Astenia de primăvară se poate transforma în depresie. Mişcarea în aer liber şi alimentaţia corectă îmbunătăţesc starea de spirit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astenia nu este o boală propriu-zisă, ci o stare de slăbiciune care poate fi combătută FOTO Adevărul
Astenia nu este o boală propriu-zisă, ci o stare de slăbiciune care poate fi combătută FOTO Adevărul

Vă simţiţi obosiţi, fără chef de viaţă şi aţi vrea să dormiţi tot timpul? Medicii ne spun că acestea sunt semnele clare ale asteniei de primăvară. În această perioadă organismul nostru este nevoit să se adapteze unui nou ciclu, după ce în ultimele luni cu toţii am trecut printr-o perioadă de letargie.

„Ieşirea din hibernare” poate fi definită ca o senzaţie de oboseală şi slăbiciune fizică. În cazurile puternice de astenie de primăvară, neplăcerile se pot transforma chiar în depresie în absenţa tratamentului necesar. Medicii însă au şi veşti bune: astenia nu este o boală propriu-zisă, ci o tulburare, o stare de slăbiciune şi care poate fi combătută.

„Sezonul de primăvară vine cu încălzirea vremii, dar din punct de vedere al stării de sănătate, de multe ori se însoţeşte şi cu o scădere a capacităţii de atenţie, o stare de oboseală pe care o resimţim mulţi dintre noi, o scădere a poftei de mâncare. Toate acestea sunt strâns legate de astenia de primăvară”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Bolnavii cronici şi sedentarii, cei mai afectaţi de astenie

Astenia de primăvară este strâns legată şi de alimentaţie, iar cazurile mai severe sunt de cele mai multe ori asociate cu deficienţe de vitamine şi minerale. Femeile sunt mai predispuse la astenie de primăvară decât bărbaţii.

Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară ţin de pierderea interesului pentru activităţile care în mod normal îţi fac plăcere. Persoanele sedentare sau cele care suferă de boli cronice sunt cele mai afectate de astenia de primăvară. Astenţie însă! Dacă este ignorată, astenia se poate transforma în depresie.

„Dacă este nevoie, alimentaţia este completată cu suplimente de vitamine recomandate de către medicul de familie. De asemenea, se evită consumul de cafea şi băuturi alcoolice”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.

Pentru a trece la o stare mai bună de spirit, faceţi mişcare în aer liber şi adoptaţi o alimentaţie corectă.
 

Vă mai recomandăm şi:

Cancerul ovarian, ucigaşul tăcut. Cum poate fi diagnosticată boala care evoluează invizibil, fără semne clinice

Descoperiri medicale întâmplătoare care au schimbat lumea definitv. Cum au reuşit Alexander Fleming şi Wilson Greatbatch să-şi câştige faima

Descoperiri recente despre antibiotice. O clasă nouă de medicamente pe bază de zahăr sintetic ar putea ucide bacteriile

De ce antibioticele nu vor dispărea niciodată din farmacii. Medic: „Ar însemna creşterea mortalităţii“


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite