Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cazul care a zguduit România: rudele studentei la Medicină care a murit după ce medicii nu au reuşit să afle ce boală are, umilite la morgă

1
10 Mar 2015 11:40:13
Autor: Bogdan Nistor
Lica Dediu a murit duminică la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti.
Lica Dediu a murit duminică la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti.

Sora Licăi s-a chinuit luni toată ziua să ridice sicriul cu trupul surorii ei, dar nu a reuşit din cauza birocraţiei excesive şi a faptului că la morga Spitalului „Bagdasar Arseni” se trag obloanele la ora 13.30. Până la urmă, sicriul va ajunge astăzi în comuna Iveşti, satul Buceşti, acolo unde Lica va fi înmormântată.

Vasilica Dediu, studenta la Medicină din Galaţi despre care medicii nu ştiau foarte clar de ce boală suferă s-a stins din viaţă duminică dimineaţă, la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Bucureşti. Ieri, sora Licăi a mers la morga spitalului pentru a ridica trupul fetei, pe care urma să-l ducă acasă, în satul natal. 

Tânăra, mai puţin descurcăreaţă în infernul din Bucureşti, a stat degeaba de la ora 7.00 şi până la 12.30 pentru a primi certificatul constatator al decesului. „Când erau întrebaţi dacă este gata, funcţionarii spitalului răspundeau „imediat". Dar acel imediat a durat câteva ore”, povesteşte Ramona una dintre prietenele Licăi, care a însoţit-o pe sora ei la spital.
 
Pentru că a mai avut de mers şi la morgă, primărie şi din nou la morgă pentru a mai semna unele acte, sora Licăi a ajuns după închiderea programului, acesta fiind până la 13.30.
 
„Nu interesează pe nimeni că eşti de departe şi nu ai unde sa stai şi trebuie sa cheltui alţi bani şi pe la hotel”, spune un comentator pe un site local din Galaţi.
 
Tânăra va ajunge astăzi acasă, în satul natal Buceşti (comuna Iveşti). Ea va fi condusă pe ultimul drum joi, în jurul prânzului, la ceremonie urmând să participe şi foştii colegi de facultate din Galaţi.
 
Două luni de incertitudini
 
Coşmarul Vasilicăi a început anul trecut, în luna octombrie, atunci când a ajuns la spital, în Galaţi, acuzând simple dureri abdominale şi o stare generală alterată. Colegii, dar mai ales ea, sperau ca după rezolvarea acestor probleme să se întoarcă la viaţa normală. Din păcate, nu a fost aşa. După o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea lichidului de ascită, după o boală peritoneală pelvină, tânăra a început să se simtă din ce în ce mai rău. S-a internat din nou, de data aceasta la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost suspectată de mai multe boli: colagenoză, boala Crohn, boala Wilson, tuberculoză intestinală, dar niciuna dintre acestea nu a fost confirmată. După alte trei săptămâni de la internare, doctorii din Iaşi au decis că acest caz este peste puterile lor şi au transferat-o la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, pentru că, între timp, tânăra căpătase şi o infecţie cu Clostrydium.
 

 
Două săptămâni a stat aici, după care Vasilica a fost transferată din nou, de data asta la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde medicii sperau să se dumirească în legătură cu boala de care suferă Lica. Din păcate, starea ei de sănătate s-a alterat rapid de la o zi la alta, de la 50 de kilograme, ajungând în două luni la 37 de kilograme.
 
Solidaritate pentru Lica
 
La sfârşitul lunii ianuarie, colegii Vasilicăi, studenţi în anul al VI-lea la Medicină Generală, la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, au pornit o campanie umanitară menită să o ajute pe fată. „Căutăm medici specialişti din ţară sau din afara ţării care să preia cazul şi să stabilească un diagnostic cert şi să înceapă un tratament adecvat!”, spunea atunci Ramona Cazan, colegă de facultate cu Lica. Au strâns atunci ceva bani pe care, din păcate, nu-i mai pot folosi. Cel mai probabil ei vor fi donaţi unei alte campanii umanitare.
 
Pe 4 februarie, tânăra a fost operată de medicul Irinel Popescu de la Spitalul Fundeni din Capitală. Medicii au anunţat familia că operaţia a decurs bine, dar că Lica va mai rămâne câteva zile internată în spital. După operaţie, medicii au reuşit să pună şi un prim diagnostic: „Este vorba despre ocluzie intestinală, diagnostic pe care noi îl bănuiam deja, încă de ieri. Dincolo de orice alt diagnostic, această ocluzie intestinală apare de regulă la pacienţii operaţi”, le-a spus membrilor familiei doctorul Irinel Popescu.
 
Medicii avertizau încă de atunci că greul pentru tânăra studentă nu a trecut. „Vom vedea dacă mai există şi o altă boală de fond care să explice evoluţia negativă din ultimele 3-4 luni. După ce se va vindeca, va trebui să evaluăm din nou starea ei de sănătate”, mai spunea atunci medicul Irinel Popescu.
 
Semne înşelătoare
 
Câteva săptămâni, fata s-a simţit mai bine, fiind transferată la Spitalul „Bagdasar Arseni”, tot din Capitală. Pe 24 februarie, tânăra a început din nou să se simtă rău. În aceeaşi zi, Lica a intrat în comă.
 
„Mi-a zis că nu mai poate să lupte. De simţit, se simţea mai bine pentru că mânca supă, mergea încet şi chiar vorbea, însă psihic era demoralizată. Îşi dorea cu ardoare să ajungă în Turcia, să-şi facă nişte analize amănunţite. Să vadă ce are! Şi, părerea mea este că ar fi avut şanse, sigur îi făceau şi un tomograf”, povesteşte Ana-Maria, una dintre prietenele din liceu.

Nici medicul de la Spitalul Bagdasar Arseni care o îngrijea pe Lica, nu-i dădea mari şanse de supravieţuire.„Doctorul a zis în felul următor: comă profundă, scor Glasgow 4-5, ventilată mecanic pentru aparatul respirator, tensiunea s-a prăbuşit şi acum este menţinută tot de aparate. S-a ajuns aici, cel mai probabil, din cauza malnutriţiei şi a suferinţei din aceste luni, nicidecum nu se pune problema unei malformaţii, aşa cum se vehicula. Lica are tratament cu antibiotice şi pentru nutriţie. I-a fost scos tubul de drenaj şi el, în calitate de medic, nu da nicio speranţă. A avut leziuni cerebrale şi nu poate fi transportată”, spunea atunci cu lacrimi în ochi Ana-Maria, o bună prietenă de-a Vasilicăi Dediu, a cărei moarte a fost anunţată duminică, 8 Martie.
 
CITEŞTE ŞI:
 
Studenta la Medicină despre care medicii nu ştiau de ce boală suferă a murit
 
Drama incredibilă prin care trece o studentă la Medicină din Galaţi. Medicii nu ştiu de ce boală suferă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
11.03.2015, 13:10:19

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările