Bani pentru salvarea relicvelor antice de sub Galaţi. Primarul: „Privesc cu un uşor amuzament câţi eroi se arată după război. Unde au fost până acum?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul oraşului Galaţi a anunţat că există trei obiective arheologice majore pentru a căror salvare se preocupă: castrul roman de la Barboşi-Tirighina, complexul funerar din Micro 21 (cavoul roman de secol IV) şi poarta turcească din centrul urbei.

Primarul municipiului Galaţi a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a făcut toate demersurile necesare pentru punerea în valoare din punct de vedere ştiinţific şi turistic a Sitului Arheologic Tirighina-Barboşi. Ionuţ Pucheanu a precizat că amintitul proiect fusese blocat pentru că nu exista atunci un aviz de la Ministerul Culturii pentru continuarea săpăturilor.

Săpăturile arheologice preventive, finanţate cu bani de la bugetul local (în perioada mai-iunie 2017), apoi s-a solicitat şi s-a obţinut avizul necesar pentru extinderea lucrărilor. De altfel, pe data de 28 august 2017, municipalitatea a depus un proiect în vederea obţinerii unor fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unui proiect de punere în valoare pentru întreaga zonă. 

Suma care poate fi accesată este de 4,5 milioane de euro, iar din aceşti bani s-ar putea amenaja un adevărat muzeu care să aibă ca punct central castrul Tirighina-Barboşi (aflat acum într-o stare jalnică, urmele ruinelor fiind lăsate de izbelişte mai multe decenii).

Potrivit celor de la Primăria Galaţi, săpătura arheologică preventivă desfăşurată în perioada mai-iunie 2017 a scos la lumină zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi de supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre.

De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic. Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic într-un muzeu de sit.

Municipalitatea gălăţeană a anunţat că doreşte, urmând aceiaşi paşi ca în cazul Castrului, punerea în valoare pentru alte două obiective, respectiv complexul funerar din Micro 21 (cunoscut drept Cavoul Roman din secolul IV) şi Poartă Han Secolul XIX – Turcesc, pentru care municipalitatea a alocat 160.000 de lei. 

Câştigătorul licitaţiei pentru săpături arheologice preventive în cele două locaţii este Muzeul de Istorie ”Paul Păltânea”, urmează să fie semnat contractul şi se aşteaptă primirea avizului de la Ministerul Culturii pentru demararea lucrărilor.

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, nu s-a putut abţine să nu ironizeze demersurile civice insistente din ultima vreme pentru salvarea artefactelor antice din subsolul oraşului. „Privesc cu un uşor amuzament câţi eroi se arată după război. Nu înţeleg de ce nu a reacţionat nimeni până acum, după Revoluţie”, uitând brusc că, dacă nu ar fi fost criticile la adresa primăriei, terenul sub care se află cavoul roman ar fi fost deja vândut către o serie de firme private. 

De altfel, vânzarea a fost blocată de-abia după ce au apărut critici virulente, inclusiv în Consiliul Local, la adresa proiectului de hotărâre de CL promovat chiar de către primar, document în care scria, negru pe alb, că terenul urmează a fi lotizat „în vederea vânzării”.

Ulterior, Pucheanu s-a sucit 180 de grade şi a blocat demersul, cerând expertizarea arheologică a sitului, poziţie pe care a menţinut-o şi la conferinţa de presă de miercuri. „Sperăm ca şi în cazul celor două obiective să găsim puncte de atracţie istorică la nivelul municipiului Galaţi. În urma săpăturilor şi raportului pe care îl vom primi de la specialişti vor urma ceilalţi paşi legali în vederea alocării de fonduri pentru punerea în valoare a acestor două edificii”, a declarat primarul Galaţiului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite