Anul şcolar începe cu 76 de şcoli fără autorizaţie sanitară în judeţul Galaţi. 36 dintre ele au toaleta în fundul curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, în judeţul Galaţi sunt 32 de grădiniţe, şcoli şi licee  (aproximativ 8% din total) care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În majoritatea cazurilor, deficienţele sunt legate de instalarea necorespunzătoare a centralelor termice sau a uşilor de evacuare în caz de incendiu.

O analiză a situaţiei autorizării sanitare şi ISU a unităţilor şcolare din judeţul Galaţi scoate la iveală faptul că, din păcate, anul şcolar care începe, luni, 11 septembrie, aduce în prim-plan aceleaşi veşnice probleme: prea multe şcoli cu renovarea făcută numai pe la jumătate, fără toalete şi apă potabilă sau cu probleme la sistemul de încălzire. 

Aşa se face că, la numai un weekend distanţă de începerea cursurilor, zeci de unităţi şcolare gălăţene (cele mai multe din mediu rural) nu au primit autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică.

În total, sunt 76 de şcoli şi de grădiniţe care nu îndeplinesc condiţiile impuse de lege, iar potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean cele mai multe dintre acestea au probleme cu asigurarea apei potabile şi cu veceurile, care sunt tot în fundul curţii, ca acum 100 de ani.

„Avem 76 de unităţi de învăţământ neautorizate, în care sunt înregistraţi aproximativ 10.000 de elevi sau preşcolari. 36 şcoli au toaletele în curte, fiind vorba despre unităţi din mediul rural. Şcolile neautorizate sanitar vor funcţiona pe baza declaraţiilor asumate de către directori”, a declarat Mioara Enache, şefa al ISJ Galaţi.

„Inspectorii şcolari monitorizează condiţiile pe care le prezintă fiecare şcoală. Chiar dacă mai sunt lucrări în curs, directorii unităţilor şcolare ne-au promis că le vor finaliza până în dimineaţa zilei de 11 septembrie sau dacă mai sunt lucrări care pot fi realizate pe parcurs, ele să nu afecteze procesul de învăţământ şi vorbim despre curtea şcolii, despre terenul de sport care pot fi amenajate după 11 septembrie”, a adăugat profesoara Enache.

Trebuie spus, totuşi, că probleme cu autorizaţia sanitară sunt şi chiar în municipiul Galaţi, unde mai multe grădiniţe situate la parterul blocurilor nu pot fi autorizate de DSP din cauza spaţiului insuficient. „Iluminatul natural nu este suficient sau cubajul de aer, au toalete neadaptate pentru cei mici”, a precizat Mioara Enache.

Potrivit cifrelor oficiale, în judeţul Galaţi sunt 437 de unităţi de învăţământ (care funcţionează în peste 600 de clădiri cu destinaţie şcolară), unde învaţă circa 80.000 de elevi şi preşcolari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite