Au folosit un amestec de uleiuri minerale şi diluanţi pentru a scăpa de plata taxelor către stat. Judecătorii i-au achitat de majoritatea acuzaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi administratori ai unei firme au scăpat de plata a peste 2,3 milioane de euro după ce o expertiză contabilă a stabilit că prejudiciul cauzat statului prin neplata accizei şi a TVA-ului ar fi de doar 16.000 de lei.

Curtea de Apel Galaţi i-a achitat printr-o decizie definitivă, pe 16 ianuarie, pe Emil Răzvan Iorga şi Nicoleta Iorga, administratori la firma S.C. Scanlory S.R.L, de acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală. 

Emil Răzvan Iorga a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru o formă de evaziune fiscală prevăzută de legea 241/2005 şi a fost obligat să returneze 16.322 de lei, la care se adaugă accesorii fiscale calculate conform Codului de procedură fiscală cu începere de la 01.01.2010 şi până la achitarea sau considerarea ca achitat a debitului.

Asta în condiţiile în care procurorii DNA Galaţi îi trimiseseră în judecată pe cei doi patroni pentru  un prejudiciu estimat la peste 2,3 milioane de euro. O expertiză contabilă a redus prejudiciul stabilit iniţial de procurori DNA de la 2,3 milioane de euro la doar 16.322 de lei, iar judecătorii şi-au însuşit în final raportul de expertiză, pronunţând verdictul definitiv în baza lui. 

Conform procurorilor anticorupţie, în perioada 2006-2009, Emil Răzvan Iorga, ajutat de Nicoleta Iorga, dar şi prin intermediul unor persoane interpuse, a creat şi dezvoltat un circuit fictiv de mărfuri între mai multe firme, prin evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni fictive, disimulând astfel provenienţa unei cantităţi mari de motorină, cu scopul sustragerii de la plata accizei şi a taxei pe valoare adăugată.

Emil Răzvan Iorga ar fi ascuns provenienţa combustibilului, format dintr-un amestec de uleiuri minerale neaccizate, diluanţi şi alte produse, prin aprovizionarea acestor produse în numele unor societăţi comerciale tampon, pe care le coordona personal, ca urmare a numirii în funcţia de administrator a unor persoane ce nu aveau reprezentarea integrală a activităţii desfăşurate.

De asemenea, Emil Răzvan Iorga s-ar fi implicat în întocmirea documentaţiei de provenienţă şi de livrare a motorinei comercializate, în transportul şi valorificarea acesteia, cu scopul sustragerii de la plata accizei şi a taxei pe valoare adăugată, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind în cuantum de 8.680.609,50 lei, (echivalentul a 2.325.749,46 euro).

„În perioada 2008-2009, inculpatul Emil Răzvan Iorga, direct sau prin intermediul persoanelor interpuse, a transferat diferite sume de bani, cu titlu de «avans marfă» sau «contravaloare motorină», pe care le-a retras ulterior sau le-a folosit pentru achiziţionare de valută, urmată de retragerea sumelor respective, cunoscând că acei bani provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Suma reciclată prin operaţiunea de spălare a banilor a fost de 6.035.707 lei, (echivalentul a 1.650.000 euro)”, susţin procurorii anticorupţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite