Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Alte trei focare de pestă porcină africană descoperite în judeţul Galaţi. Deja s-a ajuns la nouă în numai o lună

0
27 Jul 2019 10:56:59
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Ultimele trei focare în care a fost găsită periculoasa boală (care ucide toţi porcii infectaţi; nu există un tratament) sunt la Târgu Bujor, Negrileşti şi Tălpigi. Anterior, în ultima lună, cazuri de îmbolnăvire au mai fost depistate la Schela, Slobozia-Corni (Ghidigeni), Traian Sat (comuna Braniştea), Independenţa, Frumuşiţa şi Şerbeştii Vechi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit în sâmbătă dimineaţă (27 iulie 2019), la Prefectura Galaţi, pentru a aproba Planurile de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploataţii de la marginea localităţilor Tîrgu Bujor, Negrileşti şi Tălpigi (comuna Ghidigeni).

S-a decis, astfel, uciderea suinelor din aceste exploataţii (Tg. Bujor - 21, din care 16 purcei; Negrileşti – 3;  Tălpigi - 2) şi plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane.

Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale; toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere.

Numărul de focare de pestă porcină africană descoperite în judeţul Galaţi în ultimele 30 de zile a ajuns la nouă. În afară de cele de la Târgu Bujor, Negrileşti şi Tălpigi, recent confirmate, cazuri de îmbolnăvire au mai fost depistate la Schela, Slobozia-Corni (Ghidigeni), Traian Sat (comuna Braniştea), Independenţa, Frumuşiţa şi Şerbeştii Vechi.

Reamintim că pesta porcină africană (care ucide toşi porcii infectaţi; nu exită tratament) nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările