Brazi din spaghetti, decoraţi cu coji de portocală şi cutii de lapte reciclate, invenţia unei doctorande din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazi în miniatură din materilae reciclabile, sursa: Arhivă Personală
Brazi în miniatură din materilae reciclabile, sursa: Arhivă Personală

O decoraţiune inedită, din brazi în miniatură realizaţi paghetti decoraţi cu coji portocală şi cutii de lapte reciclate, este vedeta Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.

Brazii în miniatură din spaghetti decoraţi cu coji portocală şi cutii de lapte reciclate sunt realizaţi de Andreea Lanciu, studenta în anul al II-lea de doctorat la Facultatea „Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor”. 

Aceasta povesteşte că totul a pornit de la ideea de a realiza o decoraţiune de Crăciun în ton cu tema de doctorat - dezvoltarea unor filme, soluţii biodegradabile de ambalare, cu rol bioactiv pentru produsele alimentare.

„Filmele proteice de acoperire au la bază materialul principal, zerul, ce reprezintă un subprodus ce rezultă din industria produselor lactate, care în felul acesta este valorificat”, spune Andreea Lanciu.

Elementul principal al decoraţiunii este reprezentat de globuleţele din filme proteice, acele pelicule transparente pe care tânăra le-a agăţat în brazi. 

Ele au fost pudrate cu concentrat proteic din zer şi cocos pentru a părea ninse. 

„Unele sunt aşezate pe felii de portocală deoarece ele sunt flexibile şi am dorit să îşi păstreze formele de sărbătoare în care le-am pregătit. Restul elementelor sunt de decor, astfel încât să completeze elementul central şi să creeze atmosfera de Crăciun, menţinând totodată ideea de valorificare, încurajând în acelaşi timp ideea de reciclare”, explică studenta Universităţii Dunărea de Jos. 

Sursa: UDJ 

brazi udj

Pentru a realiza brazii, Andreea s-a folosit de cutii de lapte, felii de portocale şi spaghetti. Scopul final a fost de a aduce în prim plan importanţa reciclării şi cum putem face dintr-un deşeu o resursă, contribuind astfel la reducerea poluării mediului.

„Este foarte simplu de realizat un decor similar, eu m-am folosit de lucruri pe care le avem fiecare în casă şi cărora le putem da o altă întrebuinţare (cutii de lapte, felii de portocale, spaghetti)  la care adăugăm un strop de inspiraţie şi câteva ore libere. 

Activitatea poate fi realizată împreună cu întreaga familie, copiii vor fi deosebit de entuziasmaţi dacă le povestiţi despre importanţa reciclării, cum să reducă producerea de deşeuri, cum să facă dintr-un deşeu o resursă, contribuind astfel la reducerea poluării mediului. 

Filmele realizate din biopolimeri devin un subiect de interes deoarece sunt o alternativă la ambalajele clasice, sunt biodegradabile, economice. 

În plus, nu sunt toxice şi pot conţine compuşi bioactivi care contribuie la prelungirea termenului de valabilitate al alimentelor. 

Decoraţiunea mea, brăduţul ingineresc, un mic simbol al industriei alimentare, şi-a îndeplinit scopul. 

Ea va rămâne la facultate, probabil, iar eu urmez să studiez în continuare realizarea filmelor pe bază de zer cu aplicaţie în zona de ambalare a  produselor alimentare”, a adăugat tânăra.

Sursa: arhivă personală

bile

Vă recomandăm să mai citiţi:

Universitatea Stanford: Un medic gălăţean, printre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din lume

Doctorand din Galaţi, ales între cei 200+  români extraordinari. A participat la programe educaţionale, de cercetare şi voluntariat în 28 de ţări, pe 5 continente

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite