Ampla anchetă a Poliţiei, privind achiziţiile ilegale din şcoli şi primării, a început cu stângul la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentan, la Galaţi nu s-a găsit nimic suspect FOTO Arhiva Adevărul
Momentan, la Galaţi nu s-a găsit nimic suspect FOTO Arhiva Adevărul

În judeţul Galaţi a fost verificată doar o şcoală rurală, iar prima concluzie este că nu s-ar fi săvârşit vreo faptă ilegală acolo. Poliţiştii ar fi constatat că niciuna dintre firmele suspectate ca făcând parte din reţeaua infracţională nu au avut contracte cu şcoala respectivă.

Demarată în forţă, cu peste 100 de percheziţii în toată ţara (toate începute pe 8 ianuarie, în zori), ampla acţiune declanşată de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE) din cadrul Poliţiei Române nu a avut deloc efectele scontate în judeţul Galaţi.

Deşi iniţial se vorbea de o reţea infracţională extinsă spectaculos în 25 de judeţe, care a orchestrat achiziţii publice fictive în urmă cărora s-a produs un prejudiciu de peste 2 milioane de euro, în final lucrurile s-au mai temperat. Bunăoară, în judeţul Galaţi s-a făcut o singură percheziţie, la o şcoală rurală, unde nici măcar nu s-a descoperit ceva ilegal.

Este vorba de şcoala gimnazială din satul Slobozia Conachi, acolo unde, după cum a declarat profesoara Lucica Florea, directoarea unităţii de învăţământ, cei la Poliţia Economică au constat că nu exista nicio achiziţie de la firmele din lista celor suspectate a face parte din reţeaua infracţională. „Ne-au cerut documentele de achiziţii din perioada 2007-2019, le-au verificat, dar noi nu aveam contracte cu niciuna dintre firmele din lista lor”, a declarat directoarea.

Vă reamintim că miercuri, 8 ianuarie 2020, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat 102 percheziţii domiciliare, punând în aplicare 15 mandate de aducere.

Anchetele se desfăşoară în judeţele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Călăraşi, Buzău, Ilfov, Brăila, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Timiş, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanţa, Braşov, Argeş, Teleorman, Mehedinţi, Ialomiţa, Arad şi Giurgiu, precum şi în Bucureşti. Desinderile au avut loc la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale şi instituţii.

Acţiunea are loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ameninţare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare şi instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat este de 2.000.000 de euro.

„Din cercetări a reieşit că mai multe instituţii din ţară ar fi efectuat plata unor achiziţii fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituţiei sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziţia era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepţii ale mărfurilor achiziţionate”, au precizat reprezentanţii IGPR.

Aceste achiziţii ar fi fost făcute de la diferite societăţi comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleaşi persoane fizice, au sediul social şi domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate şi care au înregistrat venituri doar din încasări de la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii de învăţământ şi alte instituţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite