Apă potabilă la raţie pentru zeci de mii de oameni din satele judeţului Galaţi. „Nu-i normal ce se întâmplă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robinetele de apă potabilă sunt în majoritatea timpului secate FOTO Arhivă Adevărul
Robinetele de apă potabilă sunt în majoritatea timpului secate FOTO Arhivă Adevărul

Societatea de distribuţie regională a anunţat că a crescut consumul (din cauză că unii săteni irigă din reţeaua de apă potabilă), iar puţurile sunt secătuite de secetă. Aşa că oamenii au acum apă de băut la robinete, la Smârdan, Şendreni, Movileni şi Vânători, o dată la două zile, câte 10 ore.

De câteva săptămâni, pe fondul secetei extreme (asistăm la cea mai secetoasă primăvară din ultima jumătate de secol), în judeţul Galaţi au început să apară probleme mari cu furnizarea apei potabile. Dacă în municipiul Galaţi (alimentat în special din surse de suprafaţă) criza apei nu se simte (poate doar în blocurile debranşate din cauza neplăţii facturilor) în unele localităţi rurale din judeţ lucrurile sunt deja alarmante. Zeci de mii de oameni sunt deja afectaţi de restricţiile de furnizare.

Se întâmplă spre exemplu, la Smârdan, Şendreni, Movileni şi Vânători, unde apa potabilă este distribuită cu program, o dată la două zile. Practic, apa curge la robinete doar 10-12 ore în 48 de ore, în restul timpului (pauzele dintre distribuiri sunt de cam 36-38 de ore) oamenii urmând să se descurce cum pot.

Satul Smârdan, spre exemplu, a fost împărţit în două zone - zona de nord şi zona de sud - apa potabilă fiind furnizată alternativ între orele 7.30 şi 18.00. Adică astăzi au cei din sud, iar mâine cei din nord, iar pe parcursul nopţilor robinetele seacă peste tot.

După cum explică operatorul regional de apă, situaţia este determinată şi de faptul că în zonă nu sunt prea multe surse de apă potabilă, existând doar trei puţuri forate, dintre care unul este inutilizabil după ce în zonă s-au produs o serie de alunecări de teren.

Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de epidemia de Covid-19, localnicii nici măcar nu pot aduce în bidoane de la unele fântâni, cişmele şi izvoare din zonă, aşa cum făcea de obicei pentru a avea apă pentru animale şi pentru a-şi uda grădinile.

Localnicii sunt supăraţi din cauza restricţiilor. „Nu-i normal ceea ce se întâmplă! Eu am doi copii mici şi trebuie să spăl hăinuţele, să gătesc. Cum să speli dacă ai apă doar 10 ore, apoi 38 de ore pauză? Nu mai spus că atunci când curge, presiunea este mică, iar apa nu arată şi nu miroase chiar bine”, ne-a scris Simona P., din Vânători.

Şi la Fârţăneşti oamenii se plâng de calitatea apei, chiar dacă momentan nu sunt restricţii, după ce consumul a mai scăzut un pic în urma ameninţărilor că cei care sunt prinşi irigând cu apă potabilă vor fi debranşaţi de la reţea. În privinţa calităţii apei, autorităţile locale spun că totul este în regulă şi că măsurătorile făcute bilunar de Direcţia de Sănătate Publică au indicat că totul este în parametrii legali.

Apă-Canal: „Apa potabilă nu este pentru irigaţii!”

Reprezentanţii operatorului regional de utilităţi Apă Canal SA Galaţi au anunţat că nu pot furniza cantităţi mai mari de apă potabilă şi singura soluţie pentru evitarea restricţiilor la furnizarea apei este utilizarea pentru udatul grădinilor a apei din alte surse.

„Aceste dificultăţi sunt generate, pe de o parte, de faptul că în această perioadă, consumul menajer de apă al populaţiei a crescut, odată cu restricţiile de circulaţie şi recomandările autorităţilor naţionale privind atenţia la spălatul mâinilor, feţei, alimentelor etc., iar pe de altă parte de faptul că populaţia foloseşte cantităţi semnificative de apă potabilă în activităţi agricole şi de grădinărit.

Cel puţin în perioada decretării stării de urgenţă, pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu, trebuie evitată folosirea apei potabile pentru scopuri agricole şi de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse, fântâni, puţuri etc.

Dacă unii locuitori nu fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca o parte a locuitorilor localităţii să fie privaţi de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut şi alte necesităţi zilnice”, a transmis societatea.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite