Atenţie, şoferi! Justiţia a decis: maşinile parcate ilegal nu mai pot fi ridicate şi nici blocate. Toate hotărârile de CL în acest sens sunt nule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea se aplică din 15 iulie 2015 şi a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma sesizării formulate de Avocatul Poporului, care a atras atenţia că regulamentele stabilite de consiliile locale nu sunt unitare şi, în multe cazuri, sunt abuzive.

Maşinile parcate neregulamentar pe partea carosabilă nu mai pot fi ridicate de autorităţi, după ce Decizia nr. 9/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care reglementează acest lucru a fost publicată, pe 15 iulie, şi în Monitorul Oficial nr. 526/2015.

Sentinţa dată de magistraţi stabileşte că procedurile de ridicare a autovehiculelor în cazul în care sunt parcate neregulamentar nu pot fi reglementate prin hotărâri ale consiliilor locale, aşa cum se întâmpla până acum, iar acest lucru înseamnă că toate HCL în chestiune sunt nule de drept.

Precizăm că sesizarea Curţii Supreme a fost făcută de Avocatul Poporului, care a arugumentat că procedura juridică neunitară încalcă principiile de drept.

„Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente”, specifica Avocatul Poporului în cererea trimisă magistraţilor.

În motivarea deciziei luate, judecătorii explică faptul că autorităţile administraţiei publice locale nu au competenţă de reglementare în ceea ce priveşte procedura de urmat în cazul autovehiculelor parcate neregulamentar şi că această chestiune poate fi reglementată numai de Guvern.

„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară", arată judecătorii Curţii Supreme.

Urmare a faptului că decizia Curţii Supreme a devenit obligatorie începând din 15 iulie 2015, şoferii care parchează ilegal pe carosabil riscă acum doar amendă contravenţională. Desigur, asta  dacă nu cumva Guvernul va emite o prevedere legală specială în ceea ce priveşte procedura de ridicare şi blocare a maşinilor parcate ilegal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite