Asistentul medical care predă lecţii de prim-ajutor în şcoli. „Momentul când copilul te întreabă câţi oameni ai salvat desăvârşeşte o zi de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Bucur (35 de ani), asistent medical la SMURD, le predă gratuit lecţii de prim ajutor elevilor din mai multe şcoli din Galaţi, în cadrul unui proiect iniţiat chiar de el, „#ProfuDePrimAjutor“.

Marius Bucur este asistent medical principal de 12 ani la UPU-SMURD, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. Ideea de a preda lecţii de prim ajutor în şcoli i-a venit acum cinci ani, după ce a intervenit la un grav accident de circulaţie. A realizat atunci că multe persoane care sunt puse în faţa unei situaţii de urgenţă nu ştiu cum să reacţioneze la aceasta şi, mai grav, nu ştiu să acorde un minim ajutor unei persoane a cărei viaţă este în pericol.

„Într-o tură de serviciu am răspuns unei solicitări, un accident rutier grav, iar la faţa locului era o singură persoană care încerca să ajute mai multe victime. Pe margine, era un număr considerabil de persoane care efectiv filmau incidentul respectiv, în loc să se implice în acordarea unor măsuri minime de prim ajutor. Atunci am ştiut că trebuie să încerc să fac ceva în sensul acesta, pentru că mediul virtual este plin de incidente şi aspecte ale vieţii sociale care sunt filmate tocmai de cel care ar trebui să intervină pentru aplanarea conflictului sau salvarea persoanei“, spune tânărul asistent medical.

„#ProfuDePrimAjutor“, o necesitate pentru elevi şi profesori

Primul pas a fost să înveţe să predea, aşa că s-a înscris la diferite cursuri postuniversitare de pedagogie şi de formator acreditat. Ulterior a obţinut şi un master în comunicare. Astfel a luat naştere proiectul „#ProfuDePrimAjutor“, iar Marius a început să fie solicitat în şcoli de către profesori şi învăţători pentru programul „Şcoala altfel“.

image

„Proiectul meu a prins şi în rândul profesorilor, pentru că ceea ce le spuneam copiilor era extrem de interesant şi pentru aceştia. Acum am foarte multe cereri de a preda lecţii de prim ajutor şi de la profesori de la diferite şcoli din judeţ. Timpul liber este extrem de puţin, dar încerc să onorez toate invitaţiile pentru că profesorii au înţeles importanţa cunoaşterii acestor proceduri de prim ajutor“, mărturiseşte Marius, pentru care fiecare curs este şi un bun prilej de a învăţa lucruri noi, chiar de la elevi. Copiii vin mereu cu o avalanşă de întrebări, iar el este întotdeauna pregătit pentru a face faţă oricăror provocări propuse de cei mici.

image

Elevii sunt curioşi să ştie tot ce ţine de acordarea primului ajutor, pornind de la cum să apeleze numărul unic de urgenţe 112, ce să spună operatorului până la procedurile pe care trebuie să le aplice în caz de înec sau aspiraţie de corpi străini sau cum să facă o resuscitare. De asemenea, vor să cunoască sau să li se confirme şi regulile de igienă: de câte ori este indicat să se spele pe dinţi şi pe mâini. „Sunt ca un un fluviu de întrebări care nu trebuie să rămână fără răspuns“, spune uşor amuzat tânărul. Marius a realizat că răspunsurile la întrebările micuţilor trebuie să fie extrem de aplicate, astfel încât aceştia să acţioneze corect dacă vor trebui să acorde ajutor unui coleg sau unei alte persoane.

Satisfacţia personală: vieţile salvate zilnic

Marius Bucur îşi trăieşte viaţa pe baza unor principii şi valori care pun omul în centru, chiar dacă asta înseamnă de multe să-şi pună în pericol chiar propria sănătate, în calitate de salvator SMURD. „Pe lângă familie, viaţa şi sănătatea sunt cele mai preţioase daruri pe care o persoană le poate primi de la Dumnezeu. Noi, salvatorii SMURD, suntem aici ca să veghem la acest lucru, uneori chiar cu riscul neglijării propriei persoane. Mulţumirea de la sfârşitul turei de lucru acoperă toate neajunsurile, iar momentul în care ajungi acasă şi copilul te întreabă câţi oameni ai salvat desăvârşeşte practic o zi de muncă“, declară cu emoţie asistentul medical. 

image

Este perfecţionist în tot ceea ce face şi crede că adulţii trebuie să se comporte puţin mai responsabil, iar în profesiile pe care şi le-au ales trebuie să se perfecţioneze permanent, astfel încât să devină modele demne de urmat atât pentru copii, cât şi pentru tineri.

„Cred că tinerii au nevoie de figuri puternice care să arate adevăratele valori ce trebuie preţuite. Fie că vorbim de părinte, de mentori, lideri, profesori, toţi au un aport imens în transformarea, dezvoltarea şi maturizarea tânărului. La sfârşitul carierelor, toţi cei pe care i-am enumerat nu trebuie să fie nemulţumiţi de generaţia nouă, pentru că ei sunt cei care au creat-o şi au crescut-o. Un citat care îmi place cred că s-ar potrivi de minune aici:  «În ultima zi pe Pământ, omul care ai devenit îl va întâlni pe cel care ai fi putut deveni». Nu ştiu unde l-am auzit sau l-am citit, dar e o deviză care ar trebui să ne pună pe gânduri“, spune Marius.

image

Pentru Marius, voluntariatul reprezintă cea mai simplă şi directă cale prin care fiecare poate să se implice activ în viaţa comunităţii, iar pentru tineri este şi un mijloc de a-şi dezvolta abilităţile sociale şi de comunicare. „Munca voluntară este nepreţuită dacă este făcută din pasiune. Tinerii aflaţi la început de carieră au nevoie de recunoaşterea noastră în comunitate, astfel încât fiecare să simtă că aparţine locului şi să înceapă să prindă rădăcini puternice, punând la lucru propriile daruri sau descoperindu-le alături de o echipă. Într-o comunitate puternică, închegată, cu valori sănătoase, vor creşte şi se vor dezvolta persoane care mai târziu pot deveni lideri. Nu văd un viitor bun fără educaţie, empatie şi civism“, consideră Marius Bucur.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite