Buncăr pentru al doilea accelerator liniar de particule. Galaţiul este Centru regional pentru tratarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru Radioterapie sursa: CJG
Centru Radioterapie sursa: CJG

Cel mai mare spital din regiunea sud-est, Spitalul Judeţean Galaţi, va avea două acceleratoare de particule pentru tratarea cancerului. Primul funcţionează de aproximativ doi ani, iar în prezent se lucrează la amenajarea celui de-al doilea buncăr pentru acceleratorul luniar de articule. Valoarea investiţiei este de 2,1 milioane de dolari.

În prezent, se efectuează lucrări de amenajare a buncărului în care va fi adus cel de-al doilea accelerator liniar de particule de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. 

Consiliul Judeţean a consolidat deja şi cel de-al doilea buncăr, iar specialiştii de la Bucureşti lucrează în acest moment la interior. 

„În aceste zile se scoate placa de bază a vechiului aparat de radioterapie (theratronul), care a fost folosit aproape 20 de ani, până când a fost scos din uz în 2019. Este o operaţiune complexă, având în vedere că această placă are o greutate de aproape 800 de kg şi este încastrată adânc în beton. După ce firma care se ocupă de amenajarea buncărului şi a celorlalte spaţii în care vor fi montate echipamentele medicale va finaliza lucrările, noul accelerator liniar va fi adus, montat şi calibrat şi vor începe procedurile de testare şi autorizare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Noile echipamente sunt dotate cu un sistem suplimentar de imagistică şi cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament şi a dozelor de radiaţii înainte de realizarea procedurii medicale. 

În acest moment, Galaţiul este singurul centru din sud-estul ţării în care se poate trata cancerul cu ajutorul acceleratorului liniar de particule.

Din decembrie 2019, când a fost deschis centrul de radioterapie de la Spitalul Judeţean, au fost realizate peste 22.000 de şedinţe pentru pacienţi din cel puţin cinci judeţe.

Valoarea investiţiei este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii.

 

Vă recomandăm şi:

Au început lucrările la primul muzeu de artă construit în România de la Revoluţie încoace. Se face la Galaţi şi va costa 4,7 milioane de euro

Povestea conacului în care s-a pus la cale unirea Moldovei cu Ţara Românească. A fost sediu de CAP, apoi muzeu

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite