale, reunind astfel cele două mari pasiuni ale sale: informatica şi arta.

Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, Carina Andreea Ivu (16 ani) a fost dintotdeauna pasionată de scris şi, în general, de exprimarea într-un mod artistic. 

GALERIE FOTO

„Prin scris mă pot exprima liber şi simt că le dăruiesc celorlalţi o parte din sufletul meu. Acelaşi lucru se întâmplă şi prin desen şi pictură“, spune adolescenta, care mărturiseşte că îi place mult jurnalismul şi că nu exclude ca, în viitor, să urmeze o carieră în acest domeniu. Eleva este la fel de pasionată şi de informatică şi matematică, dar şi de web design, pornind de la atracţia sa pentru artă.

Carina desenează şi pictează de când era de-o şchioapă. A crezut că odată cu venirea la liceu, pasiunea sa pentru artă va trece în plan secund, dar nu a fost deloc aşa. „Mi-am dat seama că pot să le fac pe toate, adică să-mi organizez timpul astfel încât să ofer fiecărei părţi din mine puţină atenţie“, explică ea simplu cum reuşeşte să nu-şi neglijeze niciuna dintre pasiuni.

Cum prinde puţin timp liber, se refugiază în pictură, dar îşi foloseşte talentul şi pentru a crea diverse obiecte de vestimentaţie personalizate, pe care ulterior le dăruieşte prietenilor şi colegilor săi. Nu are niciun fel de bariere. Realizează pe îmbrăcăminte orice, de la desene florale până la portrete şi artă abstractă.

Tranziţia de la arta clasică la cea digitală

Carina Andreea Ivu a participat cu desenele şi picturile sale la mai multe expoziţii de grup, iar acum se concentrează mai mult pe arta digitală, pentru că îmbină astfel atât pasiunea sa pentru informatică, cât şi pe cea pentru pictură. Nu i-a fost uşor, ţinând cont că mulţi tineri artişti nu reuşesc să facă tranziţia de la pictura clasică la cea digitală. Într-un final, Carina a reuşit. Spune că doar prin exerciţiu a putut trece de la şevalet la pictura pe tabletă, ce presupune o bună cunoaştere a programului în care lucrezi, dar şi să-ţi păstrezi imaginaţia şi creativitatea în sfera virtuală.

carina ivu pictorita informatica Galati 3

„Până să vin la liceu nu m-aş fi gândit că pot îmbina partea de real cu cea de uman, dar am studiat pe Internet cum să fac asta şi am găsit acolo surse de inspiraţie. Trecerea desenului din fizic în digital înseamnă o cu totul altă manieră de exprimare şi ai un alt impact asupra publicului. În social media, cred că impactul artei digitale este mai puternic pentru publicul de vârsta mea“, crede Carina. „A fost mai uşor decât m-aş fi aşteptat. Pot să desenez la fel de natural ca atunci când o fac în stilul clasic.“ Totuşi, adolescenta admite că nu va abandona vreodată maniera clasică de a picta pentru a se dedica în totalitate picturii digitale.

Eleva nu ştie încă dacă va deveni ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte concept artist, adică acel artist care stă în spatele creării de personaje de desene animate şi de personaje din filme animate, dar experimentează în fiecare zi pentru a descoperi ce i se potriveşte.

Încearcă fotorealismul: portrete pictate virtual după fotografii

În prezent, Carina practică ceea ce se numeşte fotorealism, care înseamnă pictarea digitală a portretului unei persoane. Carina foloseşte o fotografie a unei persoane pentru a-i picta virtual portretul, dar în stilul propriu. „Îmi place foarte mult să fac portrete, să transpun lucruri din realitate în mediul virtual prin programele de editare. Imaginea din fotografie va fi reflectată în bună măsură în mediul virtual şi îşi va păstra foarte mult din trăsături, dar în special starea pe care o are cel din poză“, explică tânăra domeniul care este la mare căutare în prezent.

carina ivu pictorita informatica Galati 6

Arta digitală a fost, de altfel, o reală provocare pentru ea, având în vedere că o practică de relativ puţină vreme, însă a compensat din plin lipsa de experienţă prin talent, lucrările sale fiind extrem de reuşite. A observat că mulţi tineri nu reuşesc să-şi găsească curajul pentru a trece de la arta clasică la cea digitală, astfel că eleva din Bacău îi îndeamnă să încerce fără teamă, pentru că nu vor avea decât de câştigat din această experienţă.

„Cred că trebuie să îşi asculte inima şi să se axeze pe domeniile care le fac plăcere, iar dacă nu au găsit încă ceea ce vor să facă în viitor, trebuie să caute în continuare şi să încerce cât mai multe lucruri pentru că doar aşa vor putea găsi exact lucrul pentru care sunt făcuţi.“

Le predă colegilor din clasele mai mici

La doar 16 ani, Carina Andreea Ivu este lector de informatică. Din pasiune şi voluntariat, îi învaţă pe copiii care participă la cercul „Programare cu răbdare“ noţiunile de bază ale informaticii. Se implică, de asemenea, să scrie şi să promoveze în mediul online articole despre evenimentele desfăşurate de cerc. Iniţial, adolescenta s-a înscris la clubul de informatică din dorinţa de a învăţa puţin mai mult decât îi oferea programa şcolară. Însă, ulterior, a devenit mult mai pasionată de interacţiunile şi atmosfera nonformală de aici şi a ales să le predea informatica elevilor din clasele primare şi de gimnaziu.

carina ivu pictorita informatica Galati 2

Carina îi învaţă pe colegii ei mai mici prin intermediul programului Scratch, cel mai elementar limbaj de programare. Adolescenta spune că le predă într-un mod simplu, pe înţelesul lor, în ce constă limbajul de programare, dându-le totodată exemple sub forma unor jocuri, astfel încât aceştia să nu se plicitsească şi să nu simtă greutatea procesului de învăţare.

„Folosim un program simplu, care transformă, practic, instrucţiunile de programare pe care copiii urmează să le înveţe la liceu în blocuri simple, pe care le pun apoi cap la cap. Cumva, este o învăţare prin joacă“, îşi descrie Carina stilul de predare. În acest fel, micuţii pe care îi pregăteşte încep să înţeleagă încă de la această vârstă ce domeniu al informaticii îi pasionează, astfel încât să îl poată aprofunda mai târziu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite