Banii pentru subvenţionarea căldurii vor fi viraţi de primărie direct în contul furnizorului de gaz. Calorgal şi Electrocentrale ies din „schemă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată zilele trecute de către Guvern şi este obligatorie pentru toate oraşele care mai au sistem de încălzire în sistem centralizat.

Sistemul alambicat prin care erau  alocaţi şi plătiţi de către primării banii pentru subvenţionare căldurii furnizată populaţiei prin sistemul centralizat (spre exemplu, Primăria Galaţi a cheltuit în ultima iarnă, în acest scop, circa 18 milioane de euro) a fost demontat de Guvern.

Astfel, Executivul a dispus ca fondurile publice să nu mai fie rulate (şi „vămuite”) prin intermediarii de tip Apaterm sau Calorgal şi nici plătite producătorilor de agent termic, ci să ajungă direct la furnizorul de gaz.

De altfel, o analiză făcută la solicitarea Guvernului la cinci primării mari din România a relevat faptul că amintitele subvenţii ajungeau doar în proporţie de 30-50% la furnizorii de combustibili, restul fiind folosit de distribuitorii şi de producătorii de agent termic pentru a-şi acoperi ineficienţa.

Printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată acum câteva zile, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabilesc clar o serie de reguli de circulaţie a banilor publici, argumentându-se că „în lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat”.

Practic, sumele sunt virate într-un cont escrow de care nu se mai poate atinge nimeni. Pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică şi furnizorul de combustibil.

„Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la aceasta soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţeni", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite