UPDATE Alexandru Jula nu va fi înmormântat cu onoruri militare, deşi ar fi avut dreptul potrivit protocolului pentru românii decoraţi de Preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujba de înmormântare va avea loc la Biserica Mavramol din Galaţi, marţi, 5 iunie 2018, începând cu ora 13.00. Artistul va fi înhumat la cimitirul Eternitatea. Alexandru Jula avea dreptul la onoruri militare deoarece în 2004, la împlinirea a 50 de ani de activitate artistică, a primit, de la preşedintele Ion Iliescu, Ordinul „Meritul Cultural”, în rang de Comandor.

UPDATE

Autorităţile militare au refuzat cererea familiei lui Alexandru Jula privind acordarea de onoruri militare la funeralii. Conducerea Garnizoanei Galaţi a argumentat, invocând o serie de regulamente militare, că artistul nu se încadrează în prevederile legale pentru a putea avea gardă de onoare la înmormântare.

Totuşi, potrivit Legii nr.29 din 2000, mai exact a articolului 44, „Cavalerii ordinelor sunt asimilaţi gradelor militare şi beneficiază de onoruri militare (...). Ordinul Pentru Merit (...) gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de maior”.

Vă reamintim că Alexandru Jula a fost decorat de Ion Iliescu (preşedintele României la acea vreme), în 2004, cu Ordinul „Meritul Cultural”,  în rang de Comandor. Distincţia a fost acordată artistului cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră.

Cei mai mulţi dintre oamenii din cultură din Galaţi au catalogat drept „ruşinoasă” decizia autorităţilor militare.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Autorităţile de la Galaţi analizează posibilitatea ca la înmormântarea maestrului Alexandru Jula să fie şi garda de onoare a garnizoanei din Galaţi. Potrivit legii, au parte de acest privilegiu militarii activi, pensionarii militari şi persoanele care au primit o distincţie naţională importantă.

Alexandru Jula intră la această din urmă categorie deoarece în 2004 a fost decorat de Ion Iliescu (preşedintele României la acea vreme) cu Ordinul „Meritul Cultural”,  în rang de Comandor. Distincţia a fost acordată artistului cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră.

„ Poate că după atâţia ani de activitate în muzica uşoară unii se întreabă pe bună dreptate: domnule, dar Alexandru Jula nu se mai opreşte? Am să le răspund celor care se întreabă aşa prin faptul că ştiu că există o piesă de teatru care se cheamă «Copacii mor în picioare» şi vă rog să mă credeţi că îmi doresc din toată inima să fiu un astfel de copac. Şi apoi încă ceva: nu trebuie să-l lăsăm pe Gică Petrescu singur!”, a declarat Alexandru Jula la ceremonia de la Cotroceni, din 2004.

Maestrul Alexandru Jula a murit duminică, 3 iunie 2018, cu o lună înainte să împlinească 84 de ani. Potrivit indicaţiilor pe care le-a lăsat pe când era în viaţă, el va fi înmormântat la Galaţi, oraş în care a trăit 65 de ani, şi nu în localitatea în care s-a născut (Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj).

Cei care vor să îşi ia rămas bun de la regretatul artist Alexandru Jula o pot face la Biserica „Mavramol" (lângă fostul liceu „Cuza"), acolo unde, marţi, 5 iunie 2018, de la ora 13,00, va avea loc şi slujba de înmormântare. După slujbă, Alexandru Jula va face un ultim popas la Teatrul Muzical "Nae Leonard", pentru a-şi lua rămas bun de la scena pe care a iubit-o atât de mult, iar apoi va fi condus pe ultimul drum spre Cimitirul Eternitatea.

La înmormântare şi-au anunţat prezenţa mai mulţi artişti foarte cunoscuţi care i-au fost alături pe scenă în cariera întinsă pe aproape şapte decenii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Biografia lui Alexandru Jula, pe scurt

Alexandru Jula s-a născut pe 24 iulie 1934, în Şimleu Silvaniei. A fost interpret român de muzică uşoară, compozitor, textier, actor, cupletist. A debutat în televiziune la 23 august 1962, iar la radio pe 1 ianuarie 1963.

De la 1 octombrie 1954 intră în echipa Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, secţia estradă. Acolo debutează în spectacolul „Sugestii şi reclamaţii” cu piesele „E toamnă iar” (Şt. Kardoş) şi „Povestea cu Ileana Cosânzeana” (Nicolae Kirculescu).

Între 1965-1971 colaborează şi la premierele Teatrului „Constantin Tănase" din Bucureşti („Carnaval la Tănase", „Aventurile unei umbrele", „Al optulea magnific", etc), numărându-se printre invitaţii permanenţi ai spectacolelor Capitalei.

Din 1972, timp de 8 ani, este cooptat şi în colectivul Teatrului „Fantasio" din Constanţa. Alături de Ionel Miron şi de Ilona Moţica a montat spectacolul „Fantasio Studio 1" jucat în stagiunile 1970/1971 şi 1971/1972 ale teatrului constănţean. Tot alături de Ionel Miron a realizat spectacolul gălăţean „Doi pe un balansoar... muzical" care a înregistrat peste 350 de reprezentaţii.

Primul single (realizat în 1966 împreună cu Ionel Miron) este urmat de alte 4 apariţii personale, dintre care discul editat în 1968 înregistrează vânzări considerabile (conţine piesele "Soţia prietenului meu", "Floare albă din Pireu" şi coveruri).

De-a lungul timpului a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale unde a câştigat mai multe premii:

- Este laureat al Concursului de creaţie şi Interpretare "Melodii '79" pentru interpretarea piesei "Am auzit de dragoste" (V. Veselovschi).
- În 1968 participă la Festivalul de la Berlin.
- În 1978 participă la Festivalul de la Poznan, Polonia.
- La Festivalul de muzica uşoară de la Mamaia participă în 1966 şi în 1969.
- In anul 1998, la Constanţa primeşte Diploma de Excelenţă la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă.
- În anul 2000 obţine Premiul Naţional de Revistă.
- În 2002 primeşte Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti "O zi printre stele" a Ministerului Culturii şi Cultelor.
- Tot în anul 2002 este desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.
- în 2004 a fost decorat de Ion Iliescu (preşedintele României la acea vreme) cu Ordinul „Meritul Cultural”,  în rang de Comandor. Distincţia a fost acordată artistului cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră.

Drum lin printre stele, maestre!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite