Anchetă penală în cazul Mehid Galaţi. Ministerul Mediului a sesizat procurorii în legătură cu dezastrul ecologic produs de fabrica abandonată FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoartele de control întocmite de autorităţile de mediu în ultimii ani au scos la iveală faptul că terenul fostei fabrici este îmbibat cu tot fel de chimicale, chiar şi cianuri provenind de la secţia de nichelare. Patronul fabricii nu a luat, în ciuda amenzilor şi avertismentelor, nicio măsură pentru a opri poluarea.

Disputele legate de situl otrăvit existent pe bulevardul George Coşbuc nr. 256 (fosta întreprindere MEHID) din Galaţi sunt vechi de câţiva ani dar, din păcate, autorităţile de Mediu au preferat o expectativă suspectă în legătură cu situaţia respectivă.

Chiar dacă de-a lungul timpului au fost întocmite mai multe rapoarte şi au fost date firmei şi patronului Corneliu Mangalea câteva amenzi, asta nu a dus totuşi la rezolvarea situaţiei: otrava se răspândeşte pe mai departe în aer, apă şi sol, căci nu s-a luat nicio măsură pentru depoluare.

A fost nevoie de intervenţia energică şi insistentă a unui parlamentar de Galaţi (senatorul PNL Paul Ichim) pentru ca lucrurile să se mişte, în sfârşit.

După ce, iniţial, şi senatorul fusese trimis la plimbare, ulterior cei de la Ministerul Mediului au devenit mai concilianţi şi au răspuns, cam lipsiţi de vlagă, că patronul fabricii a avut o „atitudine ostilă” şi că a refuzat să facă ceea ce s-a stabilit printr-o notă de control ce datează încă din noiembrie 2015.

„Ceea ce mă surprinde este faptul că deşi au fost făcute numeroase controale şi s-au dat numeroase amenzi situaţia a rămas neschimbată. De mai bine de jumătate de an, deşi au existat note de constatare a riscului crescut pentru sănătatea locuitorilor, nu s-a luat nicio măsură, actuala conducere a ministerului mulţumindu-se doar să susţină corespondenţe fără vreo concluzie”, a declarat senatorul Ichim.

În fine, de-abia după ce cazul a început să ia amploare, iar cei din Minister au început să fie criticaţi de opinia publică de „pact murdar cu poluatorul”, au apărut şi primele reacţii adecvate la situaţie.

Mai exact, surse din Ministerul Mediului ne-au confirmat că împotriva firmei Mehid SA Galaţi şi a patronului acesteia, Cornel Mangalea, a fost formulată o plângere penală, sub aspectul încălcării prevederilor Legii nr. 101/2011 (republicată în 2014, după armonizarea cu Noul Cod Penal).

Conform articolului 8, alineatul 1, din amintita lege, „Deversarea, emiterea sau introducerea, cu încalcarea dispoziţiilor legale în domeniu, a unei cantităţi de materiale în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului (N.R.: lucru deja stabilit, în cazul de faţă, prin raportul de control înaintat Guvernului de către Garda de Mediu Galaţi), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Vă reamintim că, aşa cum am scris într-un recent articol (Cum a ajuns cea mai mare fabrică de componente hidraulice din Moldova o ruină care otrăveşte totul în jur FOTO), situaţia de la Mehid este deosebit de gravă, sănătatea populaţiei din zona limitrofă fabricii (aflată în plin oraş) fiind pusă în pericol iminent de poluarea, solului, apei şi aerului.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite