Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Artista care a deschis o şcoală de pop, jazz şi R&B pentru adolescenţii extrem de talentaţi

0
7 May 2019 14:15:54
Autor: Valentin Trufasu
Ionela Slabu alături de una dintre elevele sale Foto: arhiva personală
Ionela Slabu alături de una dintre elevele sale Foto: arhiva personală

Ionela Slabu (41 de ani) cântă muzică uşoară şi populară, dar compune şi melodii. Tânăra s-a specializat pe o zonă mai puţin accesată în România, pregătind tineri talentaţi pentru o carieră în jazz sau muzica pop.

Ionela a fost pasionată de mic copil de muzică. A urmat Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi, absolvind apoi Facultatea de Arte, specializarea interpretare muzicală-canto. A cântat mai bine de 20 de ani în corul Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi, iar acum trei ani şi jumătate, la sugestia unui cunoscut dirijor, Eugen Dan Dragoi, a acceptat să pregătească mai mulţi copii talentaţi la muzică uşoară.

”Simţeam că nu mă mai regăseam acolo, la Teatrul Muzical, chiar dacă erau 20 de ani de muncă. Atunci am decis să lucrez cu copiii. Nu ştiam dacă sunt pregătită şi dacă pot să fac acest lucru pentru că sunt destul de pretenţioasă. Fac o selecţie riguroasă a copiilor şi nu fac compromisuri”, ne dezvăluie artista.

Treptat, a ajuns ca adolescenţii pe care îi şcoleşte, ce au vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani, să obţine performanţe importante la concursurile de canto, dar şi la emisiunile de profil din ţară, cum ar fi ”Vocea României” şi ”X Factor”. Ionela ne mărturiseşte însă că nu pune neaparat accentul pe competiţii, cât mai ales pe dezvoltarea reală a calităţilor solistice ale elevilor pe care îi şcoleşte la canto, care au fost admişi la licee de muzică cunoscute din Galaţi şi Bucureşti.

Fiecare elev îşi alege stilul de muzică care i se potriveşte

Ana Tilici, Silvia Anton, care va studia la Conservatorul de la Bucureşti şi Sabina Prăescu sunt doar câteva dintre numele de care vom auzi cu siguranţă în următorii ani în muzica românească. Ce este diferit faţă de ce fac copiii la şcoala de arte sau liceul de profil este implicarea pe care artista o are pentru fiecare dintre elevii cu care lucrează.În plus, adolescenţii studiază la şcoală doar muzică clasică, în timp ce  Ionela îi introduce în lumea fascinantă a muzicii pop, jazz şi R&B, stiluri mai puţin accesate în România.”Ceea ce fac cu ei mă antrenează şi pe mine, pentru că mă determină să ţin ritmul. Performanţa lor a venit şi pentru că am fost întotdeauna sinceră cu ei. Le-am spus şi le spun mereu că trebuie să muncească mult ca să obţină rezultate. Dacă vrem să facem muzică, învăţatul nu se va termina niciodată”, punctează artista câteva dintre principiile pe care le insuflă şi elevilor săi.Unul dintre secretele succesului pe care îl are cu adolescenţii pe care îi pregăteşte este că îi lasă fiecăruia libertatea de a-şi alege stilul muzical care i se potriveşte. Chiar dacă nu întotdeauna îi este uşor să lucreze cu copiii, pasiunea pe care o are pentru muzică compensează din plin orice inconvenient ar apărea.

Compune muzică

Crede că volumul mare de informaţii pe care copiii îl primesc la şcoală îi împiedică să îşi dezvolte pasiunile, cum este şi cea pentru muzică. ”Chiar dacă sunt talentaţi, nu ştiu unde să se mai împartă. Am o fetiţă extrem de talentată care a renunţat pentru o perioadă la canto pentru că are foarte mult de învăţat şi vrea să obţină o notă foarte bună la Capacitate, deşi mai are mult timp până la acel examen. Este un exemplu”, subliniază cu o notă de regret Ionela.Ionela cântă, la rândul ei, muzică uşoară şi populară, iar pe viitor va continua să pregătească tineri talentaţi la canto.  ”Nu m-aş putea lipsi niciodată de muzică. Evoluţia mea ca artistă se datorează soţului meu, care cântă şi el. Fără el nu aş fi ajuns unde sunt astăzi”, ne mărturiseşte artista.  Un alt proiect de suflet al profesoarei de jazz şi pop sunt compoziţiile muzicale. A scris muzica pentru mai mulţi artişti care i-au cerut ajutorul şi a compus mai multe piese pe care le-a introdus în repertoriul propriu, însă doreşte ca, pe viitor, să se dedice mai mult acestui vis şi să îi inspire şi pe alţi artişti să îi urmeze exemplul.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările