Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Au revenit atacurile cu linkuri-capcană de tipul „Tu eşti în videoclip?“, „Seamănă cu tine“, „Apari în acest video“

4
17 Jan 2022 09:45:35
Autor: Cornelia Mazilu
sursa: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
sursa: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra atacurilor cu link-uri maliţioase care se propagă prin mesaje pe reţelele social media, cu texte precum „Tu eşti în acest videoclip?“, „Seamănă cu tine" sau „Apari în acest video" şi face recomandări pentru cei care au accesat astfel de link-uri.

„Au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu eşti în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click", atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
 
De obicei, accesarea acelui link nu afişează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment. 
 
„În cazul în care aţi făcut click pe acel link sau vedeţi că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să: 
 
1. Schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi să activaţi autentificarea în 2 paşi (2FA)
 
2. Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces.
 
Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte.
 
3. Verificaţi aplicaţiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
 
4. Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită
aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
 
5. Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus)”, a transmis  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, pe Facebook.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şantaj sexual cu repetiţie, făcut de un tânăr de 19 ani. O adolescentă şi o femeie, victime ale escrocului

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
17.01.2022, 10:03:44

Hackerii pot intra în computerul nostru numai dacă-i dai click pe linkul trimis, direct nu pot, fără link? La fel, pot intra în computer dacă dai click, la un mesaj e-mail, pe atașamente, nu pot opera direct?

Valentin-Ionut Constantinescu
17.01.2022, 10:48:29

@Ionel Marcu acest "directorat de securitate cibernetica" este de fapt o mizerie a serviciului roman de informatii,in acest caz...stirea este una de tip fumigena,transmisa pentru a masca adevaratele scopuri si actiuni ale acestei structuri a statului roman.... acum...cu acest exemplu stupid pe care il dau ei...ce ar fi de spus..."nu faci click pe aia" ca apare "virusul"....in REALITATE sunt virusi pe care nici nu trebuie sa faci "click"....un virus poate fi mascat intr-un mail de exemplu si din momentul in care a ajuns in "cutia ta postala" s-a activat/instalat.nu e nevoie sa deschizi acel mail sau un eventual atasament... in principiu exista o solutie...nu voi da numele deoarece ar fis reclama.in afara de firewall exista echipamente all in ...switch/router/firewall care mai au o functie....segmenteaza pachetele ip...bine maxim un pachet ip poate fi 65.536...ceva de genul...2 la puterea 16 octeti adica...si echipamentul asta segmenteaza pachete mari ip in pachete de maxim 80 de octeti sa spunem...adica rupe/sparge cam orice virus...o mizerie de 80 octeti nu poate face in principiu mare lucru...pentru detalii suplimentare cautati "segmentation firewall" pe internet. Toate Bune!!!

+1 (3 voturi)
Tore
17.01.2022, 12:18:13

Domnule Constantinescu, nu mai bine lasati sfaturile pe seama specialistilor? Ne puteti da un exemplu de virus care se "activeaza" numai ajungand in casuta postala? Va dati seama ca acea casura postala este pe un server care nu are nici o legatura cu calculatoarele/telefoanele noastre pana nu ne conectam la ele? Si dati sfaturi oamenilor sa isi instaleze firewall-uri pe care uneori nici firmele nu prea si le permit? Ati citit un articol despre un tip de firewall si deja ala e ce trebuie?

+4 (4 voturi)
Valentin-Ionut Constantinescu
17.01.2022, 13:01:45

@Tore Bine....in primul rand 1.nu am dat nici un exemplu de firma.nu am facut reclama 2.in al doilea rand...sunt solutii de mail tip web based...si deja celebrul outlook...la asta ma refeream...mail-uri care sunt local(descarcate) pe calculator/statia de lucru/masina 3.vedeti dvs de ca pe la unele orgaizatii toate porturile externe al calculatoarelor sunt blocate..oare de ce... 4.bonus...wifi bluetooth....praf pa pa pa 5*.Intamplator cunosc o multime de specialisti in domeniu,inclusiv pe cei de la sri sau cert si nu ma pot declara foarte impresionat de "specialitatea" lor.sunt alti "specialisti" mai specialisti in domeniu.

Modifică Setările