Alba-neagra cu vieţile copiilor. Locuri de joacă periculoase închise de Protecţia Consumatorului doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loc de joacă „închis” cu un simplu afiş FOTO C Crângan
Loc de joacă „închis” cu un simplu afiş FOTO C Crângan

Autorităţile din Galaţi au constestat în instanţă deciziile de închidere a spaţiilor de joacă publice, au lipit nişte afişe cu restricţia impusă de inspectorii OPC, apoi totul a rămas neschimbat. Nici măcar autorizarea nu a fost rezolvată, deşi este tot în „curtea” primăriilor, ca şi locurile de joacă.

Situaţie revoltătoare la Galaţi, care arată iresponsabilitatea autorităţilor în ceea ce priveşte siguranţa locurile de joacă pentru copii. Deşi toate cele 157 de spaţii publice din judeţ destinate distracţiei celor mici sunt închise de Protecţia Consumatorilor de mai bine de o lună, pentru că sunt neconforme, ele sunt în continuare cu acces liber, iar interdicţia funcţionează doar pe hârtie.

Totul a pornit de la un control făcut de OPC la începutul lunii noiembrie, când s-a descoperit că niciunul dintre cele 157 de locuri de joacă verificate nu are autorizaţie de funcţionare, deşi legea care stabileşte această obligaţie este în vigoare de şapte ani, iar unele sunt proaspăt modernizate, deci nu există scuza că nu s-a ştiut ce presupune legislaţia.

Mai mult decât atât, inspectorii au concluzionat că 25% dintre instalaţiile de joacă găsite pe teren sunt periculoase pentru viaţa copiilor. „Au fost găsite echipamente de joacă cu podeţe aflate la înălţimi de doi metri care aveau balustradele rupte, tobogane cu trepte de urcare lipsă (la unele chiar şi trei trepte consecutive), leagăne cu şezutul lipsă,plase sau dispozitive de căţărare de doi metri înălţime care nu aveau prevăzute la bază nisip sau covor care să atenueze eventual căderea, balansoare fără scaune, învârtitori cu scaunele la care lipseau mânerul de susţinere”, a precizat Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Pentru toate aceste abateri au fost aplicate 62 de avertismente (pentru tot atâtea primării, printre care şi cele din municpiile Tecuci şi Galaţi) şi „au fost oprite temporar de la prestarea serviciilor de agrement toate locurile de joacă verificate”.

Uşor de zis, greu de făcut. În realitate, la o lună distanţă de la restricţiile impuse de OPC, situaţie este neschimbată. În oraşul Galaţi au fost doar lipite o serie de afişe prin care publicul ştiutor de carte este avertizat că locul de joacă cu pricina este închis temporar, însă totul s-a rezumat la atât. Nici măcar spaţiile delimitate cu împrejmuriri nu au fost încuiate.

Ca urmare, copii se pot juca nestingheriţi cu instalaţiile periculoase. Interesant este că nici măcar autorizarea locurilor de joacă nu a fost rezolavtă, deşi este tot în „curtea” primăriilor ca şi spaţiile ce trebuie autorizate. Evident, nu înainte de a fi reparate.

La Galaţi, spre exemplu, problema a rămas în coadă de peşte după ce, la şedinţa de Consiliu Local din 11 decembrie, s-a constat că proiectul legat de repararea deficienţelor din locurile de joacă avea deficienţe de concepţie şi redactare, deci a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să fie discutat, probabil, după Anul Nou.

OPC spune că, dat fiind că litigiul este în justiţie, nu prea are ce măsuri suplimentare să ia. „Noi am stabilit că nu ar trebui să funcţioneze. Totuşi pînă o să apară o decizie definitivă a instanţei, aceste locuri funcţionează pe răspunderea proprietarilor”, a declarat Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al instituţiei.

În ultimele luni au fost mai multe accidente destul de grave, în judeţul Galaţi, din cauza locurilor de joacă necorespunzătoare. Cel mai recent a avut loc pe Faleza Copiilor, unde un băieţel de 6 ani a suferit o fractură de humerus după ce a căzut de la aproape doi metri, de pe un tobogan căruia-i lipsea pasarela obligatorie prin specificaţiile tehnice.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite