Alertă de ciumă porcină africană în judeţele din Moldova. Boala nu poate fi tratată, iar mortalitatea este de 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care sunt simptomele bolii, ce măsuri de prevenire recomandă medicii veterinari şi ce-i de făcut dacă animalele din fermă sau din gospodărie dau semne că s-ar fi îmbolnăvit de mortala pestă porcină africană.

România, dar mai cu seamă judeţele din Moldova şi din nordul ţării, se află sub o alertă epidemiologică importantă. Potrivit Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), există pericol iminent de apariţia pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre, după ce în Ucraina şi Republica Moldova au fost depistate deja focare de boală, la mai puţin de 20 de kilometri de frontieră.

Potrivit veterinarilor, pesta porcina africană (PPA) este o boală extrem de periculoasă şi de contagioasă, pentru care nu există în acest moment nici vaccin şi nici tratament. Afectează speciile şi rasele domestice şi sălbatice de porcine, iar mortalitatea este de 100 la sută.

„Porcul, fie că vorbim despre un animal domestic sau despre un mistreţ, care a contactat virusul, moare în numai câteva zile. Nu poate fi salvat. Nu există medicamente pentru aşa ceva, cel puţin deocamdată”, ne-a declarat medicul veterinar George Stan.

Boala a fost descoperită pentru prima data în Kenya, iar pe teritoriul Europei a apărut pentru prima dată în anul 1957, la Lisabona (Portugalia), când deşeurile alimentare provenite de pe avioane au fost folosite pentru hrănirea unor porcine din zona aeroportului din oraş.

Ulterior, s-a extins în vestul Europei (mai ales Portugalia şi Spania), undea produs un adevărat dezastru economic, fiind eradicată abia la începutul anilor 90. Pesta porcină africană a reapărut Europa în anul 2007, atunci când deşeurile alimentare infestate, de pe un cargou venit din sud-estul Africii, au fost folosite pentru hranirea unor porcine in Georgia.

De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, Ucraina şi Moldova, iar acum bate la porţile Uniunii Europene, alerte epidemiologice fiind deja Polonia şi România.

Animalele infectate trebuie incinerate

Din fericire, virusul nu se transmite la om,însă carnea animalelor bolnave este interzisă consumului uman din cauza riscului de răpândire a bolii prin deşeurile alimentare.

Ca urmare, autorităţile au stabilit clar că în eventualitatea în care virusul va intra pe teritoriul României, animalele bolnave şi cadavrele de porci morţi din cauza peste porcine africane trebuie distruse prin incinerare, fără nicio excepţie.

Proprietarii animalelor vor fi, în acest caz, despăgubiţi din fonduri special alocate de la bugetul de stat.

Riscul de epidemie a fost deja analizat în două şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în care s-a informat de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor posibilitatea apariţiei pestei porcine africane pe teritoriul României, dar şi măsuri de informare a crescătorilor de porci în legătură cu profilaxia şi măsurile imediate.

„Această boală este foarte greu de eradicat şi implică eforturi financiare şi de personal foarte mari. În momentul de faţă România se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată, faţă de boala pesta porcină africană, deoarece focare ale acestei boli au fost confirmate şi notificate în statul vecin Ucraina şi în zone aflate la o distanţă de până la 20 km de teritoriul României”, au precizat cei de la ANSVSA.

„Atenţionăm populaţia şi agenţii economici cu profil zootehnic şi care cresc porci, ca aceştia să colaboreze cu medicii veterinari concesionari pentru prevenire sau confirmarea suspiciunilor de îmbolnăvire. În aceiaşi măsura populaţia trebuie să ia legătura cu Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru prelevarea de probe pentru analize de laborator”, a avertizat şi DSVSA Galaţi.

Este de menţionat că dacă prezenţa virului se va confirma şi pe teritoriul României, toate exporturile de animale vii, de carne şi de produse din carne vor fi sistate pe termen nedefinit, cu consecinţe dramatice asupra industriei de profil.

De asemenea, în târgurile rurale au fost deja interzis comerţul cu porci vii.

Cum se manifestă pesta porcină africană

Interesant este că, din ceea ce spun veterinarii, nu există semne clare care să indice boala, deoarece simptomele ei pot fi atribuite şi altor boli.

Totuşi, este bine de ştiut că moarte animalului este rapidă, intervenind într-un timp extrem de scurt (câteva zile). Temperatură animalului este foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi prezintă stare febrilă. Pare o roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului. De asemenea, se manifestă şi prin lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers. Pot apărea vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Porci bolnavi de pestă africană FOTO ANSVSA

Găsiţi detalii şi fotografii despre simptomele bolii pe site-ul ANSVSA, AICI.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav?

Autorităţile recomandă să anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dumneavoastră (listele cu telefoanele le găsiţi AICI)

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

De reţinut: Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc.

Ce măsuri de prevenire recomandă veterinarii

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, veterinarii vă recomandă să respectaţi următoarele sfaturi (detalii pe site-ul ANSVSA, AICI):

a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

b. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

d. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite