Andrei Dobrin, un licean demn de Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Dobrin a fost invitat de nepotul lui Alfred Nobel să facă parte din clasa celor mai performanţi liceeni din lume.

Ambiţios  şi dornic să dobândească cât mai multe cunoştinţe, Andrei Dobrin s-a obişnuit cu examenele dificile încă din perioada şcolii gimnaziale. Atras de ştiinţele reale, şi-a descoperit pasiunea pentru matematică, o materie  dificilă care i-a adus multe satisfacţii.

 „Ambii părinţi sunt ingineri şi am moştenit de la ei înclinaţia către ştiinţele exacte. Pe mine m-au atras matematica şi logica tot timpul.  Foarte mult m-a ajutat şi îndrumat şi domnul diriginte de la Colegiul „Vasile Alecsandri”, Constantin Ursu, profesorul care a avut cinci elevi cu aur la Olimpiada internaţională de matematică”, povesteşte Andrei Dobrin.

Un palmares impresionant


Andrei Dobrin a reuşit să câştige admiraţia profesorilor, dar şi a colegilor datorită performanţelor sale. A obţinut foarte multe premii la concursuri judeţene, naţionale, dar şi internaţionale. A participat la cincea ediţie a Simpozionului de chimie aplicată, desfăşurat la Bacău, unde a cunoscut oameni de ştiinţă din toate ţările francofone.

În clasa a XI-A, profesoara de limba engleză, Nicoleta Ioniţă, i-a propus varianta de a pleca să studieze în străinătate. A fost admis la cinci universităţi de prestigiu din lume, din care două situate pe locurile patru şi cinci în lume. A ales  University of London (UCL), universitate clasată pe locul al patrulea în topul celor mai performante instituţii de învăţământ superior din lume. 

„Iniţial am vrut să aplic şi în America, dar din cauza crizei această ţară nu mai poate să ofere studenţilor burse integrale şi sumele sunt extraordinar de mari acolo. În Anglia taxele sunt mai mici şi dacă ţi se oferă şi bursă e foarte bine”, spune elevul.

 Curtat de urmaşul lui Alfred Nobel

Performanţa sa a fost cunoscută şi peste ocean. În urmă cu câteva zile, a primit  prin poştă o invitaţie de la Claes Nobel, care conduce Societatea naţională americană a liceenilor supradotaţi. Este singurul licean din Galaţi care a mai avut parte de acelaşi tratament onorant din partea societăţii.

„După ce am susţinut un examen în limba engleză ( SAT), care a durat şase ore, am fost invitat să mă înscriu în această societate. Am luat aproape nota maximă. Am primit scrisoare de la urmaşul de gradul întâi a lui Alfred Nobel. Mi-a spus că dacă aş fi studiat în America m-ar fi putut ajuta cu o grămadă de burse, însă eu a primit scrisoarea după ce am făcut deja aplicaţiile”, spune Andrei. 

A ales să plece la o universitate din străinătate deoarece posibilităţile de cercetare  şi de angajare sunt foarte mari. „Toate universităţile din Anglia şi America au un compartimente specializate care, cu  psihologi şi sociologi, se ocupă de cariera studenţilor. Sistemul de învăţământ din România nu te ajută cu nimic. Cunosc foarte mulţi copii dotaţi care au rămas în România din cauză că nu au avut posibilităţi să plece”.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum este să înveţi tot timpul?

„Nu chiar tot timpul. Am şi viaţă socială. Inportant este să ştii să-ţi împarţi timpul şi să te axezi  pe lucrurile care îţi plac. De exemplu,  prin clasa a XI-a am vrut să urmez Universitatea de Arhitectură, iar apoi m-am axat pe matematică”.

Cum vezi învăţământul din România?

„Profesorii sunt unii dintre cei mai buni din Europa. Dacă s-ar investi mult mai mult în învăţământ, sunt sigur că ar fi şi rezultate mai multe. E ca într-o afacere. Dacă nu bagi bani, nu ai cum să ai profit. Totul pleacă de jos în sus. Şcolile noastre nu au laboratoare, nu putem face cercetare, nu avem acces la tehnologie nouă”.

Ce-i place:
În timpul liber, îmi place să ascult muzică, să citesc, să ies cu prietenii la fotbal şi să călătoresc. De asemenea, îmi place să dobândesc cât mai multe cunoştinţe şi să-mi testez limitele. 

Ce nu-i place: Nu-mi place să aştept la coadă, nu-mi place deloc politica şi nu suport oamenii meschini. Nu-mi place să fiu plouat. Nu-mi place faptul că universităţile din România nu au compartimente specializate  cu  psihologi şi sociologi, care să se ocupe de cariera studenţilor.

Profil


Născut: 7 martie 1991,  Galaţi
Studii: Colegiul Naţional Vasile Alecsandri
Ocupaţie : elev





Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite